MyFeed Personalized Content
4-5 månader
Artikel
Add this post to favorites

4-5 månader - Smakportionen - en första munsbit

Ditt barn börjar få bättre kontroll över muskler och balans. Den medfödda reflexen att räcka ut tungan när något hamnar i munnen börjar avta. Barnet lär sig att använda tungan för att forma maten till en lagom stor, sväljbar mängd.

4min att läsa Jun 11, 2017

Fortsätt amma

Livsmedelsverket rekommenderar att man ammar fullt till barnet är 6 månader. Vissa barn kan dock verka intresserade av att testa små prover av mat redan tidigare. Det är varje barns egen utveckling som avgör när det är lämpligt att introducera smakportioner. Tala med BVC om när det kan vara dags för just ditt barn.

Bröstmjölken är fortfarande den bästa och viktigaste maten för ditt barn. Det är den som ger all näring ett barn i den här åldern behöver. Ett barn som bara får bröstmjölk, som verkar nöjt och som går upp i vikt behöver ingen annan mat före 6 månaders ålder. Då kan du testa att ge små smakprover av annan mat samtidigt som du fortsätter att amma.

Viktigt! Smakportionerna ska bara vara små prover, endast ett par små skedar för att låta barnet vänja sig vid nya smaker och konsistenser. Smakportionerna ska inte ersätta någon del av amningen.

Bra mat att börja med

Smakportioner ger nya intryck – att äta med sked, att känna på annan konsistens och få lite nya smaker. Potatis och palsternacka är bra mat att börja med. Broccoli och morötter kan du också prova. Så småningom kan du lägga till andra rotfrukter och grönsaker, frukt, bär, kött, fisk och ägg. Man kan också ge små smakprover av en blandad måltid så länge den inte innehåller salt eller något annat som barnet inte bör äta i denna ålder.

Även mat som innehåller gluten (finns i livsmedel med vete, råg och korn) bör ingå i smakportionerna och då är gröt ett bra alternativ.

Hur ska maten vara?

När ditt barn börjar med smakportioner måste maten vara mycket lätt att svälja. Konsistensen får inte vara för fast, men inte heller för rinnig. Eftersom barnets mage är ovant vid annan mat än bröstmjölk bör smakportionerna vara milda och skonsamma. En bekant smak är tryggt! Blanda gärna maten med bröstmjölk eller modersmjölksersättning för lösare konsistens och en välbekant smak.

Ge 5 droppar D-vitamin varje dag tills barnet är 2 år.

Så matar du

Ditt barn måste få tid att känna på det nya. En ganska liten sked brukar underlätta. Men försök aldrig trycka in skeden i en stängd mun. ”Dutta” istället lite med skeden på läppen så barnet kan slicka och smaka på det nya. Barnet måste lära sig använda läppar och tunga för att kunna svälja maten. Om maten kommer ut igen, brukar det inte betyda att ditt barn ogillar maten. Utan att det helt enkelt inte vet hur man ska göra med mat med den här konsistensen.

Hemlagat eller burkmat?

Det går utmärkt att varva hemlagat och burkmat. Den hemlagade maten behöver finfördelas innan den serveras. Om du ska göra större satser går det lätt med en matberedare eller mixer. Puréerna kan sedan frysas i iskubsformar för att lätt tinas portionsvis. För små mängder fungerar vitlökspressen utmärkt eller en helt vanlig gaffel, men tänk då på att mosa riktigt noga.

Salta inte den hemlagade barnmaten. Fett däremot är viktigt för barn. Det är energirikt och under det första året behöver ditt barn mycket energi för att växa och utvecklas. En tesked extra matfett i den hemlagade maten kan vara lagom. I den färdiga barnmaten är fett redan tillsatt.

”I början gav vi honom nästan uteslutande burkmat eftersom vi visste att de bara innehöll sådant som var bra för barn. Vi kände oss trygga med det. Han fick burkmat så länge han ville ha det. Nu när han är lite äldre och mer nyfiken föredrar han samma mat som vi äter”

Var försiktig med

 • Salt. Salta inte maten, barnets njurar är inte tillräckligt utvecklade för att klara av för mycket salt. Nestlés produkter till barn under 1 år innehåller inget tillsatt salt.
 • Mjölk, fil och yoghurt Mjölkprodukter innehåller rikligt med kalcium men är fattiga på järn. Vänta därför med komjölk som dryck tills barnet är 1 år. Lite mjölk i matlagningen kan du dock använda redan nu.
 • Spenat och rödbetor. Vänta med spenat, mangold, rödbetor, nässlor och bladselleri tills barnet är 1 år. De innehåller nitrat som kan omvandlas till skadlig nitrit.
 • Nötter. Jordnötter och nötter kan fastna i halsen.
 • Fisk. Speciellt egenfångad fisk kan innehålla förhöjda värden av vissa miljögifter. Välj fisk enligt rekommendation från Livsmedelsverket. De flesta vanliga fiskar från fiskbil och frysdisk går bra att äta.
 • Honung. Honung kan innehålla sporer från bakterien Clostridium botulinum. Hos spädbarn under ett års ålder, vars tarmflora inte är tillräckligt utvecklad, kan denna bakterie orsaka en förgiftning kallad spädbarnsbotulism.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.