MyFeed Personalized Content
6-11 månader
Artikel
Add this post to favorites

Tips för att börja med riktig mat till ditt barn

Att börja med riktig mat är ett äventyr för ditt barn. Från att ha ätit samma sak i hela sitt liv öppnar sig nu en värld av smaker. 

3min att läsa Jun 6, 2017

Att äta är också att känna och uppleva maten med sina fingrar. Hur känns potatismos? Hur fångar man en ärta? Spagetti är hal och kött är lite strävt.

I början av matträningen är det allra bästa att låta barnet få vara med och kladda och träna på att äta själv. Att lära sig äta och bemästra bestick och glas är inte helt enkelt. Det krävs mycket träning och gott om tålamod, både från barnet och från föräldrarna! Och i början kan det bli rejält kladdigt, det spills vatten, en del av maten hamnar i knäet och på golvet. Ju mer barnet tränar och får lov att ”misslyckas” desto bättre går det så småningom. I början är det näst intill omöjligt att få in en sked i munnen utan att tippa av innehållet utanför munnen. Då kanske det är lättare med en liten gaffel att spetsa maten med eller servera och skär maten i ”fingermat”.

Det ingår också lite testning av förälder för att se hur mycket man kan styra och ställa vid bordet. Får man kasta yoghurttallrik i golvet, är det ok att hälla ut vatten på bordet, kan man slänga smörgåsbitar på golvet? Allt måste ju provas innan man kan förstå att det inte är ok.

Genom att som vuxen ha tålamod och förstå att barnet oftast inte gör detta på ”pin kiv” så kan man lugnt sätta de regler och förhållningssätt som man vill ha runt sitt matbord. Försök läs av vad barnet säger och vilka behov det har vid matbordet. En ett-åring som börjar kasta allt på golvet eller bara sitter och plockar med maten är kanske mätt. Truga inte mer mat än barnet vill ha – även om du som förälder tycker att barnet ätit som en myra. Fråga barnet om det är mätt och duka sedan av bordet. Kanske blir barnet argt och vill inte att maten ska försvinna. Du dukar fram igen men barnet äter inte utan fortsätter bara leka med maten. Ja, då var ju barnet mätt och då är det ok att duka av. Barnet får gå ned från bordet och leka med leksaker istället.

Här är några enkla tips och råd som kan underlätta för er alla därhemma.

  • Försök se matplatsen som en övningsplats – här sker fantastiska utvecklingsunder!
  • Lägg en tidning under barnets stol eller en bit vaxduk så är det lätt att slänga eller torka av det som hamnar utanför bordet.
  • Investera i en bra haklapp som tål kladd – finns bra haklappar med ärmar på. Undvik att låta barnet sitta med naken överkropp, det är inte så skönt att frysa när man ska äta. (Om det inte är en varm sommardag förstås!)
  • Lägg mjuka grönsaker, pastaskruvar eller små korvbitar i istärningsfack så blir det spännande att plocka eller lägg lite mat direkt på bordet som barnet kan plocka med.
  • Pipmuggar är bra att träna på i början innan man kan dricka ur glas.
  • Ett litet stabilt snapsglas kan vara lättare för en liten hand att hålla och för en liten mun att dricka ur.
  • Lägg upp maten var för sig på tallriken i små små mängder. Många barn vill kunna se vad de äter och vill äta i sin egen ordning.
  • Rusta er med tålamod, tålamod och lite mer tålamod och kom ihåg att ”inget varar för evigt”.

Skrivet av Lisa Ernstsson, Barnsjuksköterska BVC Humlan, Amadeuskliniken Halmstad

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

  • newsletter icon

    Innehåll till dig

    Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

  • Verktyg

    Verktyg

    Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

  • coupons

    Rabatter

    Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.