MyFeed Personalized Content
12-36 månader
Artikel
Add this post to favorites

18-24 månader - Goda vanor och god mat

Vissa dagar vill ditt barn ha hur mycket mat som helst. Andra dagar sitter hon eller han bara och petar i maten. För dig som förälder är det här en extra viktig och ibland tålamodsprövande period. Nu är det dags att börja skapa goda vanor.

4min att läsa Jun 11, 2017

Hur ska maten vara?

Nu kan ditt barn äta i stort sett samma mat som resten av familjen. Tänk på att ditt barn behöver mycket energi i förhållande till kroppsvikten. Med två lagade mål blir det lättare att variera så att barnets mat blir näringsriktig och allsidigt sammansatt. Nu kan du också låta ditt barn smaka lite kryddigare mat.

Får barnet i sig tillräckligt med näring?

Många föräldrar är oroliga att deras barn inte får i sig alla näringsämnen. Det kommer perioder då ditt barn bara äter ärtor till middag eller bara slickar av matfettet på smörgåsen och inte vill ha mer. Sedan blir barnet förkylt och vill inte äta alls.

Oftast behöver man inte oroa sig. Sett över en period på kanske en vecka brukar det bli näringsmässigt bra i alla fall då ditt barn kompenserar när det är hungrigt. Finns det varierad och bra mat att tillgå när det är dags att äta är förutsättningarna bra.

Ta tallriksmodellen till hjälp

Tallriksmodellen hjälper dig att få bra proportioner i huvudmåltiderna, men fungerar förstås också för en smörgås-, sopp- eller grötmåltid. Modellen innehåller tre delar. För små barn ska de olika delarna på tallriken vara lika stora:

  • Pasta, ris, potatis och bröd ger bra bränsle och näring.
  • Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär tillför bland annat välgörande antioxidanter, vitaminer och fibrer.
  • Kött, fisk eller ägg ger bra protein och viktiga mineraler som järn och zink. Det kan också vara mjölkprodukter som keso eller ost, eller proteinrika baljväxter som bönor och linser.

 

Maten på förskolan

Under den här perioden börjar många barn på förskolan, och helt plötsligt har man som förälder inte full koll längre. Väldigt många barn äter bra på förskolan där de lär av varandra. Men i perioder kan barn vara väldigt trötta när de kommer hem och äter då sämre. Hör med personalen på förskolan om hur dagarna varit – om ditt barn har ätit bra under dagen gör det inte så mycket att han eller hon äter mindre hemma. Kanske räcker lite mat och sedan gröt, välling eller bröstmjölk.

Skapa goda vanor kring maten

Det är lättare att lära en 1 till 2-åring bra vanor när det gäller mat än vad det är att lära en 4-åring samma sak. Var konsekvent så kommer du att lyckas!

Tänk på att

  • Begränsa godisätandet till en dag i veckan.
  • Ge vatten på natten, inte välling.
  • Aldrig ge söt dryck i nappflaska.
  • Undvika småätande och bara ge vatten att dricka mellan måltiderna.
  • Aldrig ge godis eller kex i affären.

 

Det viktiga mellanmålet

Mellanmål är särskilt viktigt nu när ditt barn leker allt mer fysiskt krävande lekar. Det brukar vara lagom med ett par mellanmål per dag. Undvik sötsaker och servera istället smörgås, mjölk, frukt, välling eller gröt.

Burkmat kan fortfarande vara bra

Det kan vara bra att ha några barnmatsburkar hemma. Det kan vara skönt att plocka fram en burk när ni kommer hem från förskolan en stressig kväll och ditt barn är trött och gnälligt.

Vatten eller mjölk

Vatten släcker törsten utan att störa aptiten. Därför är vatten det bästa mellan måltider, både på dagen och på natten. Men mjölk behövs också, den ger bland annat kalcium. Under en dag behöver ditt barn ungefär 5 dl mjölkprodukter eller välling. Exempelvis fil eller yoghurt till frukost, några skivor ost på smörgåsen till mellanmålet och ett glas mjölk antingen till lunch eller till middag. Lättmjölk är lagom fet för barn i den här åldern.

Det viktiga fettet

Även barn mellan 18 och 24 månader behöver extra fett. Hur mycket som behövs beror på hur mycket ditt barn äter, hur mycket det växer och på hur maten är sammansatt. I takt med att barnet växer kan du successivt minska på fettet.

Fortsätt med D-droppar!

Ge 5 droppar D-vitamin varje dag tills barnet är 2 år. Barn med mörk hy kan behöva fortsätta med D-dropparna något längre.

”Vi har undvikit att ge henne sötsaker. Det är ofta vi vuxna som tänker att ”hon är värd en glass nu” när det egentligen går lika bra med en jordgubbe!”

Var försiktig med

  • Opastöriserad mjölk. Undvik opastöriserad mjölk helt. Partörisering är uppvärmning av livsmedel till en viss temperatur under viss tid för att ta död på skadliga bakterier och mikroorganismer. Till exempel innehåller en del ostar opastöriserad mjölk.
  • Kött och skaldjur. Var noga med att allt kött och skaldjur är ordentligt tillagade. Undvik gravat kött.
  • Fisk. Speciellt egenfångad fisk kan innehålla förhöjda värden av vissa miljögifter. Välj fisk enligt rekommendation från Livsmedelsverket. De flesta vanliga fiskar från fiskbil och frysdisk går bra att äta.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

  • newsletter icon

    Innehåll till dig

    Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

  • Verktyg

    Verktyg

    Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

  • coupons

    Rabatter

    Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.