MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 9

Även om du bara är i vecka 9, slår ditt barns hjärta alldeles utmärkt av sig själv nu!

3min att läsa Dec 4, 2017

Barnets utveckling tar fart när du är gravid i vecka 9

Nu börjar ditt barns små smaklökar och organ bildas. Sättet som kroppen utvecklas på nu gör det möjligt att genom ultraljud mäta bebisen både från toppen av huvudet till korsryggen alternativt ända ner till hälarna. Han eller hon har nu ögonlock som täcker ögonen och i bröstkorgen separerar diafragman hjärtat från lungorna och matsmältningssystemet. Det lilla hjärtat slår i sin egen takt, mellan 110 och 160 bpm, det vill säga mycket snabbare än ditt. Är du stressad kan det slå ännu snabbare som ett resultat av adrenalinet du sänder ut. Så försök att undvika stress. Lättare sagt än gjort, men värt ett försök!

Mycket händer men lite syns

Även om det antagligen inte syns utanpå att du ens är gravid, råder det full aktivitet därinne. Det lilla livet blir allt mer en människa och har redan (!) många av sina organ på plats. Fler är under utveckling. Så om du tycker att du är tröttare än vanligt är det inte så konstigt – du tillverkar ju en helt ny liten människa i din egen kropp!

Ledorden när du är gravid i vecka 9 - vatten.

Ledordet för den här veckan – eller snarare för hela graviditeten – är vatten. Kom ihåg att dricka tillräckligt med vätska varje dag. Särskilt nu i början består fostervattnet mestadels av vatten, likaså gör din bebis – till hela 80%! Så det är inte bara du som behöver vatten, utan även barnet. Genom att dricka kontinuerligt hjälper du dina njurar att ta hand ditt barns slaggprodukter utöver dina egna. Så, hur mycket vatten behöver du egentligen? Ungefär 1 - 1,5 liter om dagen, lite mer om det är varmt eller om du har kräkts. Undvik alkohol och begränsa antalet koppar kaffe och/eller te eftersom det kan få både dig och bebisen speedad.

Alkohol när du är gravid

”Jag drack en öl när jag inte visste att jag var gravid, kan jag ha skadat barnet?” Det är en vanlig fråga. Alkohol ska alltid intas med måtta även när man inte är gravid. Men för att svara på din fråga –  tog du bara en öl eller ett glas vin på en grillfest innan du visste att du var gravid har du förmodligen inte skadat barnet. Däremot rekommenderar vi (och livsmedelsverket) att du håller dig borta helt från alkohol under resten av din graviditet. Alkohol ökar risken för fosteralkoholssyndrom, missfall, för tidig födelse och låg födelsevikt.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Även om du bara är i vecka 9, slår ditt barns hjärta alldeles utmärkt av sig själv nu!

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.