...Min son är 8 månader. Han började med gröt när han var ca 4 1/2 månad och har ätit det fram till nu men nu vill han inte längre ha den. Jag vet ju att gröt och välling är bra alternativ ur näringssynpunkt, speciellt när det gäller järn. Hur ska jag gå tillväga så att han får i sig järn? Är gröt eller välling ett krav? Är det lika mycket järn i grötklämmisarna? Jag har också läst att barn under 1 år inte bör äta saltad mat. Jag tycker dock att det är så svårt att veta hur mycket salt de kan äta. Hur är det med produkter/kryddor som innehåller salt om jag gör egen mat. Tack, Kasandra
Hej Kasandra, och tack för bra frågor! Du har helt rätt, industritillverkad gröt och välling innehåller tillsatt järn. Jag tänker att du kanske redan försökt men jag ger dig ändå lite tips. T.ex. med fruktpuré på, du kan också blanda gröten med fruktpurén. Göra gröt muffins, gröt stick eller grötplättar. Finns massor av bra recept på nätet. Vet inte hur mycket ni startat med middagsmat men du kan tänka på att kött och blodpudding, bönor, kikärter, linser och tofu innehåller en del järn och kan därför vara bra att ha med i måltiderna, gärna med en c-vitamin rik fruktpuré som avslutning som hjälper kroppen att ta upp järnet. Fullkorn innehåller mer järn än ”vanlig vitt mjöl”, det kan man tänka på om man ger en liten baby smörgås med leverpastej som också är en bra järnkälla. Du kan också med fördel använda tillskottsnäring, t.ex. NAN Pro 2 i matlagning eller stället för välling om han nu inte tycker om det, den är järnberikad. Då det gäller salt så är det helt rätt, man ska vara lite försiktig med salt när barnen är under 1 år. Välj rena kryddor i stället för blandkryddor som kan innehålla salt. Så småningom kan även din kille äta det ni äter men salta inte extra! Hoppas du fick svar på dina frågor!
Lyckat till – varma hälsningar, Eva