MyFeed Personalized Content
4-5 månader
Artikel
Add this post to favorites

Tarmen och tarmfloran hos spädbarn

Hos en vuxen person har den samma yta som en tennisplan om man vecklar ut den. När man föds är tarmen i det närmaste steril, det vill säga den innehåller inga bakterier. Men direkt efter förlossningen, då bebisen kommer i kontakt med syre, sin mammas bakterieflora och får sin första mat, börjar olika stammar av bakterier växa till.

3min att läsa Jun 12, 2017

Det är viktigt att det så småningom blir en bra blandning av olika stammar av bakterier i tarmen, så kallad tarmflora. Så småningom har vi över 1000 olika stammar av bakterier i tarmen. En del är mer stabila men vissa finns där temporärt, till exempel om vi blir utsatta för bakterier som ger magsjuka. En bra balans av bakterier är viktigt för att tarmen skall fungera och att vi skall må bra. Hos en vuxen person finns 1-2 kilo bakterier i tarmen. Bakterierna hjälper till att bryta ned innehållet som kommer till tjocktarmen, vilket bland annat ger näring till både bakterierna och till cellerna som finns i tarmens innervägg. En stor del av människans immunförsvar finns i tarmen, och tarmfloran samspelar därför till stor del med immunförsvaret. Men exakt hur de samverkar söker forskare fortfarande mer svar kring.

Vad är prebiotika?

Prebiotika är framför allt de kolhydrater (till exempel fiber) som inte har brutits ner och absorberats av tunntarmen, utan kommer oförändrade ner i tjocktarmen. I tjocktarmen utgör de näring/energi till tarmbakterierna. Där kan de stimulera tillväxten av och aktiviteten hos de godartade bakterier som redan finns där. Bakterier som laktobaciller och bifidobakterier växer till och ”jäser” och det kan innebära att avföringsvolymen ökar och avföringen blir mjukare. Alltför stora mängder kan också ge besvär med gaser och andra magbesvär, så lagom är bäst. Kolhydrater med prebiotikaeffekt finns naturligt i bröstmjölk och i vissa livsmedel som lök, jordärtskockor, vitlök, banan och korn.

Vad är probiotika?

Probiotika är ett samlingsnamn för bakterier som överlever passagen genom magtarmkanalen och som kan ha en ”hälsoeffekt” i tarmen. Med det menas till exempel att man ökar andelen goda bakterier såsom bifidobakterier och laktobaciller i tarmen, som sedan kan påverka hälsan positivt. Probiotika bidrar till en miljö i tarmen som minskar andelen sjukdomsframkallande bakterier och därmed skyddar mot infektioner. Laktobaciller och bifidobakterier finns också i bröstmjölk och förr i tiden syrade man grönsaker med mjölksyrabakterier. Idag finns olika arter av laktobaciller och bifidobakterier i många olika sorters livsmedel.

Har probiotika någon effekt?

Många vetenskapliga studier har visat att det är bra att ha mycket av bland annat bifidobakterier i tarmen. De hjälper till att stärka slemhinnan och kan på så sätt minska risken att mindre bra bakterier (som kan ge till exempel maginfektioner) etablerar sig. En expertgrupp med barnläkare i Europa har nyligen gått igenom alla studier kring effekt av probiotika hos mindre barn. Man kom fram till att bifidobakterier gav en minskad risk för maginfektioner hos små barn. När det gäller probiotikans betydelse för att minska risk för allergi krävs det fler studier.

Källa:

Supplementation of infant formula with probiotics and/or prebiotics: a systematic review and comment by the ESPGHAN committee on nutrition. Braegger C, et al ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2011 Feb;52(2):238-50. Review.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.