MyFeed Personalized Content
6-11 månader
Artikel
Add this post to favorites

Därför är det viktigt med fasta måltider för ditt barn

Oftast mår vi människor bäst genom att ha fasta mattider då kroppen ställer in sig på att vara hungrig vid dessa tider.

2min att läsa Jun 6, 2017

Och att försöka anpassa tider som passar barnet t.ex. att inte äta för sent på kvällen – barn kan vara för trötta för att orka äta. Många barn kanske vill äta runt 17- tiden för att orka. Försök lyssna in barnets hungersignaler och styr mattiden efter det – är man inte jättehungrig så är det inte är så kul att äta. Barn behöver lära känna sin hunger och sin mättnad. Att få vara så hungrig att det känns gott att äta och att vara mätt och belåten och tacka för maten. Barn som hela tiden får något i munnen lär sig inte känna hunger, inte heller mättnad. Om man inte är hungrig vill man inte äta – enkelt, eller hur? Därför är det klokt att ha fasta tider på måltider och mellanmål precis som Skalman! Och om barnet väljer att inte äta, acceptera det och gör inte stor affär av det. Barn äter när barn är hungriga OM föräldrar INTE tjatar!

En del barn i 2-3 års ålder kan sitta i evigheter vid matbordet och äter i snigelfart.

Då kan det vara bra att sätta en tidsgräns som visar att måltiden inte håller på i en evighet. En lagom tid att äta en måltid kan vara runt 15-25 minuter och sedan går man från bordet. Har barnet inte ätit på den tiden så servera inte mat eller mellanmål om en stund. Det kan kanske kännas hemskt att neka sitt barn mat mellan målen om de inte åt så bra till middag. Men, genom att småäta mellan målen blir barnet aldrig tillräckligt hungrigt till middagen och så hamnar man i en ond cirkel. Barnet lär sig att maten serveras vid bordet när alla andra i familjen äter och då vill barnet också vara med och äta. Barn tycker om att härmas, det är så de lär sig om livet. Försök att äta gemensam mat vid matbordet där alla äter samma mat. Om en förälder bara äter ett knäckebröd eller en måltidsdryck är det sannorlikt att barnet inte är så piggt på att äta all sin mat på tallriken.

Skrivet av Lisa Ernstsson, Barnsjuksköterska BVC Humlan, Amadeuskliniken Halmstad

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.