MyFeed Personalized Content
4-5 månader
Artikel
Add this post to favorites

Fett är viktigt för små barn

För små barn är fett en viktig energikälla eftersom de behöver mycket energi per kilo kroppsvikt.

2min att läsa Jun 11, 2017

Fett ger essentiella fettsyror och behövs för att de fettlösliga vitaminerna (till exempel D-vitamin) ska kunna tas upp och utnyttjas i kroppen. Att äta fett är också ett effektivt sätt att förse kroppen med energi (kalorier) eftersom fett ger mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein.

Olika typer av fett

 • Mättat fett finns framför allt i feta mjölkprodukter som grädde och ost, feta charkuteriprodukter som korv och pastej, kaffebröd, choklad, hårda margariner och smör.
 • Enkelomättat fett finns det bland annat i rapsolja, olivolja, nötter, frön och fisk.
 • Fleromättat fett finns i feta fiskar, olja och flytande margarin. Omega-3 och omega-6 fetter är namn på två familjer av fleromättat fett. Omega-3 fettsyror finns det gott om i fet fisk men också i rapsolja och nötter. Omega-6 finns i mjuka matfetter, till exempel i olja och flytande margarin.

Vilka fetter är bra för barn?

Omega-3-fett är viktigt för barns utveckling. Ett enkelt sätt för ditt barn att få i sig omega-3 är att du väljer rapsolja och matfetter som innehåller rapsolja till smörgåsar och matlagning och även använda oljor som rapsolja och olivolja i matlagningen. Barn under två år behöver också lite mer fett än vuxna, och därför är det bra att tänka på att tillsätta lite extra fett i barnets portion. Smör innehåller bara lite omega-3, så tänk på att variera med olja. Ät gärna fet fisk, som lax, regelbundet. Omega-3 fetter finns även i bröstmjölk och i vissa modersmjölksersättningar och tillskottsnäringar.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.