MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 28

När du är gravid vecka 28 är din bebis runt 38 cm från topp till tå och väger redan runt 1,2 kg – en tredjedel av födelsevikten. Fötterna är runt 5,5 cm. Pyttesmå!

3min att läsa Dec 13, 2017

Din bebis blir allt mer redo för luften utanför. När du är gravid vecka 28 blir huden mindre skrynklig i takt med att mer fett produceras innanför huden. Han eller hon tar fortfarande in fostervätska som fyller de små lungorna. Däremot har barnet nu lärt sig att självreglera sin kroppstemperatur, vilket hjälper honom eller henne att anpassa sig till temperaturen utanför den trygga magen. 

Gravid vecka 28, håll koll på förvärkar

Dras det åt i ryggen eller hårdnar i magen ibland? Det kan vara förvärkar, det vill säga livmodern som vidgar sig inför födseln, och är inget att oroa sig för. Skulle förvärkarna däremot bli väldigt många eller kraftiga, skulle det kunna tyda på att du är för aktiv och gör för mycket.  Tänk på hur du belastar kroppen, undvik att bära tungt och ta regelbundna pauser under dagen. Blir värkarna starkare och/eller inte avtar, bör du kontakta din barnmorska. Om inget annat så för att lugna dig själv. 

Ät och dela med dig av dina smaker

All mat du äter får även din bebis smaka på. Matens aromatiska molekyler skickas till barnet genom fostervätskan tillsammans med dina lyckohormoner (ja, även lyckohormoner står på menyn därinne). Bebisen kommer att minnas och känna igen dessa smaker även efter födseln. Fortsätter du att äta varierat så kommer han eller hon även att känna igen smakerna i mjölken. Din bebis är verkligen en gäst på din restaurang! Se varje måltid som en gemensam kulinarisk höjdpunkt som förbereder din bebis på livet utanför magen. 

Handskas med dina orosmoln när du är gravid vecka 28

Många blivande mammor oroar sig för att barnet ska födas tidigare än beräknat även om de flesta barn föds ganska exakt som beräknat. Lugn bara lugn. Skulle din bebis vilja komma till världen redan nu så är han eller hon fullkomligt kapabel till att andas alldeles själv. De små lungorna fortsätter att utvecklas allt mer samtidigt som blodkärlen utvecklas med knoppande bronkialrör. Det viktigaste just nu är att inte oroa sig om en eventuell för tidig födsel. Eller om någonting överhuvudtaget.  Detta för att se till att både du och din bebis får en så behaglig graviditet som det bara går, när du är gravid vecka 28 är det inte långt kvar och den stora dagen börjar att närma sig med stormsteg. Passa på att njuta av den sista tiden och gratulera dig själv för att du har tagit dig så långt!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.