Vad ska man äta när man ammar

Vad bör du äta när du ammar?

0-3 månader
Artikel
Jul 21, 2020
4min

Precis som det var viktigt att äta bra och näringsrikt medan du var gravid, så är det lika viktigt att du fortsätter att göra det även medan du ammar. Försök att äta frukost, lunch och middag och ett eller två bra mellanmål. Här följer några tips som är bra att tänka på när du är en ammande mamma.

Mat som är bra att äta medan du ammar?

Att äta bra när du ammar är viktigt så att du får alla de näringsrika ämnen som din kropp behöver. Den mat du äter som ammande kvinna liknar på många sätt den mat som du åt då du var gravid. En enkel grundregel att få alla näringsämnen i sig, är att äta många olika sorters livsmedel varje dag som frukt, grönsaker, livsmedel innehållande kolhydrater, exempelvis bröd, pasta, ris, potatis och andra rotsaker. En annan viktig näringskälla är proteinet, såsom kött och kyckling, fisk, ägg, nötter, bönor och linser och dessa livsmedel är även bra källor till järn. Mejeriprodukter, som mjölk, ost och yoghurt som innehåller kalcium, är en användbar proteinkälla. Fiber från fullkornsbröd, nötter, pasta, ris och frukt och grönsaker är viktigt och kan förebygga eventuella problem med förstoppning.

Behöver jag äta extra kalorier när jag ammar?

Att amma ett barn kräver att du tar in ännu fler dagliga kalorier än du behövde under de senaste tre månaderna av din graviditet. Din kropp berättar vanligtvis hur ofta och hur mycket du behöver att äta. Genom att äta när du börjar känna dig hungrig hjälper dig att bevara din energi och motståndskraft. Om du ska gå ut, så ta med dig ett nyttigt mellanmål, som tex en frukt eller nötter att äta.

Behöver jag ta kosttillskott när jag ammar?

När du ammar ditt barn bör du vara försiktig med kosttillskott, örtprodukter, örtteer, naturläkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och naturprodukter, eftersom man inte har någon vetenskap om de kan vara skadliga för barnet. Därför rekommenderas det att man inte använder sådana produkter utan att först diskutera med sin sjuksköterska på barnavårdscentralen eller läkaren. (Källa; Livsmedelsverkets hemsida)

Hur mycket extra vatten behöver jag att dricka när jag ammar?

Du behöver cirka en liter extra vatten per dygn när du ammar, eftersom det går åt mycket vätska till bröstmjölken. Drick när du är törstig eller när du sitter och ammar ditt barn, så får du i dig tillräckligt. Undvik läsk och saft, eftersom det varken ger dig eller barnet någon näring utan bara onödiga kalorier. (Källa; Livsmedelsverkets hemsida)

Kan jag hålla en diet när jag ammar?

Du ska inte hålla diet och sänka dina kalorier medan du ammar, eftersom detta kan äventyra ditt eget näringsmässiga välbefinnande eftersom din kropp drar näringsämnen från dig vilka behövs för att producera näringsrik bröstmjölk åt ditt barn. Detta kan leda till att du känner dig trött och dessutom kanske du inte producerar tillräckligt med mjölk till ditt barn. I stället för att försöka gå ner i vikt med hjälp av en diet, så skapa dig en rutin för hälsosamt ätande och levande med dagliga promenader.

Kan jag dricka kaffe när jag ammar?

Koffein från kaffe och te förs över till barnet via bröstmjölken i så små mängder att det inte skadar barnet. Därför behöver du inte dra ner på kaffe eller te när du ammar. (Källa; Livsmedelsverket för Sverige).

Ska jag undvika alkohol när jag ammar?

Du bör undvika att dricka alkohol när du ammar (enl 1177). Det finns inga positiva effekter med alkohol och amning. Den forskning som gjorts har avsett måttlig alkoholkonsumtion vid amning men det saknas fortfarande forskning om hur ett större och mer regelbundet konsumerande av alkohol påverkar barnet eftersom det är etiskt tveksamt till att genomföra kontrollerade studier kring sambandet förtäring av alkohol, amning och eventuella effekter på den ammande barnet. Enligt den forskning som finns så kan det dock inte påvisas några medicinska risker för barnet så länge som du dricker måttliga mängder, dvs 1 – 2 glas vin eller motsvarande 1 – 2 gånger i veckan (enl Livsmedelsverket).

Det finns däremot forskning som har kunnat påvisa att det finns risker om barnet får i sig mer alkohol än så (enl 1177). Barnets utveckling kan påverkas, bröstmjölksproduktionen minska och barnets sömn kan bli störd. Det är inte klarlagt exakt vid vilka mängder skadorna kan uppstå och det går alltså inte att säga att alkoholkonsumtionen spelar någon roll (enl Livsmedelsverket).

En annan viktig aspekt gällande intagande av alkohol, är att din förmåga att ta hand om ditt barn ändras och därför är rådet till alla vuxna som har ansvar för ett litet barn att inte dricka alkohol. När du dricker alkohol får du bland annat sämre tålamod och reagerar sämre på barnets signaler. Alkoholen påverkar även dina rörelser så att du till exempel kan bli mer fumlig. Små barn är känsliga och behöver behandlas varsamt.

Related articles

View details Humana Mjölk Oligosackarider – en av bröstmjölkens nyckelingredienser
Artikel
molekyl

Humana Mjölk Oligosackarider – en av bröstmjölkens nyckelingredienser

Som vi vet är bröstmjölk det bästa för barnet, eftersom bröstmjölk ger en perfekt balanserad diet och är anpassad efter det barnets tillväxt och näringsbehov.

2min att läsa

View details Amning bidrar till en god bakterieflora och en sund tarm
Artikel
Amning bidrar till en god bakterieflora och en sund tarm

Amning bidrar till en god bakterieflora och en sund tarm

Vi vet att barnets hälsa påverkas av bakterierna i tarmen. Men var kommer de egentligen ifrån?

2min att läsa

View details Hur ofta bör jag amma mitt barn?
Artikel
Hur ofta ska man amma

Hur ofta bör jag amma mitt barn?

Att börja amma sitt nyfödda barn kan vara en intensiv period och som måste få ta sin tid innan ni lärt känna varandra och din mjölkproduktion kommit igång tillräckligt.

4min att läsa

View details Vad är en hälssam amnings diet?
Artikel
amningsdiet

Vad är en hälssam amnings diet?

Om du ammar är en hälsosam amningsdiet viktig eftersom det kan påverka ditt barn lika mycket som dej. Få tips om vad du inte ska äta vid amning och vad du ska äta när du ammar.

2min att läsa

View details Övervinna amningsproblem
Artikel
amningsproblem

Övervinna amningsproblem

Amning kommer inte alltid naturligt, men med lite övning kan det bli enklare. Prova dessa steg för att hjälp att tackla dina amningsproblem.

2min att läsa

View details Hur ammas en nyfödd?
Artikel
Amma nyfödd

Hur ammas en nyfödd?

De flesta barn som får ligga ostörda på mammas mage direkt efter förlossningen brukar vilja börja suga på mammas bröst inom de närmaste timmarna.

4min att läsa

View details Amning ger bästa starten
Artikel
Mum breastfeeding

Amning ger bästa starten

Under det första halvåret ger bröstmjölken all näring ditt barn behöver. Den är unikt anpassad för just din lilla bebis, och innehållet och mängden anpassar sig hela tiden efter barnets behov.

1min att läsa

View details Amning
Artikel
laktation

Amning

Planerar du att amma men är inte säker på vad du behöver? Här är en lista med våra amningstips som hjälper dig att förbereda dig.

1min att läsa

View details 10 fakta om hur bröstmjölk är sammansatt
Artikel
Amning

10 fakta om hur bröstmjölk är sammansatt

Bröstmjölk är den bästa maten för alla nyfödda barn. Den är perfekt sammansatt, lagom varm, lättillgänglig och lättsmält. 

2min att läsa

View details Förstå varför bebisar gråter
Artikel
varför gråter barn

Förstå varför bebisar gråter

Undrar du varför bebisar gråter? Om du har svårt att förstå vad ditt barn försöker säga till dig, kolla in den här listan för tips som kan hjälpa.

2min att läsa

View details Hud mot hud
Artikel
Mum holding baby

Hud mot hud

Det kan låta som alldeles självklart att ditt barn mår bra av att ligga och mysa direkt mot din egen eller din partners varma hud när det ammas eller äter ur sin flaska. 

2min att läsa

View details Hur man kan hjälpa till med reflux
Artikel
baby reflux

Hur man kan hjälpa till med reflux

Baby kräkningar. Det är ett av de vanligaste symptomen hos spädbarn under det första året. Här är några tips för att hjälpa till att förebygga och lindra symtomen.

2min att läsa

View details Checklista för badstunden: Hur man badar en nyfödd
Artikel
hur man badar nyfödda

Checklista för badstunden: Hur man badar en nyfödd

Att bada en nyfödd första gången kan vara både nervöst och en mysig stund. Följ våra tips på hur du badar din nyfödda på ett säkert sätt.

3min att läsa

View details Protein - kroppens byggmaterial
Artikel
Protein - kroppens byggmaterial

Protein - kroppens byggmaterial

Protein behövs för tillväxt och underhåll av kroppen. Det är till exempel en viktig beståndsdel i alla muskler, och ingår även i pyttesmå mängder i andra ämnen.

1min att läsa

View details Hantera baby blues
Artikel
hantera babyblues

Hantera baby blues

När din lilla väl har kommit är det lätt att glömma bort dig själv - men en glad mamma innebär en glad bebis.

2min att läsa

View details Närheten redan från början viktigt även för partnern
Artikel
Father and baby

Närheten redan från början viktigt även för partnern

Det är av naturliga skäl oftast mamman som ska amma som är hemma med barnet den första tiden, men tänk på hur viktigt det är att du som partner också är aktiv under den här tiden för att utveckla n

2min att läsa

View details 10 tips till en sund sömn rutin
Artikel
10 tips till en sund sömn rutin

10 tips till en sund sömn rutin

Barns sömnrutiner kan variera mycket, vilket kan ge föräldrar många sömnlösa nätter. Här är några tips på nattningsrutiner för att hjälpa ditt barn att sova hela natten.

2min att läsa

View details Badet: hur du tvättar en nyfödd
Artikel
topp och svans nyfödda

Badet: hur du tvättar en nyfödd

Vissa nyfödda älskar att bada, medan andra behöver tid för att tycka om det. De första veckorna kanske du vill tvätta din nyfödda istället.

2min att läsa

View details Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?
Artikel
Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?

Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?

De senaste åren har forskningen om bröstmjölk gått framåt. Ny kunskap visar hur komplext och avancerat den näringsmässiga sammansättningen hänger samman med barnets ständigt varierande behov.

2min att läsa

Bli medlem i Klubben & få massor af förmåner!

icon_b

Innehåll til dig

Följ din graviditet och ditt barns utveckling genom innehåll, tips och råd

icon_a

Fråga våra experter

Send ind dina frågor så snart ditt barn är 6 månader.

coupons

Kuponger

Få produktkuponger så snart ditt barn är 6 månader.