MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 21

Även om din bebis nu väger runt 400 gram, är det fortfarande gott om plats i magen. Den lilla där inne använder gärna utrymmet så fort han eller hon är vaken. När du är gravid vecka 21 så är du på god väg, men har fortfarande en tid kvar innan den stora dagen kommer.

3min att läsa Dec 7, 2017

Barnets utveckling när du är gravid vecka 21

Även om din bebis inte behöver använda det än (du gör ju jobbet!) så fortsätter smak- och luktsinnet att utvecklas den här veckan. Din bebis uppfattar faktiskt alla de smaker och dofter som du känner – fostervattnet bär med sig aromatiska molekyler från vad du äter och hur din omgivning luktar. Detta gör att din bebis tycker om och känner av din doft, din mjölk och söta smaker (fostervatten är en aning sött) redan vid födseln. Han eller hon kommer också att känna igen mat som du ätit under den senare delen av graviditeten. Snart kommer din bebis hjärna vara tillräckligt utvecklad för att kunna memorera dessa sinnesupplevelser. Med hjälp av dina matvanor kan du alltså introducera din bebis till mat du gillar, redan i livmodern. Kul va? En spännande resa mot en hel värld av smaker och upplevelser har redan börjat, och det är du som har fått introducera detta spännande element för din bebis.

Gravid vecka 21 – din kropp är under ständig förändring

Är det svårt att knäppa översta skjortknappen eller känns det som om kragen stramar lite? När du är gravid kan halsen faktiskt bli lite tjockare eftersom sköldkörteln svullnar precis som magen och brösten. Varje kvinna och varje barn är olika individer och som med så mycket annat under graviditeten, varierar det mycket från kvinna till kvinna. Och du kommer att slippa besvären om en inte alltför avlägsen framtid. Det stora dagen närmar sig med stormsteg och det är inte långt kvar, 18 veckor för att vara exakt till du får träffa din efterlängtade bebis.

Blodcirkulation och vattenintag

Under graviditeten kan du behöva göra små justeringar i din kost för att må bättre. Tycker du att benen känns tunga? Det kan bero på att blodcirkulationen blir sämre, särskilt om det är väldigt varmt ute, hemma eller på jobbet. Att dricka mycket vatten hjälper. När är du gravid vecka 21 kan du uppleva dessa problem, glöm inte att fråga om råd om du har funderingar kring din graviditet. Många kvinnor upplever olika typer av problem och du är inte ensam om det är något du funderar kring. Vänd dig till sjukvården eller BVC om du har några funderingar.

Matsmältning när du är gravid vecka 21

Har du haft problem med matsmältningen på sistone? En mindre trevlig och ganska vanlig bieffekt av att vara gravid är att den övre magmunnen kan ha svårt att hålla tätt på grund av hormonerna. Detta gör att magsyran lättare tränger upp i matstrupen och kan orsaka halsbränna. Ju större barnet är desto större besvär eftersom trycket på magsäcken ökar. Så, vad kan du göra för att minska problemet? Prova att äta fem små mål mat om dagen istället för tre stora och tugga ordentligt, ge dig själv tid för varje måltid för att säkerställa att du tuggat ordentligt. Om du lider av halsbränna på natten, är ett knep att sova med ordentligt stöd under huvudet. Då är det svårare för magsaften att tränga upp i matstrupen och förhoppningsvis lindras halsbrännan och ger dig en bättre nattsömn.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.