![Faq-banner-image faq banner image](/sites/default/files/styles/header_image_mobile/public/header_image/GettyImages-640761059%20%281%29_0.jpg?itok=AKNnV1l7)
FAQ
Även om en plåtburk har relativt stora bucklor, så är produkten inne i burken skyddad.
Det enklaste sättet att ta reda på om vakuumet fortfarande är intakt är att undersöka folien under locket. Om folien fortfarande är konkav (krökt inåt) och helt sträckt så är vakuumet intakt och produkten är opåverkad.
Jag har barn som är komjölksproteinsallergiska och undrar varför ni gör så mycket barnmatsburkar som innehåller komjölksprotein.
Svar: Jag förstår problemen med att hitta variation på den mjölkfria kosten. För många är mjölk ett näringsrikt baslivsmedel och ett bra baslivsmedel när man skall sätta samman kost enligt de rekommendationer som finns för barn.
Under fliken Barnmat kan du filtrera bort de produkter som innehåller komjölksprotein och få fram flera alternativ på rätter som passar barn med komjölkproteinsallergi.
Nestlé har en gröt som är fri från komjölksprotein och gluten - Sinlac. Med i förpackningen finns det recept på bland annat mjölkfri välling.
Överkänslighet mot mat kan visa sig på olika sätt. För de som utvecklar allergi (vilket är ett fåtal procent av alla barn) kan det visa sig som en reaktion då barnet testar ny mat. Det är därför man rekommenderar att man skall testa en sak i taget när man börjat med smakportioner. Om du misstänker att ditt barn har någon allergi bör du kontakta BVC för vidare utredning.
Studier utförda i Norden under 2000-talet visar att mellan 3 och 15 procent av små barn drabbas av någon form av födoämnesöverkänslighet. Att siffrorna varierar beror bland annat på vilka undersökningsmetoder som använts och vilka målgrupper man studerat.
Hos små barn i Norden är det vanligast att man tidigt ser allergier mot basfödoämnen som mjölk, ägg, vete, soja och baljväxter. När barnen blir större kan vissa av allergierna växa bort för att i vissa fall ersättas av andra besvär. Pollenallergier debuterar oftast senare och kan medföra korsreaktioner mot födoämnen såsom frukt och nötter.
I dagsläget finns det inte något entydigt svar på den frågan. Eftersom utveckling av allergier sannolikt beror både på faktorer i vår miljö och faktorer som vi ärver, är det svårt att ge generella råd. I olika studier har man funnit att vissa faktorer i kosten och miljön, till exempel att låta barnet äta fisk och att själv undvika tobaksrökning, kan minska risken för att utveckla vissa allergisjukdomar.
Dagens forskning och rekommendationer är mer inriktade mot att man inte bör vänta alltför länge med att introducera födoämnen. Flera studier visar på att det kan vara skyddande att introducera födoämnen under tiden man fortfarande ammar runt 6 månader och framåt, i stället för att vänta.
Man bör kontakta en barnmottagning eller sin läkare för en utredning. Att själv experimentera med barnets kost för att utreda vad det tål eller inte tål kan leda till att barnet inte får en kost som motsvarar behovet för tillväxt och utveckling. Det blir också svårare att utreda eventuella besvär senare.
Det innebär att kroppens immunförsvar reagerar på komjölksprotein och man får en allergisk reaktion när man äter eller dricker något som innehåller komjölksprotein.
Denna typ av allergi är allra vanligast bland små barn och växer ofta bort under småbarnsåren.
Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?
Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.