MyFeed Personalized Content
4-5 månader
Artikel
Add this post to favorites

Tillväxt

Det första året i barnets liv kretsar mycket kring mat och barnets vikt. Vikten är viktig men minst lika betydelsefullt är att barnet får näringsrik bra mat för att kunna utvecklas. Aldrig mer i livet utvecklas hjärnan lika mycket som under första levnadsåret och det går åt mycket ”hjärnmat” som vi inte kan väga på en våg.

3min att läsa Jun 12, 2017

Som förälder kan det vara oerhört svårt att förhålla sig till alla rekommendationer och råd om vad som är bra, nyttig, energität och näringsrik mat. En förälder gör sitt bästa i att variera maten men i perioder är det kinkigt med maten och det blir fiskpinnar hela veckan lång. Men bättre en fiskpinne i magen än en kalvstek på golvet! Självklart vill vi att barn ska gilla varierad och nyttig mat men lika viktigt är det att de lär sig tycka om mat. Mat är inte bara något som ska tuggas och sväljas utan också uppfattas med glädje och vara en smakupplevelse.

Barn växer i perioder och under vissa perioder behöver de mer mat. Andra perioder behöver de mer mat och under andra lite mindre. De allra flesta barn känner av detta själva och reglerar sitt matintag. Är man orolig är det bra att kolla på BVC att barnet håller sin längd och viktkurva. Ibland känns det som de växer på kärlek och luft men så länge barnet är piggt, alert, utvecklas och orkar med sin vardag behöver man sällan vara bekymrad. Naturligtvis finns det gånger då ett barn har en bakomliggande allergi eller sjukdom men då är det oftast ganska tydligt med symtom som talar för att det är inte är som det ska. En del barn väljer att bara äta pasta men inte kött och nästa dag kanske de bara äter kött men ingen pasta. Ja, men i slutet av veckan har det i alla fall ordnat till sig och barnet har petat i sig lite av varje.

Att tidigt i livet lära barnen att välja nyttig mat framför snabbmat som pommes frites, korv eller pizza är bra. Små barn behöver inte bekymra sig över hjärt- och kärl- sjukdomar men det är under barnaåren som föräldrar har chans att påverka barnen att göra kloka val genom att ge dem nyttiga alternativ. Bra att lära sitt barn att mat smakar gott utan att den är lagad med feta mejeriprodukter eller dränkt i smör eller feta såser. Det är okej att ibland äta lunch eller middag på en snabbmatsrestaurang och där kan man försöka välja de sundare alternativen.

Skrivet av Lisa Ernstsson, Barnsjuksköterska BVC Humlan, Amadeuskliniken Halmstad

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.