MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 6

Din bebis växer otroligt mycket när du är gravid i vecka 6 och det händer massor av spännande saker i utvecklingen.

3min att läsa Dec 7, 2017

Barnet utvecklas snabbt!

Din bebis har redan hud! Alla andra pyttesmå organ är också på plats. Synnerverna utvecklas för fullt och huvudet är välformat, även om det fortfarande är mycket större än resten av kroppen. Hjärtat och levern tar mycket plats den här veckan. Även ryggraden börjar växa fram och formas, armarna och benen blir längre och den lilla ”svansen” är snart borta. Inom de närmaste veckorna kommer även simhuden mellan fingrar och tår att försvinna. Att vara gravid i vecka 6 är en händelserik vecka!

Viktigt att vara uppmärksam på kroppen när du är gravid i vecka 6

När du är gravid i vecka 6 har du 33 veckor och du har nu kommit en bit in i graviditeten. Många kvinnor behöver ta det lite lugnare vid den här tiden. Dina hormonförändringar kan göra att du känner dig illamående, har svårt att sova och får humörsvängningar. Inte så roligt såklart, men trösta dig med att det är tecken på att allt är som det ska. Oavsett hur du mår är det påfrestande för kroppen att vara gravid, så se till att ta extra pauser då och då under dagen.

Tänk på att få i dig rätt näring när du är gravid i vecka 6

Känner du dig trött? Det är rätt vanligt när du är gravid i vecka 6. Rätt mat i rätt tid kan hjälpa dig att trolla fram lite mer energi. Utöver frukost, lunch och middag är det bra om du kan få i dig två till tre mellanmål om dagen. Håll en jämn energinivå med långsamma kolhydrater som fiberrikt bröd, pasta, potatis, ris och baljväxter. Frukt och grönt ger dig vitaminer och fibrer som är om möjligt extra bra nu. Även nötter är bra eftersom de är rika på magnesium och vitamin B6 som behövs för ditt centrala nervsystem. Tänk på att undvika opastöriserade mejeriprodukter och var noga med att skölja bort jordrester från frukt och grönsaker.

Här är några tips

Funderar du på om du kan springa under graviditeten? Är du gravid i vecka 6 och brukar du löpträna så kan du förmodligen fortsätta med det så länge det känns bra. Men prata gärna med din barnmorska för säkerhets skull. Ett tips är att springa max fem kilometer åt gången och att sluta springa när du mår illa eller inte orkar längre. I slutet av graviditeten är det bättre att ta raska promenader istället. Du mår bra av att röra på dig runt 30 minuter om dagen under hela graviditeten, men var försiktig om du känner smärtor i bäckenet. Ta det lugnt och lyssna på din kropp, helt enkelt. 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.