MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 24

Har du känt barnet reagera på ljud och känslor än? Detta brukar börja hända nu i slutet av andra trimestern, så gör dig redo! Människokroppen är fantastisk och bebisens känslospektra börjar att utvecklas tidigt.

4min att läsa Dec 4, 2017

Barnets utvecklinge när du är gravid vecka 24

Det sker en fantastisk utveckling när du är gravid vecka 24. I takt med att anslutningarna i barnets hjärna blir allt skickligare på att ta emot signaler från sinnesorganen, lagrar bebisen sina sinnesupplevelser i hjärnan av till exempel maten du äter och din doft. Dessutom börjar din bebis verkligen reagera på ljud nu. Av naturliga skäl utgår han eller hon från det han eller hon är van vid; dina hjärtslag, din andning och bullrandet i din mage. Han eller hon kan sedan särskilja detta från ljudet utanför – musik, din och andras röster och andra mindre behagliga ljud (smart rackare). Så prata på med din bebis därinne. Berätta vad du gör, vad du ser, vad du känner. Det brukar lugna den lille och fantastiskt att ni kan bounda lite redan nu. Inte dumt att han en liten minikompis med sig överallt, va? Efter födseln kommer han eller hon att känna igen både din och andras röster och vem vet, kanske kommer han eller hon även att digga samma musik som du vant henne eller honom vid därinne i magen!

När du är gravid vecka 24 känner du för två

Mamma skrattar – underbart! Visste du att ditt barn blir allt mer medveten om vad du känner? Förmågan att fånga upp känslor är ganska väl utvecklad nu. När du är glad, är din bebis glad. När du är stressad, blir din bebis orolig därinne. Så försök att ta det lugnt och inte ta på dig för mycket, oavsett om du är på jobbet, hemma eller har en lite för fullbokad helg. Även om du känner dig pigg så behöver du vila lite mer nu än ”vanligt” när du är gravid vecka 24. Din bebis känner vad du gör och man kan säga att du känner för två. Ge er båda det lugn och ro som ni behöver och försök att njuta av perioden du är inne i – då gör din bebis det med! Ingen kan vara i total balans dygnet runt, men om din bebis får välja vill han eller hon helst ha en mamma som är lugn och harmonisk. Känn ingen press!

Äta rätt vecka 24

Nu är en bra tid att dubbelkolla så att du får i dig tillräckligt med järn. Du behöver inte vara orolig för din bebis, människokroppen är fantastisk och bebisen klarar sig. Även om du inte får i dig så mycket järn så tar bebisen från dina reserver och är hur nöjd som helst. Men du själv riskerar att bli blodfattig och få en så kallad järnbristanemi. Det brukar visa sig i en enorm trötthet, ibland med yrsel och huvudvärk, inte bara under graviditeten. Denna järnbristanemi kan förvärras vid förlossningen, så ladda redan nu. Många kvinnor behöver ta extra järntillskott i sin andra trimester. Diskutera med din barnmorska om du kan behöva det också. Naturligt järn hittar du i rött kött, fisk, linser, fullkornsprodukter och gröna grönsaker. Du kan även öka ditt järnupptag genom att addera vitamin C till din måltid. Försök att se över din kost när du är gravid vecka 24 så att både du och din bebis får möjlighet till en så bra start på bebisens liv som möjligt!

Bebisens kön

Nu syns det ganska tydligt att du har en liten inom dig. Många har svårt att motstå frestelsen att förutspå huruvida det är en pojke eller flicka utifrån hur magen ser ut. Bär du den högt upp sägs det att det är en tjej, längre ner en kille – eller precis tvärtom. Alla tror olika och sanningen är att det inte finns någon regel även om det finns en uppsjö med olika sanningar om vad som påverkar eller påvisar barnets kön. Visst kan dessa gissningar vara underhållande, men vill du på riktigt veta könet på ditt barn, fråga din barnmorska under ett ultraljud. Den stora dagen börjar närma sig med stormsteg och det är bra om du börjar på att fundera kring förberedelser även om det är 15 veckor kvar. Gör dig redo både fysiskt och mentalt!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.