
FAQ
Vad är bäst, barnmat i burk eller hemgjord?
Allmänna frågor
Allt är bra om det tillagas utifrån barnens behov. Om man känner sig osäker finns många bra tips att få via Livsmedelsverkets broschyr kring mat och spädbarn, eller på www.slv.se där du söker på spädbarnsmat.
Barnmat som tillverkas av barnmatsproducent har stränga regler att följa kring vilka råvaror som får användas och i vilken mängd olika näringsämnen finns med. Det innebär att vi köper råvaror endast från godkända leverantörer. Kraven är höga för att vi vill att maten skall vara så bra producerad som möjligt och ha ett anpassat näringsinnehåll för ditt barn.
Om man lagar mat själv bör man tänka på att tillsätta lite extra fett i maten. I barnmatsburken är det redan tillsatt.
Vad kan man inte ge barn att äta?
Allmänna frågor
Undvik gröna bladgrönsaker som spenat, rucola och mangold som innehåller nitrat, som kan omvandlas till skadlig nitrit, och kan påverka syretransporten hos spädbarn.
Honung bör ej ges till barn under ett år på grund av risken att det kan finnas sporer av bakterien Clostridium. botulinum i den.
Hela nötter och mandlar kan lätt fastna i halsen. Däremot kan finfördelade nötter och mandlar finnas med i maten
Kan jag spara resten av maten i burken, om mitt barn inte äter allt?
Allmänna frågor
Ja. Servera alltid genom att hälla över lite mat på en ren tallrik och värm. Om det sedan blir mat över i burken kan man sätta på locket och spara i kyl enligt anvisning på burken.
Vilka märken har det högsta näringsvärdet?
Allmänna frågor
Alla barnmatstillverkare har krav på sig att följa de regelverk som finns för barnmat, vilket också inkluderar produkternas näringsinnehåll. Observera att högsta näringsvärde inte behöver betyda bästa - det näringsinnehåll som bäst motsvarar barnets behov är det man bör sträva efter.
Kan man ge sitt barn enbart vegetarisk kost?
Allmänna frågor
Jag och min sambo är vegetarianer. Vi ska snart få vårt första barn och är lite oense om vårt barn också ska bli vegetarian. Min sambo tror att det är farligt för barnet och att det kommer få näringsbrist om det inte äter kött. Är det verkligen så?
Svar:
Det är svårt att ge en rekommendation då man inte har helheten, men generellt brukar man inte rekommendera kost helt baserad på vegetabiliska livsmedel till små barn då det är svårt att få in tillräckligt med näring och energi i kosten då. Om man däremot ger mjölkprodukter, fisk och ägg kan man lättare få en bra och varierad kost med bra proteinkvalitet till det lilla barnet. Kött innehåller också protein av god kvalité och järn, som kroppen lätt kan absorbera, men järn kan barnet också få till exempel via gröt och välling som innehåller tillsatt järn.
Är det mycket socker i färdigköpt barnmat?
Allmänna frågor
En kompis ger mig dåligt samvete för att jag ger burkmat och inte gör egen till min dotter på 6 månader. Hon pratar jämt om stärkelse = socker i barnmat, och att man vänjer dem vid sött. Men är stärkelse verkligen samma som socker? Stärkelse finns ju i mycket. Självklart vill jag inte vänja min dotter vid socker. Jag är väldigt mån om att hon ska få den bästa kosten, men jag orkar inte alltid stå och göra storkok och mixa, när man har ett barn som inte sover någonting om nätterna.
Svar:
Du behöver inte alls ha dåligt samvete. Barnmat på burk och all annan barnmat som säljs i handeln uppfyller stränga regelverk för innehåll och sammansättning. Om du väljer Nestlés barnmat så kan du vara säker på att näringsintaget blir tillgodosett. Dessutom så finns det inget tillsatt socker i Nestlés barnmat för barn under 1 år. Alla kolhydrater, inklusive stärkelse bryts ner till olika sockerarter i kroppen. Detta är helt naturligt och nödvändigt för att vi skall få i oss tillräckligt med energi.
Är det stor skillnad på barnmat utomlands jämfört med den svenska?
Allmänna frågor
Det är samma strikta regelverk som gäller för innehåll och sammansättning av barnmat som får säljas i handeln inom hela EU, oavsett var den tillverkas. Däremot kan typen av recept variera en del, till exempel är barnmaten som tillverkas här anpassad till kost som äts i Sverige, både den traditionella och den lite modernare maten.