vecka 26

Gravid vecka 26

Gravid
Artikel
Dec 2, 2017
3min

Tadaa - barnet har öppnat sina ögon! Även om det är ett tag kvar till din bebis får se omvärlden med sina egna ögon så är det en stor händelse! En härlig avslutning på din andra timester. Nu börjar det hända saker.

När du är gravid vecka 26 börjar det hända saker

Ditt barns huvud mäter nu över sju centimeter i diameter och väger ungefär 900 g. Kroppen blir allt mer knubbig tack vare att fett gradvis läggs på för att ge honom eller henne lite reserver inför födseln. Hår och naglar är på god väg och under tandköttet börjar hans eller hennes tänder att täckas av emalj. Gripreflexen är nu väl utvecklad och det händer att han eller hon drar i navelsträngen då och då. Oroa dig inte, det här är helt normalt och ingen fara alls. Han eller hon gör sitt bästa för att förbereda sig inför födseln och livet utanför din mage. Nu har ditt barn precis öppnat sina ögon men det är mycket kvar som ska hända innan ni är redo för den stora dagen. Se till att underlätta resan för er båda och se till att få tillräckligt med näring och sömn under den här perioden. Se även till att hålla er båda på gott humör. Grattis till er båda att ni har tagit er såhär långt. Endast 13 veckor kvar!

Att sova när du är gravid vecka 26

Ah, sovdags! Äntligen. Synd bara ditt barn inte håller med. ”Varför rör hon sig inte? Var är den mysiga gungningen? Jag får väl gunga mig själv då!” Det är nästan så att han eller hon vill uppmärksamma dig om sin existens – just när du bara vill sova. Det är ju kul för din partner som vill känna på hur det rör sig därinne. Men du då? Inte konstigt att du känner dig trött och utmattad. Ju större din mage blir, desto svårare att hitta en skön ställning att sova i. Vi gissar att du inte kan sova på magen längre när du är gravid vecka 26. Inte på rygg heller, eftersom det kan göra så att livmodern trycker på den stora venen i ryggen och hindrar blodflödet. Det bästa alternativet kommande veckor är att ligga på sidan, helt enkelt. Lägg en kudde mellan benen så blir det bekvämare.

Äta rätt

Du är nu gravid vecka 26 och du kanske har märkt att du lättare får halsbränna under natten? Det är inte en helt ovanligt när man är gravid och du är långt från den första kvinnan som har problem med halsbränna under nätterna. Det finns dock några sätt att underlätta problemen. Testa att lägga en extra kudde under huvudet så kanske det känns bättre. Ett annat tips är att hålla kvällsmålet lite lättare. Fet mat saktar ner matsmältningen och gör att din kropp hellre vill fokusera på att smälta maten än att sova. Även kryddig mat kan störa sömnen. Genom att äta många små mål mat under dagen och avsluta med ett lättare mål en timme innan du går och lägger dig, ökar du chanserna till att få en god natts sömn.

Tips

Precis som att du känner att magen har blivit tyngre på sistone, börjar det bli trångt därinne för din bebis. Tiden för glada kullerbyttor i en stor pool med fostervatten är snart ett minne blott. Det finns helt enkelt inte plats för gymnastik längre när du är gravid vecka 26. Gymnastiken får läggas på hyllan en tid och istället prioriteras viktökning. Så om du funderar på varför ditt barn inte rör sig lika mycket därinne – oroa dig inte. Det finns helt enkelt inte plats för det. Känner du däremot ingen som helst rörelse på åtta timmar, bör du kontakta din barnmorska för att försäkra dig om att allt är ok därinne.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se
 

Related articles

View details Frågor att ställa vid 18-veckors kontroll
Artikel
5-12 veckors skanning

Frågor att ställa vid 18-veckors kontroll

Äntligen är det dags för 18-veckors ultraljud! Denna graviditetsundersökning är  viktig. Det kan också vara väldigt känslomässigt, så det hjälper att ha en lista med frågor.

1min att läsa

View details Planera din förlossning
Artikel
Planera förlössning

Planera din förlossning

Att föda är mindre skrämmande om du har en förlossningsplan i åtanke för att underlätta så att förlossningen skall gå så smidigt som möjligt. Se vår förlossningsplansguide nedan.

2min att läsa

View details Värk och obehag under graviditeten
Artikel
Värk och obehag under graviditeten

Värk och obehag under graviditeten

När din kropp förändras kan värk och obehag uppstå, särskilt i rygg, ben och fötter. Den goda nyheten är att det finns sätt att lindra dina problem.

2min att läsa

View details Illamående och gravid - Vad ska man göra?
Artikel
Gravid

Illamående och gravid - Vad ska man göra?

Det kan tyckas konstigt att illamående är så vanligt under graviditeten. Historiskt kan det ha varit en hjälp för kvinnan att undvika mat som inte var bra för henne eller fostret.

4min att läsa

View details Hur man hanterar morgonillamående i början av graviditeten
Artikel
Morgonillamående

Hur man hanterar morgonillamående i början av graviditeten

Morgonillamående kan slå när som helst på dygnet. Speciellt i början av graviditeten. Här är några saker som kan hjälpa till att göra den första, känsliga trimestern lite lättare.

1min att läsa

View details Enkla matbyten att tänka på innan du blir gravid
Artikel
Matbyten att tänka på innan du blir gravid

Enkla matbyten att tänka på innan du blir gravid

Att äta bra nu kan ha en positiv inverkan på din graviditet och en bestående effekt på ditt barns hälsa.

4min att läsa

View details Varför är det extra viktigt med järn för gravida kvinnor?
Artikel
järn

Varför är det extra viktigt med järn för gravida kvinnor?

Järn ingår i de röda blodkropparna som hjälper till att transportera livsviktigt syre till dina och ditt barns celler.

2min att läsa

View details Träning när du är gravid
Artikel
träning gravid

Träning när du är gravid

En bra fysisk form gör dig mer rustad för förlossningen och kan bidra till att den blir enklare. 

3min att läsa

View details Är jag redo att föda? Tecken på förlossning
Artikel
redo att föda

Är jag redo att föda? Tecken på förlossning

Du kanske tror att det kommer vara uppenbart när förlossningen startar, men det är inte alltid som det verkar i filmer. Här är några tecken att hålla utkik efter, på att förlossningen är igång

1min att läsa

View details Checklista för BB-väskan
Artikel
vecka 38

Checklista för BB-väskan

Är du inte säker på vad du ska packa i din BB-väska? Vi har sammanställt en enkel checklista för allt du kan tänkas behöva. Glöm det med att packa lätt, det handlar om att packa rätt. 

2min att läsa

View details Kejsarsnitt: Vad du behöver tänka på
Artikel
Kejsarsnitt

Kejsarsnitt: Vad du behöver tänka på

Hur du föder ditt barn till världen är ett mycket personligt beslut, med olika faktorer som spelar roll. Här är några saker att tänka på om kejsarsnitt, även känt som sectio.

1min att läsa

View details Gravid vecka 40
Artikel
vecka 40

Gravid vecka 40

Nu är det dags! Har det inte redan skett så kommer din bebis förmodligen att komma ut inom de närmaste dagarna.

3min att läsa

View details Gravid vecka 39
Artikel
vecka 39

Gravid vecka 39

Du har kanske haft några sammandragningar och undrat om det kan vara dags redan? 

3min att läsa

View details Gravid vecka 38
Artikel
vecka 38

Gravid vecka 38

Två veckor kvar! Ja det är sant, snart kommer du och din lilla bebis i magen få bekanta er med varandra.

3min att läsa

View details Gravid vecka 37
Artikel
vecka 37

Gravid vecka 37

Det börjar bli trångt i magen och din bebis har börjat hålla ner sitt huvud, korsa armarna och hålla upp sina ben för att få plats därinne.

3min att läsa

View details Gravid vecka 36
Artikel
vecka 36

Gravid vecka 36

Din bebis är redan runt 47 cm lång och väger 2,7 kg! Från och med nu kommer han eller hon lägga på sig runt 220 gram i veckan.

4min att läsa

View details Gravid vecka 35
Artikel
vecka 35

Gravid vecka 35

Du är nu gravid i vecka 35 och den stora dagen närmar sig med stormsteg! Om ungefär en månad kommer du att kunna hålla din lilla bebis i famnen!

3min att läsa

View details Gravid vecka 34
Artikel
vecka 34

Gravid vecka 34

Nu börjar saker och ting att bli klara därinne. Förlossningen närmar sig och din bebis är nu runt 45 cm lång och väger hela 2,2 kg!

3min att läsa

View details Gravid vecka 33
Artikel
vecka 33

Gravid vecka 33

När du är gravid vecka 33 har du tagit dig igenom nästa hela graviditeten och det är snart bara upploppet kvar. Sex veckor.

3min att läsa

Bli medlem i Klubben & få massor av förmåner!

Nyhetsbrev

Innehåll til dig

Följ din graviditet och ditt barns utveckling genom innehåll, tips och råd

MyExpert

MyExperts

Skicka in dina frågor til våra experter så fort ditt barn fyllt sex månader.

Kuponger

Kuponger

Få produktkuponger så fort ditt barn fyllt sex månader.