Kolhydrater - vår största energikälla
För lite större barn och vuxna rekommenderas att minst hälften av kalorierna bör komma från kolhydrater. Bakom det samlande begreppet kolhydrater döljer sig många olika ämnen. De huvudsakliga grupperna är stärkelse, sockerarter (både vanligt socker och naturligt ingående sockerarter), samt fibrer.
Kolhydraterna bryts ner i kroppen till enkla sockerarter, som sedan tas upp i tarmen. Spannmål (bröd, flingor, gryn), potatis, rotfrukter, frukt och bär är viktiga kolhydratkällor, som dessutom innehåller gott om fibrer. För de minsta barnen som bara ammas är laktos, som finns i bröstmjölk den enda kolhydratkällan. Laktos finns också i vanlig komjölk. Annars hittar man kolhydrater nästan uteslutande i mat från växtriket.
Vanligt vitt socker förekommer mest i läsk, saft, godis, färdiga krämer, chokladdryck och andra söta produkter. Vitt socker kallas ibland för tomma kalorier eftersom det bara bidrar med energi, utan att kompletteras med nyttigheter som vitaminer eller mineraler.
Kostfibrerna bryts däremot inte ned. De når tjocktarmen oförändrade utan att tillföra kroppen några kalorier att räkna med. En stor poäng med fibrerna är att de påverkar tarmens arbete positivt, men ha i åtanke att alltför mycket fibrer kan ge de mindre barnen lös avföring.
Kostfibrer och fullkorn
Fullkorn innehåller alla delar av sädeskornet medan fibrer kommer från en del av sädeskornet. Det innebär att man får i sig fler nyttigheter om man väljer fullkorn och inte enbart fiberrikt. Kostfiber är kolhydrater som enzymerna i magtarmkanalen inte biter på, utan fibrerna når tjocktarmen i samma skick. Det finns olika typer av kostfibrer som har olika funktion i kroppen. Vissa har en positiv effekt på blodfetter och blodsockernivåer, andra fungerar som näring till tarmbakterierna och vissa ger volym till avföringen och kan vara viktiga för att undvika förstoppning.
Livsmedelsverket rekommenderar att barn mellan 1-2 år äter 8-12 g fiber per dag, vilket kan jämföras med de 25–35 g som rekommenderas för vuxna.
Som en jämförelse:
- En portion barngröt för 12 månader ger knappt 1 gram fiber
- En portion havregrynsgröt ger cirka 2 gram
- En skiva rågbröd ger cirka 2 gram kostfiber.
Kan man ge små barn fullkornsprodukter?
Fullkorn och fibrer är bra även för små barn, men i måttliga mängder. Fullkornsvarianterna bland barnmatsprodukterna är anpassade efter barnets ålder, och har också en anpassad fibermängd. Om barnet äter dessa behöver hon eller han inte så mycket andra fullkornsprodukter i form av bröd, pasta och andra gryn.
Ibland kan en del barn vara lite extra känsliga och reagera med lös mage. Då kan man gå tillbaka till en kost med lägre fibrer och fullkornsinnehåll, för att sedan försiktigt introducera mer fullkorn och fibrer igen.
Related articles