4-5 månader. Bra mat att börja med

4-5 månader - Smakportionen - en första munsbit

4-5 månader
Artikel
Jun 11, 2017
4min

Ditt barn börjar få bättre kontroll över muskler och balans. Den medfödda reflexen att räcka ut tungan när något hamnar i munnen börjar avta. Barnet lär sig att använda tungan för att forma maten till en lagom stor, sväljbar mängd.

Fortsätt amma

Livsmedelsverket rekommenderar att man ammar fullt till barnet är 6 månader. Vissa barn kan dock verka intresserade av att testa små prover av mat redan tidigare. Det är varje barns egen utveckling som avgör när det är lämpligt att introducera smakportioner. Tala med BVC om när det kan vara dags för just ditt barn.

Bröstmjölken är fortfarande den bästa och viktigaste maten för ditt barn. Det är den som ger all näring ett barn i den här åldern behöver. Ett barn som bara får bröstmjölk, som verkar nöjt och som går upp i vikt behöver ingen annan mat före 6 månaders ålder. Då kan du testa att ge små smakprover av annan mat samtidigt som du fortsätter att amma.

Viktigt! Smakportionerna ska bara vara små prover, endast ett par små skedar för att låta barnet vänja sig vid nya smaker och konsistenser. Smakportionerna ska inte ersätta någon del av amningen.

Bra mat att börja med

Smakportioner ger nya intryck – att äta med sked, att känna på annan konsistens och få lite nya smaker. Potatis och palsternacka är bra mat att börja med. Broccoli och morötter kan du också prova. Så småningom kan du lägga till andra rotfrukter och grönsaker, frukt, bär, kött, fisk och ägg. Man kan också ge små smakprover av en blandad måltid så länge den inte innehåller salt eller något annat som barnet inte bör äta i denna ålder.

Även mat som innehåller gluten (finns i livsmedel med vete, råg och korn) bör ingå i smakportionerna och då är gröt ett bra alternativ.

Hur ska maten vara?

När ditt barn börjar med smakportioner måste maten vara mycket lätt att svälja. Konsistensen får inte vara för fast, men inte heller för rinnig. Eftersom barnets mage är ovant vid annan mat än bröstmjölk bör smakportionerna vara milda och skonsamma. En bekant smak är tryggt! Blanda gärna maten med bröstmjölk eller modersmjölksersättning för lösare konsistens och en välbekant smak.

Ge 5 droppar D-vitamin varje dag tills barnet är 2 år.

Så matar du

Ditt barn måste få tid att känna på det nya. En ganska liten sked brukar underlätta. Men försök aldrig trycka in skeden i en stängd mun. ”Dutta” istället lite med skeden på läppen så barnet kan slicka och smaka på det nya. Barnet måste lära sig använda läppar och tunga för att kunna svälja maten. Om maten kommer ut igen, brukar det inte betyda att ditt barn ogillar maten. Utan att det helt enkelt inte vet hur man ska göra med mat med den här konsistensen.

Hemlagat eller burkmat?

Det går utmärkt att varva hemlagat och burkmat. Den hemlagade maten behöver finfördelas innan den serveras. Om du ska göra större satser går det lätt med en matberedare eller mixer. Puréerna kan sedan frysas i iskubsformar för att lätt tinas portionsvis. För små mängder fungerar vitlökspressen utmärkt eller en helt vanlig gaffel, men tänk då på att mosa riktigt noga.

Salta inte den hemlagade barnmaten. Fett däremot är viktigt för barn. Det är energirikt och under det första året behöver ditt barn mycket energi för att växa och utvecklas. En tesked extra matfett i den hemlagade maten kan vara lagom. I den färdiga barnmaten är fett redan tillsatt.

I början gav vi honom nästan uteslutande burkmat eftersom vi visste att de bara innehöll sådant som var bra för barn. Vi kände oss trygga med det. Han fick burkmat så länge han ville ha det. Nu när han är lite äldre och mer nyfiken föredrar han samma mat som vi äter

Var försiktig med

  • Salt. Salta inte maten, barnets njurar är inte tillräckligt utvecklade för att klara av för mycket salt. Nestlés produkter till barn under 1 år innehåller inget tillsatt salt.
  • Mjölk, fil och yoghurt Mjölkprodukter innehåller rikligt med kalcium men är fattiga på järn. Vänta därför med komjölk som dryck tills barnet är 1 år. Lite mjölk i matlagningen kan du dock använda redan nu.
  • Spenat och rödbetor. Vänta med spenat, mangold, rödbetor, nässlor och bladselleri tills barnet är 1 år. De innehåller nitrat som kan omvandlas till skadlig nitrit.
  • Nötter. Jordnötter och nötter kan fastna i halsen.
  • Fisk. Speciellt egenfångad fisk kan innehålla förhöjda värden av vissa miljögifter. Välj fisk enligt rekommendation från Livsmedelsverket. De flesta vanliga fiskar från fiskbil och frysdisk går bra att äta.
  • Honung. Honung kan innehålla sporer från bakterien Clostridium botulinum. Hos spädbarn under ett års ålder, vars tarmflora inte är tillräckligt utvecklad, kan denna bakterie orsaka en förgiftning kallad spädbarnsbotulism.

Related articles

View details Mineraler - Många viktiga uppgifter
Artikel
Mineraler - Många viktiga uppgifter

Mineraler - Många viktiga uppgifter

Alla mineralämnen är nödvändiga för kroppen, men mängden och behovet varierar. Vissa mineralämnen finns bara i minimala kvantiteter och kallas då spårämnen.

4min att läsa

View details Barn i Norden och D-vitamin
Artikel
Barn i Norden och D-vitamin

Barn i Norden och D-vitamin

Man har länge känt till att D-vitamin är viktigt för skelett och tänder och har stor betydelse för skelettuppbyggnaden.

2min att läsa

View details Barnmat på resan
Artikel
Finns det bra mat till barnen utomlands?

Barnmat på resan

Ska man ta med svensk barnmat?

3min att läsa

View details Vitaminer och barn - 13 livsviktiga ämnen
Artikel
Vitaminer och barn - 13 livsviktiga ämnen

Vitaminer och barn - 13 livsviktiga ämnen

Det finns tretton olika vitaminer som är nödvändiga att få i sig via maten. De kan inte ersätta varandra utan har alla sin specifika funktion i kroppen.

4min att läsa

View details Fett är viktigt för små barn
Artikel
Vilka fetter är bra för barn?

Fett är viktigt för små barn

För små barn är fett en viktig energikälla eftersom de behöver mycket energi per kilo kroppsvikt.

2min att läsa

View details Kolhydrater - vår största energikälla
Artikel
Kolhydrater - vår största energikälla

Kolhydrater - vår största energikälla

För lite större barn och vuxna rekommenderas att minst hälften av kalorierna bör komma från kolhydrater. Bakom det samlande begreppet kolhydrater döljer sig många olika ämnen.

3min att läsa

View details Frukt och bär - en viktig del i barnets kost!
Artikel
Frukt och bär - en viktig del i barnets kost.

Frukt och bär - en viktig del i barnets kost!

Nordiska kostundersökningar visar att nästan alla ettåringar får dagsbehovet av frukt och bär varje dag.

1min att läsa

View details Antioxidanter - kroppens rostskydd
Artikel
Antioxidanter - kroppens rostskydd

Antioxidanter - kroppens rostskydd

I kroppen bildas, i samband med ämnesomsättningen, ibland så kallade fria radikaler. Fria radikaler kan bland annat bidra till hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

1min att läsa

View details Kostfibrer och fullkorn
Artikel
Kostfibrer och fullkorn

Kostfibrer och fullkorn

Fullkorn innehåller alla delar av sädeskornet medan fibrer kommer från en del av sädeskornet. Det innebär att man får i sig fler nyttigheter om man väljer fullkorn och inte enbart fiberrikt.

2min att läsa

View details Kalcium
Artikel
Kalcium

Kalcium

Kalcium är det mineralämne som det finns mest av i kroppen. Nästan allt kalcium lagras inne i skelettet.

2min att läsa

View details Tarmen och tarmfloran hos spädbarn
Artikel
Tarmen och tarmfloran hos spädbarn

Tarmen och tarmfloran hos spädbarn

Hos en vuxen person har den samma yta som en tennisplan om man vecklar ut den. När man föds är tarmen i det närmaste steril, det vill säga den innehåller inga bakterier.

3min att läsa

View details Vaccinationer- en föräldragudie
Artikel
babyimmuniseringar

Vaccinationer- en föräldragudie

Dags för vaccinering: hjälp! Din bebis första spruta kan vara jobbig både för dig och din bebis. Om du är orolig kan det överföras till din bebis, så försök hålla dig lugn.

3min att läsa

View details Hur man hjälper småbarn med magproblem
Artikel
småbarns magproblem

Hur man hjälper småbarn med magproblem

Smärtsamma problem med magen hos småbarn, inklusive diarré och förstoppning, är hemskt för både föräldrar och barn.

2min att läsa

View details Tillväxt
Artikel
Barn växer i perioder och under vissa perioder behöver de mer mat.

Tillväxt

Det första året i barnets liv kretsar mycket kring mat och barnets vikt. Vikten är viktig men minst lika betydelsefullt är att barnet får näringsrik bra mat för att kunna utvecklas.

3min att läsa

Bli medlem i Klubben & få massor af förmåner!

icon_b

Innehåll til dig

Följ din graviditet och ditt barns utveckling genom innehåll, tips och råd

icon_a

Fråga våra experter

Send ind dina frågor så snart ditt barn är 6 månader.

coupons

Kuponger

Få produktkuponger så snart ditt barn är 6 månader.