MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 25

Två veckor kvar av andra trimestern. Din kropp växlar upp för slutspurten och din bebis rör sig allt mer därinne. Det sker en fantastisk utveckling när du är gravid vecka 25, passa på att gratulera dig själv att du har tagit dig såhär långt!

4min att läsa Dec 3, 2017

Febril aktivitet I magen när du är gravid vecka 25

Vid det här laget börjar du kanske undra om din bebis tar salsalektioner i din livmoder. Från det ena hörnet till det andra slänger han eller hon sig och träffar med all säkerhet livmoderväggen lite då och då (aj!). Trycker med händer och fötter, slår huvudet i väggen och landar på ryggen. Blir lite rastlös, helt enkelt. (Känner du inte igen dig i detta utan tvärtom har en väldigt lugn bebis? Oroa dig inte, det är bara att gratulera till lugnet. Precis som vi andra människor är ingen bebis är den andra lik). Låt din bebis veta att du är där genom att lägga en lugnande hand på din mage. Bebisen känner det och kan möta din hand så snart känslan för beröring har utvecklats. Dessa tysta sensoriska möten mellan dig och din bebis på andra sidan magväggen är rätt otroliga och kan vara extra värdefulla när du är gravid vecka 25. Beröringen kommer garanterat att föra dig ännu närmare den här lilla varelsen inuti dig.

Gravid vecka 25, sömn och drömmönster

Visste du att du bär omkring på en liten drömmare? Det är sant. Forskare har sett att bebisar faktiskt drömmer därinne i magen. I en viss fas av sömnen rör även ofödda barn på sina ögon där under sitt ögonlock, precis som vi. Människokroppen är fantastisk just det tidiga drömmandet visar hur tidigt vi får många av de mekanismer vi har. Hur har du det själv med sömnen just nu? Att sova lite oroligt den här tiden av graviditeten är rätt vanligt, inte sällan på grund av oroliga tankar som följer med in i drömmen och stökar till. Försök att se det som något positivt – barnet är inte ens fött och du är redan en skyddande björnmamma!

Äta rätt när du är gravid vecka 25

Lyssna på ditt hjärta. Och inte minst, dina cravings. Många kvinnor undviker att ge efter för sina begär då de tror att barnet inte mår bra av den där curryn. Men du kan vara lugn, barnet får inte den där curryn serverat så som du får den (nähä?) utan bara en svag aromatisk förnimmelse genom fostervattnet. Molekylerna, så att säga. Som grädde på moset får han eller hon även de glädjehormoner som du producerade genom att äta just det du var sugen på. Det är viktigt att komma ihåg att bebisens humör speglar ditt eget så varsågod, fortsätt att njuta av kryddor du gillar. Allt som ger smak och njutning är bra. Det enda vi skulle vilja avråda dig från är chili, vilket kan irritera både dig och barnet. Fortsätt att njuta av alla de gastronomiska upplevelser du gjorde innan din graviditet även när du är gravid vecka 25. Bon appetit!

Svullna fötter under graviditeten

Börjar du få svullna vrister och fötter? Vi har två snabba tips för att komma runt problemet, det ena ganska motsatt det andra. Det ena är att lägga dig ner med fötterna högt. Det andra att ta en snabb promenad. Att ligga med fötterna i luften minskar trycket i benen och när du går aktiveras blodcirkulationen så att blodet kan skickas vidare till andra delar i kroppen. Svullna fötter är mer vanligt än ovanligt. Börjar du däremot känna av riklig svullnad även i ditt ansikte och/eller i händerna, bör du kontakta barnmorskan. I värsta fall kan det tyda på havandeskapsförgiftning, eller preeklampsi som det även heter, men det är högst ovanligt. Även om risken är otroligt liten, kan det vara skönt att ha pratat med barnmorskan för att kunna utesluta det.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.