MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 30

Varje dag utvecklas ditt barn allt mer för att göra sig redo inför sin ankomst om mindre än 10 veckor (!). Tycker du att tiden flyger iväg eller att den allt kunde snabba på lite? Alla upplever det olika. Passa på att gratulera dig själv till att du kommit såhär långt, grattis! 

3min att läsa Dec 11, 2017

Gravid vecka 30 – en underbar utveckling

Ooh, vad var det? Kände du en rörelse som inte var den vanliga sparken? Din bebis kan ha hicka. På riktigt! Det kan hända om han eller hon sväljer en för stor klunk fostervätska. Du kan både känna och höra det. Om du bör vara orolig? Inte alls. Din bebis tränar bara på sina andningsrörelser. Övning ger färdighet!

När du är gravid vecka 30 är bebisens könsorgan färdigutvecklat. Han eller hon har även fått en väldigt bra syn och svarar bra på ljud. Det börjar på riktigt att likna en fullt fungerande människa där inne nu! Musik på låg volym och ljudet av era röster tas tacksamt emot därinne. Inte sällan triggar det igång rörelser (dansgolv i magen?) och ökar bebisens hjärtfrekvens, vilket man kan se på ultraljud. Passionen kanske bidrar till att din bebis utvecklas till en riktigt dansmästare? Vem vet?

Gravid vecka 30 och en febril aktivitet

För några veckor sedan välkomnade du din lilla bebis sparkar och rörelser med glädje. Nu kan ditt barns gymnastik kännas mindre härlig. Din livmoder har vuxit så mycket att det kan göra hyfsat ont när han eller hon sparkar mot dina revben. Många blivande mammor börjar få ont lite överallt just nu. Det ökade blodflödet löser upp dina leder, ledband och muskler en aning. Men oroa dig inte, de kommer tillbaka. Har du några frågor så tveka inte på att höra av dig till din barnmorska eller BVC.

Äta rätt när du är gravid vecka 30

Oavsett om du arbetar eller inte så rekommenderar vi att vila så mycket du kan. Det är mindre än tio veckor kvar av din graviditet och det kan vara en god idé att börja med alla förberedelser innan den stora dagen. Det här är en bra tid att förbereda dig genom att fokusera på vad du äter. Frukt och grönsaker ger dig vitamin C som du behöver för att skydda dina celler och vener. Vitamin C förbättrar även ditt järnupptag, vilket hjälper dig att fylla på järnförrådet i dina röda blodkroppar.

Graviditet och skärmar

Du som sitter framför en dator hela dagarna undrar säkert om det kan vara så bra för din bebis i magen med all strålning. Du kan vara lugn, det påverkar varken fostret eller dig. Studier har tydligt visat att det inte finns någon extra risk för missfall eller andra problem under graviditeten på grund av skärmtid. Ytterligare en sak du kan bocka av på stresslistan! 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se
 

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.