MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 23

Din bebis är nu 29 cm lång från topp till tå och väger runt 550 gram. 16 veckor kvar till dagen med stort D och det börjar bli dags för att börja fundera på förberedelser inför födseln.

3min att läsa Dec 5, 2017

En fantastisk utveckling när du är gravid vecka 23

Nu går det att se din bebis kön. Om det är en flicka, har hon en öppning för slidan och äggstockarna har varit på plats i några veckor. Om det är en pojke, har han både penis och prostata. Även om testiklarna formades redan under den andra månaden, är de fortfarande kvar i bukhålan. Men oroa dig inte, de kommer fram när de behöver, antingen precis innan födseln eller under de första månaderna. En annan häftig förändring är att nervcellerna i din bebis hjärna nu distribueras i den så kallade grå hjärnsubstansen och det sker en fantastisk utveckling hos din bebis.

Att bara när du är gravid vecka 23

Långa, varma bad kan vara underbart avslappnande när du är gravid, men de kan också framkalla oönskade sammandragningar. Dessutom kan ditt blodtryck bli lite ojämnt och få dig att känna dig yr. Vårt råd är att bada lagom mycket, samtidigt som någon är hemma och i vatten som inte är för varmt. Din kropp förändras otroligt mycket och det kommer även förändra några av dina vanor, vissa mer självklara än andra. När du är gravid vecka 23 kan det vara en god idé att bada måttligt och att tänka till en extra gång innan du stiger ned i badkaret.

Gravid vecka 23, hur ser ditt saltintag ut?

Strö inte salt i såren, brukar man säga. Mycket av den kost vi äter, som chips, kakor och kött, innehåller stora mängder salt. Ofta får vi i oss två till tre gånger mer salt än vad vår kropp behöver. Men även om du kanske hört förut att du borde skära ner på saltet, är det ingen bra idé att ta bort det helt. När du är gravid kan kroppens vätskebalans störas av hormonerna och natrium hjälper till att återställa den. Så fortsätt äta salt, men i lagom dos som gäller med så mycket annat. Ät så att du mår bra och det du känner att du behöver men kom ihåg de förändringar som sker i kroppen när du är gravid och hur du behöver förändra matintaget i förhållande till det!

Gravid vecka 23, starten på ett spännande äventyr

Involvera gärna din eventuella partner i graviditeten, särskilt nu när du närmar dig den tredje trimestern. Besök din barnmorska, inred barnkammaren och gå på förberedande kurser tillsammans. Passa på att hitta på trevliga saker bara ni två innan bebisen kommer. Gå på bio, prova en ny restaurang, laga mat ihop. Det spelar egentligen ingen roll vad ni gör, så länge ni gör det tillsammans. Nedräkningen har börjat till den stora dagen. Den stora dagen som egentligen bara markerar starten på ett livslångt äventyr. Njut av den kommande perioden och att du bara har startat det!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.