MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 39

Du har kanske haft några sammandragningar och undrat om det kan vara dags redan? Oroa dig inte, du lär inte missa din förlossning! När du är gravid vecka 39 är det så nära, du kommer snart att få träffa din bebis ansikte mot ansikte. Spännande va?

3min att läsa Dec 3, 2017

Barnets utveckling när du är gravid vecka 39

Barnet utvecklar fortfarande lite fett under sin hud. Efter en lång tid inne i magens ombonade vrå förbereds det lilla ansiktet för världen utanför. Nu när han eller hon har så gott som nått sin födelsevikt, finns det inte mycket svängrum i magen. Bebisen börjar få det trångt – precis som det ska vara nu i näst sista veckan. Om han eller hon skulle födas nu så skulle det gå alldeles utmärkt. Den lilla är nog lika ivrig att få träffa dig som att du är att få träffa han eller henne. När du är gravid vecka 39 är det bara drygt en vecka kvar, passa på att njuta av den sista tiden. Snart händer det! 

Gör dig redo inför förlossningen när du är gravid vecka 39

Många förstföderskor är osäkra på hur man ska kunna veta att det är dags för förlossning. Var så säker – det vet du! Väldigt få bebisar föds så fort att man inte hinner in till sjukhuset i tid. Tvärtom skickas många föräldrar tillbaka av barnmorskan för att de har kommit in för tidigt. Strax innan förlossningen kan du känna dig trött och illamående, ibland ihop med en huvudvärk som inte släpper. Kanske du upptäcker lite blod eller slem. Det här är ett tecken på att livmoderhalsen har öppnat sig. Om de ”riktiga” sammandragningarna har startat, kan du räkna med att förlossningen har satt igång.

Vad är då skillnaden mellan så kallade förvärkar och de första riktiga sammandragningarna? Förvärkar är oregelbundna, där magen drar ihop sig en kort stund för att sedan slappna av. Oftast lugnar de ner sig om du lägger dig ner eller tar ett varmt bad. ”Riktiga” sammandragningar däremot blir bara starkare när du lägger dig ner. Dessa kommer med jämna intervaller som blir kortare och kortare. När de kommer med mindre än tio minuters mellanrum är det dags att åka till sjukhuset! Det börjar att närma sig när du är gravid vecka 39, nu är det bara upploppet kvar!

Tips till dig som är gravid vecka 39

Varje bebis är unik och det går självklart inte att sätta ett mått på hur stor han eller hon ska vara när du är gravid vecka 39 innan du har fött. En frisk bebis som föds kring sin beräknade födelsedag är i genomsnitt 50 cm lång och väger 3,5 kg. Men sifforna varierar stort, ibland är bebisen mindre, ibland större. Så länge han eller hon är frisk är allt normalt. Är du rädd för att din bebis kommer vara ovanligt stor? I sådana fall har din barnmorska kunnat se det redan vid första ultraljudet och då berättat det för dig. Det är naturligt om du känner dig spänd inför förlossningen. Det kommer att gå bra så oroa dig inte och försök att njuta av den sista tiden. Om du har några frågor eller känner dig osäker så tveka inte att kontakta din barnmorska.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.