MyFeed Personalized Content
0-3 månader
Artikel
Add this post to favorites

Nyttig mat för barn - optimal kost för bebisar och småbarn

En välbalanserad kost som innehåller alla väsentliga näringsämnen är mycket viktigt för ett barns goda hälsa idag och i framtiden. Optimal näring är väsentligt för ett barns tillväxt och utveckling.

3min att läsa Jun 20, 2017

Näringsämnena finns i olika stor utsträckning i olika livsmedel, varför det är så viktigt att barn får en välbalanserad kost som innehåller en bra blandning av grönsaker, fett, protein och kolhydrater. Behovet av olika näringsämnen varierar dessutom kraftigt beroende på barnens ålder och utveckling. Nedan har gjort en sammanfattning av några av de viktigaste näringsämnena. De finns i olika stor utsträckning i olika livsmedel, varför det är så viktigt att barn får en välbalanserad kost som innehåller en bra blandning av grönsaker, fett, protein och kolhydrater.

Mineraler

Alla mineralämnen är nödvändiga för kroppen, men mängden och behovet varierar. Kalcium är ett viktigt mineral eftersom det hjälper barnet att växa normalt och till att bygga upp starka ben. Järn är även det ett viktigt mineral, bl.a. för bildandet av hemoglobin, röda blodkroppar samt för den kognitiva utvecklingen hos barnet. Zink behövs för att immunförsvaret ska fungera och jod är viktigt för hjärnans utveckling och barnets tillväxt. Läs mer om mineraler här.

Vitaminer

Vitaminer är nödvändiga för att kroppen ska växa, utvecklas och fungera normalt. Vitamin A behövs för immunförsvaret och vitamin D är viktigt för barn eftersom det hjälper barnets kropp att utveckla skelettet och tänderna. B-vitaminer hjälper ämnesomsättningen att frisätta energi till barnet. I Sverige rekommenderas att barn ges D-droppar fram till och med 2 års ålder eftersom det är svårt att få i sig rätt mängd via kosten. Läs mer om vitaminer här.

Kolhydrater

Kolhydrater är en viktig källa till energi för kroppen och normalt omfattas ca 50-70 % av vår kost av just kolhydrater. Spannmål är ett exempel på en lättillgänglig och bra källa för kolhydrater. Läs mer om om kolhydrater här.

Fett

Fett ger dubbelt så mycket energi som kolhydrater vilket små aktiva barn kan ha nytta av. Försök dock att undvika mättade fetter (främst från animaliska produkter). Håll er främst till omättade fettsyror (från växter och oljor). Läs mer om om fett här.

Kostfiber

Kostfiber bör, även om de kan vara lite tuffa för magen, ingå i dieten, när matsmältningssystemet är tillräckligt moget. För att få i sig kostfiber, är fullkornsprodukter, grönsaker, bönor, frukt och nötter bra källor.

Protein

Protein spelar en viktig roll för utvecklingen av hjärnan och musklerna. Under de första 4-6 månaderna ett barns liv är amning det bästa sättet att sörja för att barnet får i sig rätt mängd protein av rätt kvalitet. Forskning visar att bröstmjölk har en perfekt mängd protein för ett barn, dessutom anpassas proteinnivån efter barnets skiftande behov allteftersom det växer. Läs mer om om protein här.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.