MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 31

Nu närmar sig dagen D. När du är gravid vecka 31 börjar din lilla bebis vända sig rätt i magen. Smart unge! Fast det visste du redan.

3min att läsa Dec 10, 2017

Din bebis utveckling när du är gravid vecka 31

Tiden flyger förbi och du är redan gravid vecka 31. Ditt barn bara växer och växer. I slutet av denna veckan väger han eller hon hälften av sin kommande födelsevikt. Några centimeter till ska det växas på längden. Samtidigt börjar bebisen inställa sig i den position som han eller hon kommer att ha vid födseln. 95% av alla bebisar föds med huvudet först, så kallad framstupa hjässbjudning. I en del landsting görs ett andra ultraljud vecka 32 - 34, där du i sådana fall kommer att få reda på hur din bebis ligger. Om din bebis inte ligger korrekt (vilket inte vore en katastrof) kommer barnmorskan tillsammans med dig ordna så att förlossningen går smidigt i alla fall, kanske genom kejsarsnitt. Om du har några frågor eller funderingar så kan det vara en bra idé att vända sig till sjukvården där det finns gott om kompetent personal som kan svara på dina frågor. Den stora dagen börjar att närma sig och det kan vara en god idé att fundera kring förberedelserna inför dagen!

Din kropp när du är gravid vecka 31

Glatt överraskad över den nya storleken på dina bröst? Din kropp gör sig redo för att amma! Bli inte förvånad om du får gula fläckar på din blus eller t-shirt då och då, det är bara lite ”förmjölk” eller råmjölk. Ett gott tecken: dina bröst är redo för att mata ditt barn. Inte alla blivande mammor producerar råmjölk redan nu. Är du en av dem som gör det, kan du enkelt skydda dina kläder med amningskupor och glatt fortsätta i graviditeten. Mjölken du ger ditt barn de första dagarna innehåller alla antikroppar ditt barn behöver för att ha ett starkt immunförsvar efter födseln. Du kommer att kunna ge ditt liv den bästa möjliga starten på livet med all den näring som passerar din kropp.

Gravid vecka 31, ät rätt för att stötta en viktökning

När du är gravid vecka 31 har det skett en otrolig utveckling men det är en hel del som ska till innan det är dags för ditt barns kommande födelsedag. Din bebis ska gå upp ytterligare 1 - 1,5 kg innan dagen med stort D, det vill säga ca 200 gram i veckan. Det är väldigt mycket vikt och för att det ska gå så smidigt som möjligt behöver du anpassa din kost lite. Det betyder inte att du måste proppa i dig fler kalorier (det där med att ”äta för två” är tyvärr en myt), utan snarare äta allsidigt så att du och ditt barn får i er vad ni behöver. Massor av grönsaker och frukt, bra och magert protein, fullkorn och fett av det goda slaget. Det är det enklaste sättet att försäkra dig om att din bebis får allt som han eller hon behöver utan att stjäla från dina reserver. Det är viktigt att både du och din bebis mår bra under och efter graviditeten att du får i dig den näring som ni båda behöver.

Något att tänka på

Storleken på en kvinnas bröst har absolut inget att göra med hur bra hon kan ta hand om sitt barn. Vi upprepar – inget samband överhuvudtaget! Även små bröst brukar kunna amma alldeles utmärkt. En liten byst ger, tvärtemot vad man skulle kunna tro, inte mindre mjölk än en stor. Mängden mjölk bestäms utifrån hur mycket barnet dricker och hur bra hans eller hennes sugmekanik fungerar och inget annat. Så det är alltså helt och hållet upp till din bebis!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se
 

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.