Kalcium
Kalcium är det mineralämne som det finns mest av i kroppen. Nästan allt kalcium lagras inne i skelettet.
Kalcium är förutsättningen för ett starkt skelett, där också D vitamin har stor betydelse. Kalcium ingår även i samspelet mellan nerver och muskler och är viktigt för att reglera blodtrycket.
Benmassan är inte något som ser likadant ut hela livet. Hos barn och ungdomar upp till ca 25 år omsätts och nybildas benmassan och under åren då man växer som mest lagras mycket kalcium inne i skelettet.
Under det första halvåret får din bebis kalcium via bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Under det andra halvåret kan man även behöva kalcium från annan mat. Mjölkprodukter rekommenderas inte i någon större mängd innan barnet fyllt ett år. Visserligen är mjölk rik på kalcium men samtidigt innehåller den mycket protein och inget järn, som ju bebisen också behöver.
Nestlés tillskottsnäring, grötar och vällingar är berikade med kalcium.
Efter ett års ålder kan man ge mjölkprodukter i lite större mängd men välling, gröt och juniormjölk är fortsatt bra källor till bland annat kalcium.
Hur mycket ska man ge?
Vid ett års ålder behöver man cirka 600 mg kalcium per dag. Det motsvarar ungefär en halv liter mjölk/mjölkprodukter. Tänk på att även välling och juniormjölk räknas in i denna mängd.
Ost innehåller också kalcium. 3 skivor hårdost ger lika mycket kalcium som ett glas mjölk. Men ost innehåller också en del fett (mest mättat fett) och salt så det är bra att begränsa osten den första tiden.
Related articles