MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 36

Din bebis är redan runt 47 cm lång och väger 2,7 kg! Från och med nu kommer han eller hon lägga på sig runt 220 gram i veckan. Det sker en fantastisk utveckling just nu och det är bara några få dagar kvar till det ni kommer att fira som ditt barn födelsedag framöver!

4min att läsa Dec 6, 2017

Barnets utveckling när du är gravid vecka 36

Tekniskt sätt skulle din bebis faktiskt kunna leva utan sin navelsträng redan nu. I samma sekund som bebisen föds, kommer han eller hon helt naturligt att anpassa sig till att få mat med små mellanrum istället för kontinuerligt. Människokroppen är fantastisk och den lär sig fort. Samtidigt slutar moderkakan att fungera som bebisens lunga. Fostervattnet som förut varit bebisens luftväg dunstar bort i samma sekund som bebisen tar sitt första andetag. Bebisen har nu tagit sitt första andetag och är redo för den ny världen utanför din mage. När du är gravid vecka 36 är det bara några få veckor kvar!

Gravid vecka 36, vad händer med dig kropp? 

Nu när din härliga gravidmage kanske inte är helt medgörlig när du ska knyta skorna, kan det vara skönt med skor som är lätta att bara dra på. Var inte rädd för att be din partner om hjälp. Det känns alltid bra att kunna vara till hjälp, särskilt när man annars mest kan stå hjälplöst bredvid och titta på. Glöm inte att vila extra mycket när du är gravid vecka 36, det behöver du. Det är en otrolig utveckling som sker i din kropp just nu och det är viktigt att vila så att kroppen klarar den fantastiska utvecklingen. Var försiktig med att lyfta tunga saker – det är inte bra för ryggen och ärligt talat inte så tilltalande nu heller. Även de lättaste saker kan bli rätt tunga när du även har en stor mage att bära runt på. Ta hjälp av de i din närhet – kanske de kan hjälpa dig med vardagliga saker som att handla och laga mat? 

Att äta rätt när du är gravid vecka 36

Att äta ska vara njutbart –  tänk på att äta i lugn och ro i en rofylld miljö. Se till att få i dig färsk fisk, frukt och grönsaker och bra, långsamma kolhydrater. Kom ihåg att en del livsmedel är mer näringsrika än andra. Magnesium hittar du i mörk choklad, solros- och pumpafrön samt i en del magnesiumberikat mineralvatten. Vitamin B6 är viktigt för nervsystemet och finns i sojabönor, banan, nötter och fullkornsprodukter. Slutligen rekommenderar vi att äta mat som du gillar eftersom det gör att din kropp producerar endorfiner, vilket i sin tur får både dig och bebisen att må bra helt enkelt. Inget fel i det! Se till att både du och din bebis mår bra när du är gravid vecka 36. Den stora dagen närmar sig med stormsteg och det kommer att bli en fantastisk upplevelse för er båda. Se till att ni båda mår så bra ni bara kan fram tills att det är dags att föda.

Konsten att välja namn

För en del par är namngivningen hur lätt som helst. För andra kan det vara svårare att hitta ”rätt”. Det behöver det inte vara! Det finns massor av inspiration att ta till – namnböcker (som ofta innehåller både traditionella och mindre traditionella versioner), familjenamn, filmkaraktärer i favoritfilmer, artister… listan kan göras lång. Gör egna listor med namnförslag och använd uteslutningsmetoden. Kanske du kan göra en och din partner en? Om ett och samma namn dyker upp på båda listorna, så… Fast det skulle vara för lätt, eller hur? Du, din partner och bebisen gör sig redo för den stora dagen när du är gravid vecka 36, oavsett om det är helt spikat vilket namn som den nya familjemedlemmen kommer att ha.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.