MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 26

Tadaa - barnet har öppnat sina ögon! Även om det är ett tag kvar till din bebis får se omvärlden med sina egna ögon så är det en stor händelse! En härlig avslutning på din andra timester. Nu börjar det hända saker.

4min att läsa Dec 2, 2017

När du är gravid vecka 26 börjar det hända saker

Ditt barns huvud mäter nu över sju centimeter i diameter och väger ungefär 900 g. Kroppen blir allt mer knubbig tack vare att fett gradvis läggs på för att ge honom eller henne lite reserver inför födseln. Hår och naglar är på god väg och under tandköttet börjar hans eller hennes tänder att täckas av emalj. Gripreflexen är nu väl utvecklad och det händer att han eller hon drar i navelsträngen då och då. Oroa dig inte, det här är helt normalt och ingen fara alls. Han eller hon gör sitt bästa för att förbereda sig inför födseln och livet utanför din mage. Nu har ditt barn precis öppnat sina ögon men det är mycket kvar som ska hända innan ni är redo för den stora dagen. Se till att underlätta resan för er båda och se till att få tillräckligt med näring och sömn under den här perioden. Se även till att hålla er båda på gott humör. Grattis till er båda att ni har tagit er såhär långt. Endast 13 veckor kvar!

Att sova när du är gravid vecka 26

Ah, sovdags! Äntligen. Synd bara ditt barn inte håller med. ”Varför rör hon sig inte? Var är den mysiga gungningen? Jag får väl gunga mig själv då!” Det är nästan så att han eller hon vill uppmärksamma dig om sin existens – just när du bara vill sova. Det är ju kul för din partner som vill känna på hur det rör sig därinne. Men du då? Inte konstigt att du känner dig trött och utmattad. Ju större din mage blir, desto svårare att hitta en skön ställning att sova i. Vi gissar att du inte kan sova på magen längre när du är gravid vecka 26. Inte på rygg heller, eftersom det kan göra så att livmodern trycker på den stora venen i ryggen och hindrar blodflödet. Det bästa alternativet kommande veckor är att ligga på sidan, helt enkelt. Lägg en kudde mellan benen så blir det bekvämare.

Äta rätt

Du är nu gravid vecka 26 och du kanske har märkt att du lättare får halsbränna under natten? Det är inte en helt ovanligt när man är gravid och du är långt från den första kvinnan som har problem med halsbränna under nätterna. Det finns dock några sätt att underlätta problemen. Testa att lägga en extra kudde under huvudet så kanske det känns bättre. Ett annat tips är att hålla kvällsmålet lite lättare. Fet mat saktar ner matsmältningen och gör att din kropp hellre vill fokusera på att smälta maten än att sova. Även kryddig mat kan störa sömnen. Genom att äta många små mål mat under dagen och avsluta med ett lättare mål en timme innan du går och lägger dig, ökar du chanserna till att få en god natts sömn.

Tips

Precis som att du känner att magen har blivit tyngre på sistone, börjar det bli trångt därinne för din bebis. Tiden för glada kullerbyttor i en stor pool med fostervatten är snart ett minne blott. Det finns helt enkelt inte plats för gymnastik längre när du är gravid vecka 26. Gymnastiken får läggas på hyllan en tid och istället prioriteras viktökning. Så om du funderar på varför ditt barn inte rör sig lika mycket därinne – oroa dig inte. Det finns helt enkelt inte plats för det. Känner du däremot ingen som helst rörelse på åtta timmar, bör du kontakta din barnmorska för att försäkra dig om att allt är ok därinne.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se
 

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.