Regenerativt jordbruk
Med klimatförändringarna kommer förändrade väderförhållanden att utmana odlingen av växter. Under år med svåra väderförhållanden kan marken bli fattigare, grödor kan gå förlorade och markens förmåga att binda kol kan minska. Förändringarna kommer att påverka oss alla, även här i Norden. För att säkerställa att det finns tillräckligt med råvaror för livsmedelsproduktion i framtiden måste de nuvarande jordbruksmetoderna förändras. Hela livsmedelsindustrin står inför en stor förändring, även i Norden.
Nestlé främjar införandet av regenerativa jordbruksmetoder. Vårt mål är att erbjuda kvalitetsingredienser som morötter och potatis i våra barnmatsmåltider, samtidigt som vi strävar efter att stödja jordbruksmarkens välbefinnande och produktivitet. Det är därför vi uppmuntrar och stöder våra bönder att gå över till regenerativa jordbruksmetoder.
I regenerativt jordbruk
Kolinlagrande jordbruk är en del av regenerativt jordbruk. Tanken med kolinlagrande jordbruk är att binda och lagra kol i jorden, istället för att släppa ut det i atmosfären genom odling. Samtidigt är målet att förhindra att jorden försämras och att skörden går förlorad under svåra väderförhållanden. Utsläppen av kol kan minskas till exempel genom att minimera jordbearbetningen under odlingen och genom att upprätthålla en mångsidig vegetation vid sidan av grödorna.
I regenerativt jordbruk är blicken alltid riktad mot miljön vid sidan av goda grödor. Ibland måste man gå ända ner till gräsrötterna; finns det en insekt som skulle trivas på växterna på just den här gården och samtidigt stödja dem? Kan den växt som odlas få hjälp av en annan växt om dess djupa rötter faktiskt bidrar till att omforma och förnya jorden? Målet är att ha en rik jordbiota, en lucker och jordig jord och rika växtrotssystem som utnyttjar jordens näringsämnen på ett bra sätt samtidigt som de binder kol i jorden.
Varje gård och åker är unik när det gäller jordmån, mikroklimat och växtmångfald. Det finns inte två gårdar eller markområden som är likadana, så samma jordbruksmetoder kan inte replikeras överallt. Metoder som fungerar utmärkt på en gård kan vara ineffektiva på en annan gård. För varje gård är det därför nödvändigt att leta efter odlingsmetoder som fungerar i just den miljön. Regenerativt jordbruk är en process av kontinuerlig utveckling och förnyelse, eftersom odlingsförhållanden och krav för jordbruk ständigt förändras.
Den jordbrukare som går mot regenerativ odling är en superhjälte inom jordbruk!
Förutom själva odlingen måste en jordbrukare som praktiserar regenerativt jordbruk känna till växter, jord, biota i området, kemi, fysik, väderförhållanden och klimat. Att hantera helheten är inte möjligt utan en brinnande önskan och intresse för att hitta fungerande lösningar.
Den avgörande faktorn är informationsutbytet och öppenheten och samarbetet mellan jordbrukare - dessa pionjärer som förändrar jordbruket måste dela med sig av sina lärdomar, lyssna, experimentera och ibland till och med låna deras verktyg för att hitta rätt metoder.
Fokusering på regenerativt jordbruk
På Nestlé vill vi spela vår roll i att förbättra odlingsmetoderna även här i Norden. Därför har vi under 2021 börjat utbilda finska rotfruktsodlare i regenerativa odlingsmetoder. Dessa jordbrukare odlar potatis och morötter för våra Nestlé barnmatsburkar.
Vår partner är den finska miljöspecialisten Baltic Sea Action Group, med vilken vi har utformat och genomfört utbildning i regenerativ odling för våra morots- och potatisodlare. Den består av distansutbildning och utbildning på plats, rådgivning, gårdsbesök och löpande personligt stöd för att hjälpa odlarna att införa de regenerativa odlingsmetoder som är rätt för deras gårdar.
Under 2022 fortsatte vi att ge våra odlare omfattande stöd genom utbildning och coachning på gården för att hjälpa dem att gå vidare med att införa nya odlingsmetoder.
Tillsammans kan vi göra skillnad!