MyFeed Personalized Content
faq banner image

FAQ

Burkar med bucklor

Även om en plåtburk har relativt stora bucklor, så är produkten inne i burken skyddad.

Det enklaste sättet att ta reda på om vakuumet fortfarande är intakt är att undersöka folien under locket. Om folien fortfarande är konkav (krökt inåt) och helt sträckt så är vakuumet intakt och produkten är opåverkad.

Vad kan man servera i stället gör godis?

Torkad frukt och nötter är ett nyttigare alternativ till smågodis då det bidrar med lite näring. Torkad frukt innehåller både energi och naturligt socker samt en del vitaminer och mineraler. Nötter är också rika på energi, vissa näringsämnen och nyttigt fett. För mycket torkad frukt kan dock ge problem med magknip då det kräver en hel del extra vätska. Det är viktigt att tänka på att små barn kan sätta nötter i halsen så därför bör inte hela nötter ges till små barn.

Hur mycket frukt och grönt bör barn äta?

För barn under fyra år rekommenderas att frukt och grönsaker ingår i kosten varje dag, gärna vid varje måltid. Mängden bör öka successivt med stigande ålder så att de vid fyra år äter cirka 400 gram. För barn över 10 år gäller samma rekommendation som för vuxna, det vill säga 500 gram per dag. Hälften bör vara frukt och bär och hälften grönsaker och rotfrukter. Potatis räknas i det här sammanhanget inte som grönsak.

I vilken ålder byter man puré mot bitar?

Till mindre barn kan frukt, bär och grönsaker serveras i form av puré. Vid cirka 8 månaders ålder kan det passa bra med mjuka bitar som mosas med en gaffel. När barnen kan börja tugga kan man servera hela eller bitar av bär och bitar av frukt, grönsaker och rotfrukter.

Är det några frukter och grönsaker som småbarn inte bör äta?

Spenat, rödbeta, mangold, bladselleri och nässlor bör inte ges till spädbarn. De innehåller nitrat som i barnets magsäck och tarmkanal kan omvandlas till nitrit. Nitrit kan minska blodets syretransporterande förmåga.

Hur får man in frukt och grönt vid varje måltid?

Gör grönsaker och rotfrukter till en självklar del av måltiderna, det vill säga – planera även vilken grönsak som ska serveras till maten och hur den ska tillagas. Om man inte kan få barnet att äta grönsaker kan man ”gömma” dem i maten. Man kan också blanda rivna morötter eller vitkål i köttfärssås, pannbiff eller grytor. Frukt kan med fördel serveras till frukost, som mellanmål eller till efterrätt. Glöm inte bort bär! Varför inte blanda en smoothie eller prova frukt och grönsaker som smörgåspålägg.

Varför innehåller så många rätter komjölksprotein?

Jag har barn som är komjölksproteinsallergiska och undrar varför ni gör så mycket barnmatsburkar som innehåller komjölksprotein. 

Svar: Jag förstår problemen med att hitta variation på den mjölkfria kosten. För många är mjölk ett näringsrikt baslivsmedel och ett bra baslivsmedel när man skall sätta samman kost enligt de rekommendationer som finns för barn. 

 Under fliken Barnmat kan du filtrera bort de produkter som innehåller komjölksprotein och få fram flera alternativ på rätter som passar barn med komjölkproteinsallergi.

Har Nestlé någon mjölkfri välling eller gröt?

Nestlé har en gröt som är fri från komjölksprotein och gluten - Sinlac. Med i förpackningen finns det recept på bland annat mjölkfri välling.

Hur tidigt kan man upptäcka om ens barn har någon form av matallergi och hur gör man då?

Överkänslighet mot mat kan visa sig på olika sätt. För de som utvecklar allergi (vilket är ett fåtal procent av alla barn) kan det visa sig som en reaktion då barnet testar ny mat. Det är därför man rekommenderar att man skall testa en sak i taget när man börjat med smakportioner. Om du misstänker att ditt barn har någon allergi bör du kontakta BVC för vidare utredning.

Hur vanligt är det med födoämnesallergier bland små barn?

Studier utförda i Norden under 2000-talet visar att mellan 3 och 15 procent av små barn drabbas av någon form av födoämnesöverkänslighet. Att siffrorna varierar beror bland annat på vilka undersökningsmetoder som använts och vilka målgrupper man studerat.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.