MyFeed Personalized Content
0-3 månader
Artikel
Add this post to favorites

Hur ofta bör jag amma mitt barn?

Att börja amma sitt nyfödda barn kan vara en intensiv period och som måste få ta sin tid innan ni lärt känna varandra och din mjölkproduktion kommit igång tillräckligt. Ett nyfött barn kan vilja ammas ofta, en gång i timmen till var tredje timme i början och en del barn suger en kortare stund, medan andra barn suger en länge. Låt ditt barn ammas till att det släpper taget själv om bröstet som ett tecken på att det är nöjt och mätt.

4min att läsa Jul 21, 2020

Den första tiden är viktig för dig för att lära dig att tyda de signaler som ditt barn kommer att ge dig då det är hungrigt och vill ammas. När ditt barn väl är ledset så är det en sen amningssignal på att det är för hungrigt. Genom att lära dig tyda ditt barns amningssignaler i tid, så blir det lättare att amma eftersom ju mer upprört barnet är, desto svårare kan det vara att få det till att lugna ner sig och till att ta bröstet.

Hur vet jag om mitt barn får tillräckligt med mjölk när jag ammar?

Många nyblivna mammor är oroliga för att de inte producerar tillräckligt med mjölk åt sitt barn under de första dagarna. Så länge ditt barn vaknar och vill ammas med jämna mellanrum och sväljljud hörs så är detta oftast ett tecken på att du som mamma producerar tillräckligt med mjölk. Barnets viktökning är senare en av de parametrar som visar på ditt barns välmående och att ditt barn får tillräckligt med mjölk i sig. Under den första veckan i livet brukar de flesta barnen gå ner i vikt. Men när din mjölk rinner till, vänder barnets vikt och inom en veckas tid brukar barnet vanligtvis börja att närma sig sin födelsevikt och sedan växer barnet successivt med en sund tillväxt.

Våta blöjor kan också vara en bra parameter på om ditt barn får tillräckligt med mjölk i sig. De första dygnen efter födseln är det små mängder urin som successivt ökar till 5-6 våta blöjor per dygn.

Frekvens och mjölkproduktion

Att amma efter barnets signaler, hjälper till att stimulera din kropp att bilda tillräckligt med bröstmjölk och upprätthålla produktionen. Amma ditt barn när det verkar hungrigt. Ju mer det ammar, desto mer mjölk producerar du, efterfrågan styr tillgången. Att amma med 2-3 timmarsintervall (ja, även under natten) - dvs 8-12 gånger om dygnet är helt normalt. Låt ditt barn sova i närheten av dig så att du hör det när du själv sover och kan börja amma direkt när barnet ger signaler.

Om du upplever det som att du ”bara” ammar, så ha i åtanke att ditt barns magsäck är liten och att bröstmjölken är lätt för ditt barn att spjälka. Periodvis kommer ditt barn vilja amma tätare och detta är helt normalt. Ditt barns ökande av amningsfrekvensen stimulerar din kropp till att öka upp mjölkproduktionen.

Ska jag amma mitt barn under natten?

Studier har visat att ammande kvinnors prolaktinnivå (mjölkbildande hormon) har en betydande högre nivå på natten, speciellt fram emot morgonen, vilket gör att barn vill ammas eftersom det finns mer mjölk. Nattamningen är viktigt för att hjälpa till att stimulera din mjölkproduktion samt upprätthålla den. Det är normalt att ditt barn vaknar för att matas på natten, oavsett om de ammas eller matas med modersmjölksersättning, eftersom det tar ett tag för ditt nyfödda barn att göra skillnad på dag och natt. Att ditt barn vaknar på natten och vill äta beror ibland på att det är hungrigt, en annan gång kan det vara törstigt och inte minst att det vill ha närheten till dig.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.