Gravid vecka 22
Om du kunde kika in, skulle du se hur din bebis suger på tummen. Nu är sugreflexen fulländad och tack vare den vet barn hur de ammar redan från födseln. Ditt barn gör sig redo för fullt för sitt liv efter graviditeten!
Barnets utveckling när du är gravid vecka 22
När du är gravid vecka 22 så bestäms färgen på barnets ögon redan nu då irisarna börjar få sina pigment, detta även om bebisens ögon fortfarande är stängda. Dock kan du inte se vilken färg detta är förrän några veckor efter födseln, eftersom de flesta barn föds med blå ögon oavsett. Du får alltså ge dig lite till tåls efter födseln för att se vilken permanent ögonfärg som barnet får. Huden ser fortfarande ganska skrynklig ut, även om den är tjockare och mindre transparent nu än tidigare. Den är täckt av ett skyddande smetigt lager, så kallad fostertalg, som kommer att försvinna vid födseln.
Tänk på hållningen när magen växer
Magen växer. I takt med att din bebis och allt som omger den blir tyngre, blir påfrestningen för din rygg större. Därför är det viktigt att sitta och stå så rakt som möjligt. Öva genom att balansera en bok på huvudet och se till att ditt bäcken inte skjuter fram när du går eller står. Om du sitter länge, kan det vara skönt med en liten kudde bakom ryggen som stöd. Din kropp har förändrats mycket när du är gravid vecka 22, se till att ta hand om dig så att kroppen har chans att vänja sig vid förändringarna. Tänk på hur du sitter och står - din rygg kommer att tacka dig för att du tänker på din hållning.
Mat och sötsug när du är gravid vecka 22
Skippa inte stärkelserik mat som potatis, bröd, pasta, quinoa och baljväxter. Långsamma kolhydrater gör att du känner dig mätt längre och hjälper dig att motstå sötsuget. De ger dig också energi, som är nödvändigt för både dig och din växande bebis när du är gravid vecka 22. Om du fått rådet att hålla koll på din vikt, ser du till att inte äta för stor mängd och för mycket smör och feta såser till. Välj gärna fullkorn och ät enligt tallriksmodellen så får du i dig lagom mängd.
Tips
Många kvinnor funderar över vikten under graviditeten: ”Går jag upp tillräckligt, för mycket eller för lite?”. Alla människor är olika och hur mycket som är hälsosamt att gå upp varierar från person till person, så det bästa är att prata med din barnmorska om rekommendationen för just dig. Tveka inte att fråga när du har frågor eller känner dig osäker! Du är långt från den första som har haft liknande frågor under graviditeten. Du har redan gått igenom mer än halva graviditeten, passa på att gratulera dig själv till det. Försök att njuta av den här perioden även om spänningen inför dagen med stort D känns stor, och den dagen närmar sig med stormsteg.
Läs mer om kost på livsmedelsverket.se
Related articles