MyFeed Personalized Content
0-3 månader
Artikel
Add this post to favorites

Bebisens utveckling - Så växer barnets hjärna

Hur ditt barns hjärna utvecklas beror på genetiska anlag, miljön men också på att barnet får optimalt med näring. Många näringsämnen är viktiga under barnets första månader, men viktigast för hjärnans utveckling är tillgång till rätt sorts protein i optimal mängd.

2min att läsa Jun 16, 2017

Ett barns hjärna växer som allra snabbast från mitten av graviditeten till det att barnet är två och ett halvt år gammalt. På bara 18 månader hinner en nyfötts barns hjärna dubblera sin storlek – vid 24 månader har den tredubblats i storlek. Under denna utvecklar hjärnan dessutom hela tiden sin kognitiva förmåga. Tänk så mycket växande och lärande på så kort tid! Spännande för både dig och ditt barn. Här nedan kan du läsa lite mer detaljerat vad som händer under den här tiden.

Vet du här viktigt rätt protein är för ditt barns hjärna?

Hjärnbarken genomgår en omfattande utveckling under den här perioden. De flesta av dess synaptiska förbindelser bildas efter födseln (en synaps är kopplingen mellan två nervceller i hjärnan). När den här utvecklingen går som fortast skapar hjärnbarken två miljoner nya synapser i sekunden! Det är med under den här perioden som barnets färgseende och anknytning till föräldrarna utvecklas. När barnet är två år gammalt innehåller dess hjärnbark redan mer än 100 biljoner synapser.

De flesta föräldrar vet att de kan påverka sina barns kognitiva utveckling genom omsorg och stimulans, men relativt få känner till att kosten, och speciellt vissa proteiner, har en viktig roll i hjärnans utveckling. Bland annat är protein betydelsefullt för de regioner i hjärnan som påverkar språket, uppmärksamheten och arbetsminnet.

Rätt mängd protein viktigt för hjärnans utveckling

Under perioder med ett högt proteinbehov är det särskilt väsentligt med god näringstillförsel. Under dessa perioder kan proteinbrist vara extra skadligt. En sådan kritisk period infaller strax efter att barnet blivit 6 månader. Då minskar proteinmängden i mammans bröstmjölk samtidigt som många brukar påbörja amningsavvänjningen.

För att sörja för att hjärnan på barnet fortsätter att utvecklas optimalt är det under denna period viktigt att barnet får i sig kvalitativt protein i tillräcklig mängd. Följ de kostrekommendationer som ges av från livsmedelsverket och BVC och var noga med att följa åldersrekommendationerna som ges på den barnmat du ger ditt barn.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.