MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 33

När du är gravid vecka 33 har du tagit dig igenom nästa hela graviditeten och det är snart bara upploppet kvar. Sex veckor. Om bara sex veckor får du träffa den lilla som håller på att utvecklas till en liten människa inom dig. Rätt otroligt va?

3min att läsa Dec 9, 2017

Gravid vecka 33 och det börjar bli trångt

Din inneboende börjar få det trångt. Det positiva är att han eller hon börjar bli redo att komma ut och närmar sig nu födelseposition med huvudet neråt i den smalaste delen av livmodern. 95% av alla barn föds med huvudet först, lite lätt vinklat åt vänster. Vid det här laget har din bebis hunnit svälja en hel del fostervatten, vilket fyllt tarmarna med avföring eller mekonium som det så fint heter. Detta mekonium kommer att utgöra din bebis allra första tarmrörelser vid födseln. Varsågod! Vi förstår att du brann efter att få veta detta.

Kroppens förändringar när du är gravid vecka 33

Under tredje trimestern utmärker sig en linje från naveln och neråt som ser ut att dela magen i två. Linjen kallas linea nigra vilket betyder svart linje och blir allt mörkare när pigmenten ökar i takt med gravidhormonernas ökning. Den syns som tydligast strax efter födseln, för att därefter vara helt försvunnen några veckor senare igen. Ta en bild innan den försvinner, kan vara kul att ha!

Livmodern behöver all plats den kan få just nu när du är gravid vecka 33. Därför trycker den naveln försiktigt utåt. Det kan upplevas lite obehagligt om kläderna skaver mot naveln, men håll ut – så snart lillen är ute blir naveln som förr igen. Till dess kan du smörja in naveln med mjukgörande olja och använda luftiga kläder som inte trycker på så mycket.

Äta rätt när du är gravid vecka 33

Har du gått upp mycket i vikt den senaste tiden? Bra! Hur mycket man går upp i en graviditet är väldigt individuellt och inget att skämmas för. Än mindre ”göra något åt”. Det är viktigt för både dig och ditt barn att ni lägger på er tillräckligt med vikt nu under sista trimestern. Bantning och graviditet är inte en bra kombination. Om du skulle gå upp överdrivet i vikt just de sista veckorna, kan det ha att göra med högt blodtryck. Prata med din barnmorska om du är orolig. Du är långt från den första som har varit gravid vecka 33 och det finns gott om råd att få! 

Sammandragningar innan födseln

Många kvinnor känner av sammandragningar redan nu. Detta är inte bara fullt möjligt utan helt i sin ordning. Det som känns är så kallade förvärkar, som varar ungefär 30 sekunder åt gången. Det är alltså inte läge att åka till sjukhuset riktigt än, även om det känns så. Förvärkar är kroppens sätt att förbereda livmodern på den riktiga förlossningen längre fram. Smart va? Informera gärna din barnmorska när du haft sådana här sammandragningar iallafall för att bli trygg i att allt är bra. 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.