MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 40

Nu är det dags! Har det inte redan skett så kommer din bebis förmodligen att komma ut inom de närmaste dagarna. Om han eller hon inte kommer ut frivilligt, kan din barnmorska ge din bebis lite extra skjuts på vägen. Vi får gratulera er båda till en väl genomförd graviditet. När du är gravid vecka 40 har du antagligen nått slutet av din graviditet, men du och din bebis är bara i starten av ett helt nytt äventyr.

3min att läsa Dec 2, 2017

Barnets utveckling när du är gravid vecka 40

Det här kan vara tidernas kortaste kapitel om barnets utveckling – din bebis är redo att födas! Nu är allt utvecklat och inget särskilt händer den här veckan förutom att ni båda väntar på årets stora händelse. Var inte orolig om din bebis inte vill lämna magen vecka 40 – väldigt få bebisar föds på exakt beräknat datum. Särskilt förstfödda kan bli lite sena. I hela 14 dagar kan bebisen få ladda i magen innan barnmorskan sätter igång födseln. Försök att slappna av så mycket det går, även om det kan vara svårt när man vet att man snart får träffa sin bebis för första gången. När du är gravid vecka 40 har du gått igenom en hel graviditet, passa på att gratulera dig själv till det!

Sista graviditetsveckan när du är gravid vecka 40

Det här är din sista ”officiella” graviditetsvecka. Visste du att förlossningen är minst lika fysiskt ansträngande för barnet som för mamman? Genom att sparka mot livmodern och vrida kroppen smart så att den ”skruvas” ut, spelar bebisens prestation en stor roll. För att underlätta det hela, har naturen så smart ordnat så att bebisens två skallben inte riktigt växt ihop än utan kan pressas ihop vid födseln. Först vid 18 månaders ålder har skallbenen växt ihop.

Näring när du är gravid vecka 40

Du har ätit bra de senaste nio månaderna, inte bara tillräckligt för två utan även hälsosamt för både dig och din bebis. Visst är det bra vanor att fortsätta med men det skadar inte att unna sig ett och annat den här veckan. Det har du förtjänat. Vi menar inte att gå loss helt, men är du sugen på en glass eller choklad, njut! Nu om någonsin får du ge efter för dina begär. Fira att du har tagit dig genom en hel graviditet, du förtjänar helt enkelt den där chokladkakan!

Tips och råd

Direkt efter födseln brukar barnmorskan lägga bebisen på mammans bröst där han eller hon känner sig trygg trots nya omgivningar. Igenkänningen av sin mammas värme, doft, röst och till och med hjärtslag verkar lugnande. Ett perfekt tillfälle att lägga din nyfödde vid ditt bröst och amma för första gången. Efter allt hårt jobb får du äntligen hålla din efterlängtade bebis i dina armar. Belöningen!

Grattis och stort lycka till i ert nya liv!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.