MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 19

När du är gravid vecka 19 så väger nu din lilla inneboende runt 335g nu, vilket är ungefär lika mycket som en grapefrukt. Det råder full aktivitet därinne och det kan du nog känna. Ni har tillsammans tagit er igenom halva graviditeten, bra jobbat!

3min att läsa Dec 9, 2017

När du är gravid vecka 19 så utvecklas din bebis rekordfart

Din bebis växer väldigt mycket just nu vilket tar på krafterna, så även om han eller hon rör sig mycket därinne så sover han eller hon en hel del också. Faktiskt upp till 20 timmar om dygnet! Tyvärr har din bebis inte riktigt samma rutiner som du och kan mycket väl väcka dig med en spark eller två mitt i natten. Lägg en lugnande hand på magen och prata med honom eller henne, så somnar ni förhoppningsvis båda om snart igen. Eftersom han eller hon inte är så stor än, finns det gott om svängrum därinne. Kullerbyttor och sparkar är vardagsmat (man får passa på så länge det finns plats!) och varje gång han eller hon ska byta position skjuter han eller hon ifrån med fötterna mot livmoderväggen. Det är då du ser den snudd på utomjordiska bulan på din mage. Om du vill kan du klappa bulan lite för att visa att du är där.

Äta rätt när du är gravid vecka 19

Kött eller fisk? Du kan äta både och, men hellre (och oftare) fisk än kött. Fisk innehåller massor av viktiga näringsämnen och får gärna intas tre gånger i veckan. Håll nere på salt och sötsaker och ät desto mer av frukt och grönsaker, gärna varje dag. Även fullkornsbröd och fiberrika kolhydrater är toppen för din kropp just nu. Ta hand om er båda två så att ni mår så bra som möjligt. 

Tips, tricks och råd när du är gravid vecka 19

Hurra! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Klappa dig själv på axeln, bra jobbat! Det har antagligen dykt upp många frågor under graviditetens gång och kommer så fortsätta göra. Kanske det kan vara kul och givande att hoppa på en förberedande föräldrakurs? Där du eller ni kan, utöver att prata med en barnmorska, diskutera med andra föräldrar i liknande situation och utbyta erfarenheter. Dra nytta av andras erfarenheter och kunskap då du är långt från den enda som har upplevt problem och behövt ta ställning till nya frågeställningar. Halva graviditeten har gått och äventyret har bara börjat!  

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.