MyFeed Personalized Content
0-3 månader
Artikel
Add this post to favorites

Protein - kroppens byggmaterial

Protein behövs för tillväxt och underhåll av kroppen. Det är till exempel en viktig beståndsdel i alla muskler, och ingår även i pyttesmå mängder i andra ämnen.

2min att läsa Jun 11, 2017

Nästan alla hormoner och enzymer, som ingår i en mängd olika processer i kroppen, är proteiner. Om man äter mer protein än vad kroppen vid det tillfället behöver, som byggstenar och för reparation, används överskottet som energi. Denna energi används till förbränning eller omvandlas till fett, vilket innebär att det inte är någon fördel att äta mer protein än kroppen behöver i sitt arbete.

Under spädbarnsåret behöver barnet en ganska låg andel protein i maten. Bröstmjölken innehåller ganska lite protein och är perfekt sammansatt. Från ett års ålder rekommenderas att 10–15 % av de kalorier man äter kommer från protein. Det brukar vara enkelt att hålla, då man nästan aldrig får i sig för lite protein.

Kött, fisk, ägg, bönor, linser, ärtor och mjölk, eller produkter baserade på dessa råvaror, är bra proteinkällor. Vi får en knapp tredjedel av vårt proteinintag från mjölmat och andra produkter av vete, havre, råg eller korn. Minst energi är det i mat som är rik på vatten.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.