MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 20

Det är så mycket som händer i din mage nu att du kan komma att behöva vila bara du läst om det! Du har genomgått en stor del av graviditeten men har en bit kvar till slutsträckan. Passa på att njuta och gratulera dig själv till att du har tagit dig såhär långt.

4min att läsa Dec 8, 2017

Din bebis växer snabbt när du är gravid vecka 20

Din bebis växer allt snabbare, speciellt den lilla hjärnan som utvecklas i raketfart. Själva huvudets omfång börjar inta en mer normal proportion till resten av kroppen, som nu börjat växa ikapp. Om det är en liten tjej du har därinne så har hon redan äggstockar utrustade med celler tillräckligt för att kunna producera sex miljoner ägg! Men så är produktionen också på topp just nu och kommer att minska med tiden.  Bara under födseln kommer hon göra sig av med ungefär en miljon. Ungefär nu börjar bukspottskörteln att producera insulin, ett hormon som reglerar blodsockernivåerna, både nu och under hela livet. Detta insulin gör även så att bebisen kan använda socker och fett för sin tillväxt och lagra det så han eller hon kan använda sig av den energin vid förlossningen. Smart va? När du är gravid vecka 20 så visar kroppen hur fiffig den här och hur ett nytt liv utvecklas.

Gravid vecka 20, då börjar din bebis röra sig på riktigt

Har du känt bebisen röra sig därinne? Underbar känsla! För att få ut det mesta av detta ögonblick kan du sätta dig ner och slappna av – då känner du det tydligast. Bebisen behöver väldigt mycket vila och sover runt 20 timmar om dygnet, så passa på att njuta när det väl är vaket därinne. Varje gång du själv rör dig vaggar du ofta bebisen till sömns. Kanske är det därför de flesta bebisar har sin mest aktiva fas på kvällen mellan 20 och 23? Det kan vara lite svårt att ”läsa av” och definiera barnets rörelser så här i början och veta varför han eller hon rör på sig. Förmodligen känner du inte så mycket mer just nu än en ett litet tryck. Med tiden blir det enklare och så småningom kommer även din partner kunna känna er lilla bebis därinne! Det är en fantastisk utveckling som händer just nu, men det kommer att ske ännu mer framöver. Se till att vila ordentligt och ge dig den tid du behöver.

Äta rätt när du är gravid vecka 20

Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen – viktiga näringsämnen nu när du är gravid. Som du säkert känner av håller din bebis på att utvecklas i en otrolig takt så det är viktigt att du tar hand om er båda och äter rätt. De feta fiskarna innehåller även omega 3 som är extra toppen för dig nu. Försök få i dig fisk, både mager och fet, ett par gånger i veckan. Det finns dock ett par enstaka sorter (ofta insjöfisk), som i vissa kan ha förhöjda halter av kvicksilver och som du därför bör undvika. Håll koll och se vilka på livsmedelsverket.se och tveka inte att fråga din barnmorska om du har några frågor!

Se upp för toxoplasma

En annan sak som bör undvikas är Toxoplasma. Toxoplasma är en infektion som kan smitta via rå mat från infekterade djur och via infekterad kattavföring. I värsta (vissa enstaka) fall kan det orsaka missfall eller skador på fostret. Så hur undviker du detta? Först och främst: Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, gris och vilt. Är du sugen på kallskuret, frys det i minst tre dygn innan. Skölj all frukt och grönt noggrant. Sist men inte minst – var noga med hygienen både innan och under matlagningen. Har du en katt, är det viktigt att tvätta händerna noga varje gång du kommit i kontakt med den eller dess låda. Skulle katten bära på infektionen, utsöndrar den parasiten i avföringen i några veckor och denna parasit kan sedan kan vara smittsam i upp till ett år. Väl värt att hålla koll på hygienen, med andra ord!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se
 

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.