MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Träning när du är gravid

En bra fysisk form gör dig mer rustad för förlossningen och kan bidra till att den blir enklare. Regelbunden motion bidrar till att du inte ökar mer än nödvändigt i vikt under graviditeten och därmed minskar risken för graviditetsdiabetes.

3min att läsa Jun 12, 2017

Fortsätt vara i rörelse så länge du känner att kroppen mår bra av det och det inte gör ont. I slutet av graviditeten bör man undvika kraftig motion och tunga lyft samt motion där det finns risk att man faller eller slår sig.

Det finns många fördelar med regelbunden motion under graviditeten för såväl mamman som för barnet. Kroppen belastas mer än normalt under en graviditet och regelbunden motion bidrar till att stärka muskler och leder. Fysisk aktivitet är dessutom bra för vårt totala välbefinnande och vårt humör.

Om din graviditet är komplicerad bör du rådfråga läkare eller barnmorska om vad som är lämplig fysisk aktivitet.

Om man är i bra form är man också bättre rustad för förlossningen, vilket kan bidra till att den blir enklare.

Tips till bra fysisk form under graviditeten

Hjälp din kropp att orka lite extra - 30 min per dag räcker!

En graviditet ökar belastningen på mage, bäcken och rygg. Det är viktigt att stärka dessa muskler. Om man är otränad bör man vara försiktig med att träna hårt och man kan dela upp motionen i mindre delar t ex 15 minuter på morgonen och 15 minuter senare eller tre x 10 minuter under dagen. Alla bör anpassa sig efter sin nivå när det gäller träning.

Knipövningar

Genom att göra regelbundna knipövningar kan man undvika att få besvär med läckage efter förlossning. Fråga din barnmorska om knipövningar.

Ät sunt och varierat

Graviditeten är en bra tidpunkt att skaffa bra matvanor om man inte haft det innan. Den mat du äter är den näring fostret får och forskning tyder på att omsättningen av energi och näring också påverkar barnet redan under graviditeten

Undvik tobaksrök

Rökning och graviditet är en dålig kombination. Barnets tillväxt påverkas negativt och det finns risk för att barnet utvecklar andra sjukdomar på sikt. Om du röker är det tid att sluta nu!

Prioritera sömnen

Din nattsömn blir nu ännu viktigare då kroppen skall använda extra energi till att ställa om sig, både fysiskt och psykiskt. Sannolikt blir det mindre sömn eller mer avbrott i sömnen efter att barnet är fött. Att passa på att sova extra nu när du har möjlighet är därför bra även om sömn inte går att lagra.

Motionsformer som passar för gravida

 • Cykling
 • Simning och vattengymnastik
 • Pilates
 • Yoga
 • Raska promenader
 • Sittande styrketräning med fokus på mage, rygg och bäcken

 

Och ta det lugnt efter förlossningen

Att hålla igång efter graviditeten är bra för både mamma och barn. Det är väldigt individuellt hur snabbt man återhämtar sig efter förlossningen och kan träna på samma sätt som tidigare. Lyssna till din kropp och var försiktig med hopp och stötar som exempelvis jogging till dess att bäckenet är på plats igen efter cirka 8 veckor. Kolla alltid med din barnmorska om det är okej att börja träna mer utmanande igen efter graviditeten.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.