MyFeed Personalized Content
Försöker
Artikel
Add this post to favorites

Mata din blivande familj

Äta bra innan du blir gravid kan hjälpa din framtida bebis att få den bästa tänkbara starten i livet. Så här får du veta om några av de viktiga vitaminer och mineraler du behöver för en hälsosam graviditet.

4min att läsa Dec 22, 2021

Planer att bilda familj? En hälsosam diet nu kan hjälpa din fertilitet och bygga upp ett lager för att supporta en hälsosam graviditet. Att äta bra är också viktit för din bebis utveckling, särskilt före graviditeten. Upptäck nykel vitaminer och mineraler som du behöver nu och i framtiden, var du hittar dem och hur du enkelt får med dem i din dkost. 

Vad? Folsyra

Varför? Folsyra hjälper till att minska risken för allvarliga defekter på ryggrad och hjärna, så kallade Neuralrörsdefekter. Det hjälper också kroppen att bilda nya celler.
 Det finns i mörkgröna bladgrönsaker, torkade bönor och ärtor, apelsiner, flingor berikade med folsyra och folsyreberikad spannmål. 
Förslag till din inköpslista: Ett tillskott med 400 mg folsyra. Eftersom folsyra är nödvändigt väldigt tidigt i graviditeten

Vad? Vitamin B12

Varför? Det behövs för produktion av röda blodkroppar och hjälper nervsystemet. 
Var? Vitamin B12 finns naturligt i animaliska produkter som fisk, ägg, mjölk och ost. Veganer kan hitta det i Vitamin B12-berikade flingor och näringsjäst. 
Förslag till din inköpslista: Lax, ägg, ost och näringsjäst. En liten laxfilé (eller 100g konserverad lax) ger dig din dagliga rekommenderde mängd B12. Ägg och ost passar bra till omelett, fritata eller kanske en paj. Näringsjäst ger B12 och är lätt att strö på sallader eller popcorn.

Vad? Vitamin B12

Varför? Det behövs för produktion av röda blodkroppar och hjälper nervsystemet. 
Var? Vitamin B12 finns naturligt i animaliska produkter som fisk, ägg, mjölk och ost. Veganer kan hitta det i Vitamin B12-berikade flingor och näringsjäst. 
Förslag till din inköpslista: Lax, ägg, ost och näringsjäst. En liten laxfilé (eller 100g konserverad lax) ger dig din dagliga rekommenderde mängd B12. Ägg och ostpassar bra till omelett, fritata eller kanske en paj. Näringsjäst ger B12 och är lätt att strö på sallader eller popcorn.

Vad? Vitamin B6

Varför? Det hjälper din kropp att omsätta protein och fett och är viktig för utveckling av din framtida bebis hjärna och nervsystem.
Var? Äggula, morötter, bananer, jordnötter och fullkornssäd är rika på B6.
Förslag till din inköpslista: Ägg och fullkornsbröd (en portion med äggröra på rostat fullkornsbröd t.ex. kombinerar två källor till B6), morötter, jordnötter och bananer som ett enkelt snack.

Vad? Vitamin A

Varför? Vitamin A är viktigt för synen, imunsystemet och din framtida bebis tillväxt.
Var? Du hittar det i broccoli, spenat, sötpotatis, morötter, grönkål, butternutpumpa, helmjölk och ost.
Förslag till din inköpslista: Sötpotatis (en liten korg sötpotatis ger dig all vitamin A du behöver på en dag), butterrnutpumpa och grönkål (du behöver c:a 100 gram av någon av dessa för ditt dagliga före-graviditeten-mål).

What? Järn

Varför? Järn hjälper till att bära syre i blodet och är nödvändigt för celldelning och för hälsosam tillväxt av din framtida bebis.
Var? De bästa källorna till järn är från animaliska produkter som rött kött, fisk, och fågel. Torkade ärtor och linser, spenat torkad frukt och järnberikade frukostflingor är också bra källor. C-vitaminrik, som apelsiner, tomater och jordgubbar hjälper din kropp att ta upp järn från icke-animaliska källor.
Förslag till din inköpslista: Biff, linser, kidneybönor (till en smakrik gryta kanske) och järnberikade frukostflingor (som kanske kan uppfylla ditt dagliga behov av järn - kolla på paketet).

Vad? Zink

Varför? Detta mineral är viktigt för cellernas funktion och delning, tillväxt och immunsystemet.
Var? Du hittar zink i ägg, skaldjur, rött kött, torkade ärtor, bönor och linser, nötter, fullkorn och zink-berikade flingor.
Förslag till din inköpslista: Konserverad krabba( 125g konserverd krabb-kött ger dig c:a 40% av ditt dagliga behov av zink), kikärtor och ryggbiff. (En 113g ryggbiff ger dig nästan hela ditt dagliga behov.)

Vad? Jod

Varför? Det är nödvändigt för funktionen av din sköldkörtel, som producerar hormoner som är nödvändiga för många av din kropps funktioner, Jod hjälper också tillväxt och utveckling av din framtida bebis hjärna och nervsystem.
Var? Du hittar det i fisk, sjögräs, ägg, mejeriprodukter och jodberikat salt.
Förslag till din inköpslista: Vit fisk, ägg, mjölk oxh naturell yoghurt, som blir en god dessert tillsammans med färsk frukt.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.