Vecka 20

Gravid vecka 20

Gravid
Artikel
Dec 8, 2017
4min

Det är så mycket som händer i din mage nu att du kan komma att behöva vila bara du läst om det! Du har genomgått en stor del av graviditeten men har en bit kvar till slutsträckan. Passa på att njuta och gratulera dig själv till att du har tagit dig såhär långt.

Din bebis växer snabbt när du är gravid vecka 20

Din bebis växer allt snabbare, speciellt den lilla hjärnan som utvecklas i raketfart. Själva huvudets omfång börjar inta en mer normal proportion till resten av kroppen, som nu börjat växa ikapp. Om det är en liten tjej du har därinne så har hon redan äggstockar utrustade med celler tillräckligt för att kunna producera sex miljoner ägg! Men så är produktionen också på topp just nu och kommer att minska med tiden.  Bara under födseln kommer hon göra sig av med ungefär en miljon. Ungefär nu börjar bukspottskörteln att producera insulin, ett hormon som reglerar blodsockernivåerna, både nu och under hela livet. Detta insulin gör även så att bebisen kan använda socker och fett för sin tillväxt och lagra det så han eller hon kan använda sig av den energin vid förlossningen. Smart va? När du är gravid vecka 20 så visar kroppen hur fiffig den här och hur ett nytt liv utvecklas.

Gravid vecka 20, då börjar din bebis röra sig på riktigt

Har du känt bebisen röra sig därinne? Underbar känsla! För att få ut det mesta av detta ögonblick kan du sätta dig ner och slappna av – då känner du det tydligast. Bebisen behöver väldigt mycket vila och sover runt 20 timmar om dygnet, så passa på att njuta när det väl är vaket därinne. Varje gång du själv rör dig vaggar du ofta bebisen till sömns. Kanske är det därför de flesta bebisar har sin mest aktiva fas på kvällen mellan 20 och 23? Det kan vara lite svårt att ”läsa av” och definiera barnets rörelser så här i början och veta varför han eller hon rör på sig. Förmodligen känner du inte så mycket mer just nu än en ett litet tryck. Med tiden blir det enklare och så småningom kommer även din partner kunna känna er lilla bebis därinne! Det är en fantastisk utveckling som händer just nu, men det kommer att ske ännu mer framöver. Se till att vila ordentligt och ge dig den tid du behöver.

Äta rätt när du är gravid vecka 20

Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen – viktiga näringsämnen nu när du är gravid. Som du säkert känner av håller din bebis på att utvecklas i en otrolig takt så det är viktigt att du tar hand om er båda och äter rätt. De feta fiskarna innehåller även omega 3 som är extra toppen för dig nu. Försök få i dig fisk, både mager och fet, ett par gånger i veckan. Det finns dock ett par enstaka sorter (ofta insjöfisk), som i vissa kan ha förhöjda halter av kvicksilver och som du därför bör undvika. Håll koll och se vilka på livsmedelsverket.se och tveka inte att fråga din barnmorska om du har några frågor!

Se upp för toxoplasma

En annan sak som bör undvikas är Toxoplasma. Toxoplasma är en infektion som kan smitta via rå mat från infekterade djur och via infekterad kattavföring. I värsta (vissa enstaka) fall kan det orsaka missfall eller skador på fostret. Så hur undviker du detta? Först och främst: Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, gris och vilt. Är du sugen på kallskuret, frys det i minst tre dygn innan. Skölj all frukt och grönt noggrant. Sist men inte minst – var noga med hygienen både innan och under matlagningen. Har du en katt, är det viktigt att tvätta händerna noga varje gång du kommit i kontakt med den eller dess låda. Skulle katten bära på infektionen, utsöndrar den parasiten i avföringen i några veckor och denna parasit kan sedan kan vara smittsam i upp till ett år. Väl värt att hålla koll på hygienen, med andra ord!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se
 

Related articles

View details Frågor att ställa vid 18-veckors kontroll
Artikel
5-12 veckors skanning

Frågor att ställa vid 18-veckors kontroll

Äntligen är det dags för 18-veckors ultraljud! Denna graviditetsundersökning är  viktig. Det kan också vara väldigt känslomässigt, så det hjälper att ha en lista med frågor.

1min att läsa

View details Planera din förlossning
Artikel
Planera förlössning

Planera din förlossning

Att föda är mindre skrämmande om du har en förlossningsplan i åtanke för att underlätta så att förlossningen skall gå så smidigt som möjligt. Se vår förlossningsplansguide nedan.

2min att läsa

View details Värk och obehag under graviditeten
Artikel
Värk och obehag under graviditeten

Värk och obehag under graviditeten

När din kropp förändras kan värk och obehag uppstå, särskilt i rygg, ben och fötter. Den goda nyheten är att det finns sätt att lindra dina problem.

2min att läsa

View details Illamående och gravid - Vad ska man göra?
Artikel
Gravid

Illamående och gravid - Vad ska man göra?

Det kan tyckas konstigt att illamående är så vanligt under graviditeten. Historiskt kan det ha varit en hjälp för kvinnan att undvika mat som inte var bra för henne eller fostret.

4min att läsa

View details Hur man hanterar morgonillamående i början av graviditeten
Artikel
Morgonillamående

Hur man hanterar morgonillamående i början av graviditeten

Morgonillamående kan slå när som helst på dygnet. Speciellt i början av graviditeten. Här är några saker som kan hjälpa till att göra den första, känsliga trimestern lite lättare.

1min att läsa

View details Enkla matbyten att tänka på innan du blir gravid
Artikel
Matbyten att tänka på innan du blir gravid

Enkla matbyten att tänka på innan du blir gravid

Att äta bra nu kan ha en positiv inverkan på din graviditet och en bestående effekt på ditt barns hälsa.

4min att läsa

View details Varför är det extra viktigt med järn för gravida kvinnor?
Artikel
järn

Varför är det extra viktigt med järn för gravida kvinnor?

Järn ingår i de röda blodkropparna som hjälper till att transportera livsviktigt syre till dina och ditt barns celler.

2min att läsa

View details Träning när du är gravid
Artikel
träning gravid

Träning när du är gravid

En bra fysisk form gör dig mer rustad för förlossningen och kan bidra till att den blir enklare. 

3min att läsa

View details Är jag redo att föda? Tecken på förlossning
Artikel
redo att föda

Är jag redo att föda? Tecken på förlossning

Du kanske tror att det kommer vara uppenbart när förlossningen startar, men det är inte alltid som det verkar i filmer. Här är några tecken att hålla utkik efter, på att förlossningen är igång

1min att läsa

View details Checklista för BB-väskan
Artikel
vecka 38

Checklista för BB-väskan

Är du inte säker på vad du ska packa i din BB-väska? Vi har sammanställt en enkel checklista för allt du kan tänkas behöva. Glöm det med att packa lätt, det handlar om att packa rätt. 

2min att läsa

View details Kejsarsnitt: Vad du behöver tänka på
Artikel
Kejsarsnitt

Kejsarsnitt: Vad du behöver tänka på

Hur du föder ditt barn till världen är ett mycket personligt beslut, med olika faktorer som spelar roll. Här är några saker att tänka på om kejsarsnitt, även känt som sectio.

1min att läsa

View details Gravid vecka 40
Artikel
vecka 40

Gravid vecka 40

Nu är det dags! Har det inte redan skett så kommer din bebis förmodligen att komma ut inom de närmaste dagarna.

3min att läsa

View details Gravid vecka 39
Artikel
vecka 39

Gravid vecka 39

Du har kanske haft några sammandragningar och undrat om det kan vara dags redan? 

3min att läsa

View details Gravid vecka 38
Artikel
vecka 38

Gravid vecka 38

Två veckor kvar! Ja det är sant, snart kommer du och din lilla bebis i magen få bekanta er med varandra.

3min att läsa

View details Gravid vecka 37
Artikel
vecka 37

Gravid vecka 37

Det börjar bli trångt i magen och din bebis har börjat hålla ner sitt huvud, korsa armarna och hålla upp sina ben för att få plats därinne.

3min att läsa

View details Gravid vecka 36
Artikel
vecka 36

Gravid vecka 36

Din bebis är redan runt 47 cm lång och väger 2,7 kg! Från och med nu kommer han eller hon lägga på sig runt 220 gram i veckan.

4min att läsa

View details Gravid vecka 35
Artikel
vecka 35

Gravid vecka 35

Du är nu gravid i vecka 35 och den stora dagen närmar sig med stormsteg! Om ungefär en månad kommer du att kunna hålla din lilla bebis i famnen!

3min att läsa

View details Gravid vecka 34
Artikel
vecka 34

Gravid vecka 34

Nu börjar saker och ting att bli klara därinne. Förlossningen närmar sig och din bebis är nu runt 45 cm lång och väger hela 2,2 kg!

3min att läsa

View details Gravid vecka 33
Artikel
vecka 33

Gravid vecka 33

När du är gravid vecka 33 har du tagit dig igenom nästa hela graviditeten och det är snart bara upploppet kvar. Sex veckor.

3min att läsa

Bli medlem i Klubben & få massor av förmåner!

Nyhetsbrev

Innehåll til dig

Följ din graviditet och ditt barns utveckling genom innehåll, tips och råd

MyExpert

MyExperts

Skicka in dina frågor til våra experter så fort ditt barn fyllt sex månader.

Kuponger

Kuponger

Få produktkuponger så fort ditt barn fyllt sex månader.