MyFeed Personalized Content
0-3 månader
Artikel
Add this post to favorites

Protein nödvändigt för barnets tillväxt

Kroppen är beroende av näringsämnet protein. Protein fungerar som är byggstenar i kroppens celler. För att ett barn ska växa och utvecklas på ett hälsosamt vis måste maten som barnet äter innehålla kvalitativt protein av lagom mängd.

2min att läsa Jun 16, 2017

Kvaliteten och mängden protein är en nyckelfaktor för hälsosam barnmat

En bebis proteinbehov förändras konstant under dess första 1000 dagar i livet. Inte så konstigt kanske när man tänker på att barnet under sitt första levnadsår tredubblar sin vikt och växer ca 2 cm per månad på längden. Enligt aktuella studier är ett barns snabba tillväxt möjlig bara om kosten innehåller protein av god kvalitet och i optimerad mängd. Bröstmjölk tillgodoser ett litet barns behov på alla vis. Det innehåller rätt sorts proteiner och i exakt rätt mängd.

Bebisens optimala utveckling

Många föräldrar är osäkra över hur många måltider per dag deras barn egentligen behöver. En tumregel är att en bebis som uteslutande ammas får tillräckligt med mjölk om hen dagligen producerar fem till sex blöta blöjor. Ett gott humör och en god aptit brukar tyda på att barnet mår bra och får sina behov tillgodosedda. Självklart ska du alltid besöka din BVC när du blir kallad, så att du vet att ditt barn växer och utvecklas som det ska.

5 praktiska tips för att barnet ska växa bra

 • Kärlek, trygghet och omtanke är det viktigaste för att ett barn ska växa och utvecklas.
 • Amning är det bästa och mest praktiska alternativet när barnet är litet. Om amning inte är ett alternativ finns olika ersättningar. När du ska välja modersmjölksersättning, bör du ta särskild hänsyn till den nivå av protein den innehåller, samt vara uppmärksam på kvaliteten av proteinet i produkten.
 • Utöver kosten spelar barnets fysiska aktivitet en viktig roll för dess tillväxt och utveckling. Ett bra exempel är baby sim som många barn uppskattar och som stimulerar barnets motoriska utveckling.
 • Var ute mycket. Frisk luft är viktigt för hälsan. Gå på regelbundna promenader med ditt barn.
 • Var noga med att klä på det ordentligt om det är kallt ute. Var noga med att gå på alla möten med MVC och BVC. Här kontrolleras att ditt barn växer och utvecklas som det ska. Här kan du också ställa alla dina frågor och få svar av någon som verkligen är expert.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.