Amma nyfödd

Hur ammas en nyfödd?

Nyfödd
Artikel
Jul 21, 2020
4min

De flesta barn som får ligga ostörda på mammas mage direkt efter förlossningen brukar vilja börja suga på mammas bröst inom de närmaste timmarna. Det är ingen idé att att försöka innan barnet själv visar signaler på att vilja ammas. Hud mot hud kontakten som rekommenderas främjar att ditt barn börjar att söka efter bröstet när det är redo till att ammas men den hjälper även till att ditt barn håller sin kroppstemperaturen. Läs gärna vår hud-till-hud-artikel här.

Amning är den bästa starten du kan ge till ditt barn. Med lite övning kommer du snart att komma in i den rutin som fungerar bäst för er båda två. Nedan följer lite vägledning om hur du lättast kommer igång, hur du ska bli bekväm med att amma samt om hur du kan se till att barnet får tillräckligt att äta vid varje amningstillfälle.

Att amma ditt nyfödda barn.

  1. Tvätta dina händer innan du börjar att amma. Ha ett glas vatten i närheten om du skulle bli törstig. Sätt dig ner och gör det bekvämt för dig. Försök att sitta med ryggen så rakt som möjligt och lägg gärna en kudde som stöd bakom ryggen. Vid behov kan du lägga en kudde i ditt knä för att hjälpa barnet närmre ditt bröst och med att få rätt position.

     

  2. Lägg barnet över ditt knä och ge stöd åt dess huvud, axlar och kropp genom att hålla en rak position. Placera näsan mittemot din bröstvårta och låt barnets huvud luta bakåt och stötta det med en hand. Använd din andra hand för att hålla i ditt barn.

     

  3. När du håller barnets näsa vid din bröstvårta stimuleras barnet till att snart öppna sin mun. Om inte kan du försiktigt föra din bröstvårta mot barnets överläpp för att på så vis stimulera ytterligare.

     

  4. När barnet kommer till bröstet ska huvudet luta bakåt och hakan ska vidröra ditt bröst. Barnet ska ha ett stort ”tag” om din bröstvårta och det ska inte göra ont på dig mer än de första tagen vid amningsstarten. Skulle det göra ont efter att barnet ammat ett tag så rekommenderas det att man sätter sitt lillfinger i barnets mungipa så att släppa taget om bröstvårtan och att barnet läggs till barnet på nytt till bröstet. Bröstvårtans utseende efter amning talar om hur barnets tag varit då det ammat, rätt eller fel. Bröstvårtan ska vara rund efter amning då barnet släpper taget. Ju mer barnet öppnar munnen, desto mer underlättar det till att det tar ett rätt tag om bröstvårtan, sk rätt suggrepp. Ibland kan man behöva att stödja bröstet åt barnet för att det inte ska hindra andningen då ett litet barn andas genom näsan.

     

  5. Ett sätt att kontrollera att barnet får i sig mjölk när det ammar är att lyssna efter sväljljud. När barnet har sugit en stund börjar mjölken att strömma ut från bröstet vilket kallas för utdrivningsreflexen och då kan du höra hur barnet sväljer och käken den rör sig. När utdrivningsreflexen stimuleras och mjölken rinner till, så kan du känna en stickande känsla i bröstet vilket är helt normalt.

     

  6. För att barnet ska få den mjölk som det behöver och släcka törsten ska du låta barnet amma till att det släpper bröstet själv. Om barnet får styra amningen själv så ammar det periodvis tätare och längre och ibland mindre sällan och kortare tid vilket gör att mjölken produceras i den mängd som vad barnet behöver för att växa och må bra, vilket kan förenklas med att efterfråg leder till tillgång. Upplever du att det ena bröstet är urmjölkat och inga sväljljud hörs samt att ditt barn släpper taget om bröstet och fortfarande visar intresse för att vilja ammas mer, så kan du erbjuda det andra bröstet. När barnet är mätt så kommer det antingen till att släppa taget om bröstet eller att somna vid bröstet.

 

Om du upplever problem med att amma så är du inte den första och du kommer verkligen inte till att vara den sista. Du kan söka det stöd du behöver för att ta dig igenom de problem som uppstår med din amnning genom att besöka en amningsmottagning eller Amningshjälpens hemsida (https://www.amningshjalpen.se/). Följer du länken nedan hittar du en video samt mer information om olika amningsråd samt om vilka signaler ditt barn ger till dig när det är hungrigt och vill ammas.

Related articles

View details Förbered dig inför amningen
Artikel
laktation

Förbered dig inför amningen

Planerar du att amma men är inte säker på vad du behöver? Här är en lista med våra amningstips som hjälper dig att förbereda dig.

1min att läsa

View details Amning ger bästa starten
Artikel
Mum breastfeeding

Amning ger bästa starten

Under det första halvåret ger bröstmjölken all näring ditt barn behöver. Den är unikt anpassad för just din lilla bebis, och innehållet och mängden anpassar sig hela tiden efter barnets behov.

1min att läsa

View details Tio fakta om bröstmjölk
Artikel
Amning

Tio fakta om bröstmjölk

Bröstmjölk är den bästa maten för alla nyfödda barn. Den är perfekt sammansatt, lagom varm, lättillgänglig och lättsmält. 

2min att läsa

View details Vad är en hälsosam amningsdiet?
Artikel
amningsdiet

Vad är en hälsosam amningsdiet?

Om du ammar är en hälsosam amningsdiet viktig eftersom det kan påverka ditt barn lika mycket som dig. Få tips om vad du inte ska äta vid amning och vad du ska äta när du ammar.

2min att läsa

View details Tips för att amma
Artikel
amningsproblem

Tips för att amma

Amning kommer inte alltid naturligt, men med lite övning kan det bli enklare. Prova dessa steg för att hjälp att tackla dina amningsproblem.

2min att läsa

View details Hur ofta bör jag amma mitt barn?
Artikel
Hur ofta ska man amma

Hur ofta bör jag amma mitt barn?

Att börja amma sitt nyfödda barn kan vara en intensiv period och som måste få ta sin tid innan ni lärt känna varandra och din mjölkproduktion kommit igång tillräckligt.

4min att läsa

View details Vad är bra mat att äta medans man ammar?
Artikel
Vad ska man äta när man ammar

Vad är bra mat att äta medans man ammar?

Precis som det var viktigt att äta bra och näringsrikt medan du var gravid, så är det lika viktigt att du fortsätter att göra det även medan du ammar.

4min att läsa

View details Engångs-blöja-byta rutin
Artikel
Engångs-blöja-byta rutin

Engångs-blöja-byta rutin

Du kommer att göra många blöjbyten under de närmaste månaderna, så här är en användbar rutin. Kolla in det här och gör varje blöjbyte smidig.

1min att läsa

View details Hur du hjälper ditt barn att sova bättre
Artikel
Hur du hjälper ditt barn att sova bättre

Hur du hjälper ditt barn att sova bättre

Bebisar älskar att sova och äta. Eller? Förutom att sovandet ibland kan kräva mycket arbete.

3min att läsa

View details Förstå varför bebisar gråter
Artikel
varför gråter barn

Förstå varför bebisar gråter

Undrar du varför bebisar gråter? Om du har svårt att förstå vad ditt barn försöker säga till dig, kolla in den här listan för tips som kan hjälpa.

2min att läsa

View details Hur man kan hjälpa till med reflux
Artikel
baby reflux

Hur man kan hjälpa till med reflux

Baby kräkningar. Det är ett av de vanligaste symptomen hos spädbarn under det första året. Här är några tips för att hjälpa till att förebygga och lindra symtomen.

2min att läsa

View details Hur badar man en nyfödd bebis?
Artikel
Bada nyfödd

Hur badar man en nyfödd bebis?

Att bada en nyfödd första gången kan vara både nervöst och en mysig stund. Följ våra tips på hur du badar din nyfödda på ett säkert sätt.

3min att läsa

View details Hud mot hud
Artikel
Mum holding baby

Hud mot hud

Det kan låta som alldeles självklart att ditt barn mår bra av att ligga och mysa direkt mot din egen eller din partners varma hud när det ammas eller äter ur sin flaska. 

2min att läsa

View details Hantera baby blues
Artikel
hantera babyblues

Hantera baby blues

När din lilla väl har kommit är det lätt att glömma bort dig själv - men en glad mamma innebär en glad bebis.

2min att läsa

View details 10 tips till en sund sömn rutin
Artikel
10 tips till en sund sömn rutin

10 tips till en sund sömn rutin

Barns sömnrutiner kan variera mycket, vilket kan ge föräldrar många sömnlösa nätter. Här är några tips på nattningsrutiner för att hjälpa ditt barn att sova hela natten.

2min att läsa

View details Tarmen och tarmfloran hos spädbarn
Artikel
Tarmen och tarmfloran hos spädbarn

Tarmen och tarmfloran hos spädbarn

Hos en vuxen person har den samma yta som en tennisplan om man vecklar ut den. När man föds är tarmen i det närmaste steril, det vill säga den innehåller inga bakterier.

3min att läsa

View details Badet: hur du tvättar en nyfödd
Artikel
topp och svans nyfödda

Badet: hur du tvättar en nyfödd

Vissa nyfödda älskar att bada, medan andra behöver tid för att tycka om det. De första veckorna kanske du vill tvätta din nyfödda istället.

2min att läsa

View details Närheten redan från början viktigt även för partnern
Artikel
Father and baby

Närheten redan från början viktigt även för partnern

Det är av naturliga skäl oftast mamman som ska amma som är hemma med barnet den första tiden, men tänk på hur viktigt det är att du som partner också är aktiv under den här tiden för att utveckla n

2min att läsa

View details Hur man underlättar spädbarns magproblem
Artikel
baby magproblem

Hur man underlättar spädbarns magproblem

Spädbarns magproblem? Om de bara kunde berätta för dig vad som är fel. Tills vi hittar en bebistolk så finns här några sätt som du kan hjälpa en missnöjd bebis.

2min att läsa

Bli medlem i Klubben & få massor av förmåner!

Nyhetsbrev

Innehåll til dig

Följ din graviditet och ditt barns utveckling genom innehåll, tips och råd

Experter

Fråga våra experter

Skicka in dina frågor så fort ditt barn fyllt sex månader.

Kuponger

Kuponger

Få produktkuponger så fort ditt barn fyllt sex månader.