MyFeed Personalized Content
Försöker
Artikel
Add this post to favorites

7 enkla matbyten att tänka på innan du blir gravid

Att äta bra nu kan ha en positiv inverkan på din graviditet och en bestående effekt på ditt barns hälsa.

4min att läsa Dec 22, 2021

Om du har tagit det spännande, livsförändrande beslutet att bilda familj, att äta hälsosamt och göra din kropp redo för graviditet är de första stegen på din resa." Redan innan du har blivit gravid kan din kost och din livsstil ha en påverkar ditt framtida barns hälsa och välbefinnande ", förklarar Roberta Portes, nutritionist på Nestlé Nutrition."         "En hälsosam kost innan du blir gravid innehåller nödvändiga kalorier och näringsämnen för att förbereda din kropp för graviditet och för ditt framtida barns hälsa, fortsätter Portes. "Att äta en kost som innehåller tillräckliga mängder frukt, grönsaker, cerialier och protein - tillsammans med att leva en aktiv livsstil som utesluter alkohol och rökning - överensstämmer med hälsorekommendationer för kvinnor som försöker bli gravid."

Din enkla utbyts utmaning

En hälsosam föruppfattningsdiet innehåller nödvändiga kalorier och näringsämnen för att förbereda din kropp för graviditet och för ditt framtida barns hälsa, fortsätter Portes. "Att äta en diet som innehåller tillräckliga mängder frukt, grönsaker, korn och protein - tillsammans med att leva en aktiv livsstil som utesluter alkohol och rökning - överensstämmer med hälsorekommendationer för kvinnor som försöker bli gravid."

 1. Byt ut vitt bröd MOT fullkornsbröd[✓]
  Fullkornsbröd innehåller mer fiber än de flesta vita sorter. Detta beror på att fullkorn används för att göra fullkornsbröd men i vitt bröd raffineras de och en del fiber går förlorade under processen. Fibrer hjälper din matsmältning och hjälper till att förhindra förstoppning. Livsmedel rika på fibrer (inklusive fullkorn, frukt och grönsaker) kan också få oss att känna oss mättare än livsmedel som innehåller färre fiber. "
 2. Byt ut takeaway hamburgare MOT kycklingfilé [✓]
  Processad mat som hamburgare, korvar och chicken nuggets innehåller ofta mycket salt och mättat fett. Stanna till på affären istället och köp magert kött, fisk och kyckling. På det här sättet vet du exakt vad du lägger på tallriken.
 3. Byt sockerhaltigt läsk till kolsyrat vatten [✓]
  Det kan verka som ett ofarligt sätt att få i sig vätska, men en 330 ml burk av din favorit läsk kan innehålla så mycket som sju teskedar socker. Juicer kan verka som hälsosamma alternativ, men kan vara kaloriladdad också - inte goda nyheter om du tittar på din vikt. Om du behöver lite guldkant i ditt liv, byt till kolsyrat vatten smaksatt med pressad färsk citron eller lime. 
 4. Byt ut cerealer med hög sockerhalt MOT berikade fullkornscerealer[✓].
  Även cerealer som marknadsförs som hälsosamma kan innehålla höga nivåer av socker och salt per portion. Välj istället fullkornsvarianter och havregryn, som innehåller B-vitaminer. De innehåller även fibrer som hjälper din matsmältning och bidrar till att du känner dig mätt. Leta också efter cerialier som är berikade med folsyra, järn och zink. Folsyra är ett B-vitamin som är känt för att minska riskerna för vissa fosterskador. Järn och zink är också viktiga mineraler. de hjälper till att transportera syre runt kroppen och zink stöder ditt immunförsvar. Lägg till lite naturlig sötma genom att fylla på med färsk frukt, som bär eller banan, eller lägg till lite crunch med rostade nötter och frön. "
 5. Byt kaffe till koffeinfria drycker [✓].
  Att begränsa mängden koffein du dricker är ett klokt val under graviditeten, så försök att minska nu. Vetenskapliga studier har visat att höga nivåer av koffein kan vara en potentiell bidragande faktor i missfall. se till att du i stället har frestande koffeinfria alternativ i ditt skåp. Och om du ännu inte har för vana att dricka vatten till måltiderna och hela dagen, är det nu en bra tid att börja. 
 6. Byt ut kakor MOT färsk frukt [✓]
  Det är inget fel med enstaka söta godisar, men det är ingen bra idé att njuta av massor av kakor, tårtor och efterrättmat dagligen. Dessa typer av livsmedel brukar innehålla hög adnel mättat fett och kalorier. Om du vanligtvis njuter av ett par kakor med morgonkaffe, prova att byta en av dem mot en bit färsk frukt som en banan. Du får den extra fördelen med vitamin B6 - ett viktigt näringsämne före och under graviditeten som hjälper din kropp att skapa nya celler. 
 7. Byt ut fiskpinnar MOT fiskfiléer [✓]
  Att äta fisk är bra för dig och din framtida bebis. Fisk ger zink, vilket hjälper ditt immunförsvar, och vitamin B12, som behövs för produktion av röda blodkroppar. Fisk innehåller också DHA, en omega-3-fettsyra som kan hjälpa ditt framtida barns hjärna och ögon att utvecklas hälsosamt. Men välj hälsosam fisk såsom laxfilé eller vit fisk,  istället för panerad fisk. 

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.