MyFeed Personalized Content
0-3 månader
Artikel
Add this post to favorites

Amning bidrar till en god bakterieflora och en sund tarm

Vi vet att barnets hälsa påverkas av bakterierna i tarmen. Men var kommer de egentligen ifrån?

2min att läsa Nov 27, 2018

Amning bidrar i hög utsträckning till en sund bakterieflora, då modersmjölken innehåller Humana Mjölk Oligosackarider (HMOs)

Faktiskt er det så att barnet redan vid födseln får i sig en mängd goda bakterier. Vid en naturlig födsel får barnet bakterier från mamman, vilket bidrar till en god tarmflora. Vid kejsarsnitt utsätts barnet för en annan typ av bakterier som skappar en annan typ av tarmflora.

Amning bidrar i hög utsträckning till en sund bakterieflora, då modersmjölken innehåller Humana Mjölk Oligosackarider (HMOs). HMOs är en slags fiber som fungerar som mad för de goda bakterierna i tarmen. När bakterierna äter HMOs, bildas det en speciell sorts fettsyra som har en stärkande effekt på tarmen och immunförsvaret.

Utvecklingen av tarmfloran har stor inflytelse på barnets immunförsvar. Vid födseln är immunförsvaret omoget, men det utvecklas i takt med att barnet utsätts för olika typer av bakterier. Barn som är födda med kejsarsnitt, eller inte ammas, har en annan tarmflora än de barn som föds naturligt eller ammas, och forskning visar att dessa barn har en ökad risk för allergier och astma, då tarmfloran som de har inte är optimal för immunförsvarets utveckling.

Hur kan man påverka tarmfloran?

Under barnets tre första levnadsår utvecklas tarmfloran som mest, och därefter håller den sig mer eller mindre stabil under resten av livet. Det är alltså under denna period som vi kan påverka tarmfloran, te.x. genom att introducera riktig mat vid 6 månaders ålder. Barn som äter olika typer av grönsaker får genom detta en positiv effekt på tarmen, medan barn som äter mycket mättat fett inte i samma utsträcknign utvecklar goda bakterier.

Probiotika kan påverka tarmfloran i en positiv riktning. Probiotika är ett annat namn för de levande mjölksyrabakterier som tillsätts i vissa typer av mat eller som ges som tillskott. Dessa kan öka mängden av de ”goda” bakterierna i tarmen och minska de ”dåliga” bakterier som ofta orsakar sjukdomar och infektioner. Det kan vara en fördel för små barn med magproblem att få i sig kliniskt dokumenterade mjölksyrabakterier. Lactobacillius reuteri är en mjölksyrabakterie som barn kan få i sig genom vissa typer av mat eller som tillskott. Lactobacillius reuteri är en av världens mest väldokumenterade mjölksyrabakterier, både i förhållande till säkerhet och effekt.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.