MyFeed Personalized Content
Försöker
Artikel
Add this post to favorites

Varför faderskapet börjar före befruktningen

Visste du? Din partners diet och livsstil kan spela en viktig roll i att bli gravid.

2min att läsa Dec 22, 2021

När man pratar om att äta för en hälsosam graviditet så tenderar mammorna att få all uppmärksamhet. Men det finns växande bevis för att pappans livsstil och vikt kanske också kan vara en faktor i fertiliteten.

Blivande-pappa-dieten

Män som är överviktiga tenderar till att ha färre spermier än män som har en hälsosam vikt. Kommande forskning indikerar också att gå ner i vikt kan ha en positiv effekt på en mans sperma. Kvalitén på pappas diet spelar också roll. Vi brukade tro att vissa näringsämnen, som folsyra, bara var viktigt för mammor, men forskare har upptäckt att män också kan behöva vitaminer och mineraler för att hjälpa befruktningen. "En diet rik på frukt och grönsaker som ger fibrer, vitaminer och antioxidanter, kan vara fördelaktigt för både mammors och pappors fertilitet," säger Dr. Robert DiGregorio, D.O., Head of Global Regulatory Affairs at Nestlé Nutrition.   

Äta för en "bebis-redo" kropp

Naturligtvis handlar det inte bara om honom. Vad du äter och hur mycket du väger kan också påverka dina chanser att bli gravid. Forskning tyder på att blivande mammor kan påverka sin fertilitet genom att hålla en hälsosam vikt och se över sin kost. Att äta mat rik på vegetabiliskt protein, som bönor och hälsosamma fetter, såsom olivolja, kan spela en roll. Att välja komplexa kolhydrater istället för raffinerade eller sockerrika livsmedel kan hjälpa till att hålla ditt blodsocker stabilt, vilket också kan vara en faktor för fertilitet.

"En annan studie föreslog att kvinnor som tar multivitaminer med folsyra minst tre gånger i veckan kan vara mindre benägna att ha ägglossning infertilitet, vilket skulle vara viktigt när du vill bli gravid", förklarar Dr. DiGregorio.

Att äta en näringsrik kost kan också bidra till att när du väl blir gravid så har din begynnande bebis alla näringsämnen som behövs för att växa hälsosamt redan innan du vet att du är gravid. "När man tänker på att bilda familj är det mycket bra att börja med att se till att de båda föräldrarna har en hälsosam kost och vikt", säger Dr. DiGregorio.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.