MyFeed Personalized Content
6-11 månader
Artikel
Add this post to favorites

Hur länge bör man amma?

Amning är en fråga som väcker många åsikter och känslor. Det är mycket omdebatterat och en rekommendation som många följer är den som WHO, världshälsoorganisationen, har tagit fram, den så kallad WHO amningen.

2min att läsa Jul 21, 2020

De anser att du bör helamma i sex månader (som tidigare var fyra månader) samt fortsätta med amningen i två år eller mer vid sidan av smakportioner och annan mat. Livsmedelverkets rekommendation är att om man kan och vill, helammar i minst sex månader. Efter sex månader kan du börja komplettera med annan mat samtidigt som du har kvar amningen som bas till dess att barnet är ett år eller mer.

Amningen har fortfarande många fördelar för dig och ditt barn även efter 6 månader. Den skyddar från infektioner och det finns vissa bevis på att den underlättar för ditt barn att spjälka den första fasta födan. Amningen upprätthåller även balansen mellan näringsämnen som ditt barn behöver.

Det är upp till dig och ditt barn att bestämma när du vill avsluta amningen. Det finns inget rätt eller fel när det gäller att sluta amma. För en del av mammor och barn faller det sig naturligt att amningsfrekvensen avtar successivt efterhand som barnet växer och börjar äta annan mat. Om du trivs med att amma ditt barn, så finns det ingen anledning till att sluta amma helt. Barn ammar både för sitt välmående och sin överlevnad. Om du försöker fasa ut amningen långsamt, så hinner både du och ditt barn att vänja er och den gradvisa nedtrappningen av ammandet bidrager också till att förhindra problem som med överfulla, hårda bröst och mastit.

När ditt barn äter mat så är det fortfarande bröstmjölk som är den huvudsakliga drycken upp till ett års ålder. Kormjölk är inte lämplig som huvuddryck för spädbarn under 1 år. Att både amma och ge ditt barn ersättning kan fungera mycket bra.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.