MyFeed Personalized Content
0-3 månader
Artikel
Add this post to favorites

Föräldrachocken

Innan vi blir föräldrar, är vi alla experter i ämnet. Vi uttrycker starka åsikter som om vi verkligen förstår vad vi pratar om, vi bedömer beteendet hos barnen omkring oss - alltid med säkerhet att våra kommer att vara väldigt annorlunda, uppenbarligen till det bättre - vi ifrågasätter andras utbildningsmetoder "Åh, om det bara var min son" tänker vi ofta. Och allt detta för - som vi vet allt för väl - det finns inget lättare än att uppfostra andras barn.

4min att läsa Sep 25, 2020

Det är först när vi själva blivit föräldrar vi blir osäkra och plötsligt från ingenstans är alla våra förkunskaper borta. Och med det försvinner också allt vi tog för givet, allt som verkade så uppenbart, så enkelt och intuitivt.

”Vår son också svårt att sova. Och det är inte på grund av en förkylning, att han är varm, hungrig, har magkramper eller fått tänder. Trots allt äter vår son inte heller. Och det beror inte på att soppan är för tjock eller för flytande, för salt eller inte tillräckligt salt. Vår son ger oss signaler,  det är inte för bristen på en ordentlig utbildning hemma eller i förskolan. I själva verket är ingenting som vi alltid har försäkrat oss om att det skulle vara. Och det är där vi inser att alla teorier som vi sakkunnigt bekänt inte fungerar i verkliga livet.” 

Ofta får vi bara den ljusa sidan av föräldraskap. Den verkliga glädjen av att ha ett barn hemma, att se en familj växa. Det ädla uppdraget att föra ett nytt barn till denna värld, att uppfostra och överlämna våra bästa värden till honom eller henne. Men inte så mycket berättades för att förbereda oss för resten. Det obehag som graviditeten medför för kvinnor, barnets förlossning som inte alltid är så enkel och charmiga, depression efter förlossningen, förändringarna och trycket på en relation som ett spädbarn ger, sömnbristen, all nervositet och alla andra saker vi inte ens kunde drömma om.

Med den digitala världens explosiva tillväxt har plötsligt alla en plattform att dela sina åsikter, ofta genom att göra det på ett hyperrealistiskt sätt. Mamma och pappa forum, Facebook-grupper, moderskapsbloggar, alla dessa och mer därtill. Alla klagomål och yttrande utbrott förstärks och delas, och med dem kom det också den mörkare sidan av föräldraskapet.

Och du kan känna dig ensam med ett barn i dina armar. Och en baby kan driva ett par längre ifrån varandra. Och vi kan inte ens ta ett bad i fred, än mindre göra hälften av det vi planerat och drömt om att göra under föräldraledigheten. Och allt som verkade så uppenbart för andra människors barn verkar inte fungera med vårt. Och då inser vi att vi trots allt inte vet någonting.

Det finns ingen erfarenhet mer ödmjuk än födelsen av ett barn. Det tvingar oss att erkänna den smala gränsen för vår kunskap och att inse att vi ofta behöver gå vidare är det mest opålitliga parametrarna: att lita på vår magkänsla. Och plötsligt blir det mindre relevant att vi har läst alla rekommenderade böcker, sett alla dokumentärer och gått alla förväntade kurser och föreläsningar. Ett barn - varje barn -  överraskar oss på nya sätt och påminner oss om och om igen om de gånger vi hörde våra föräldrar säga ”när du blir förälder kommer du att förstå”.

Att vara förälder är att spendera resten av våra liv med att göra och säga saker som vi lovade att vi aldrig skulle säga eller göra. Det är en typ av test-och-fel-process som inte följer någon speciell logik eller ordning. Det vill bara ha det bästa för de små barnen som löser våra hjärtan och vänder våra liv inifrån och ut. Det är att se ett liv som en gång var fullt av säkerhet förvandlas till en livstid av gissningar men konstigt nog, blir så mycket mer givande för det.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.