MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 29

Bara tio veckor kvar nu! Din bebis växer på alla håll och kanter. Den här veckan öppnas ögonen, bland annat. Din bebis börjar med andra ord på riktigt göra sig redo inför livet i den riktiga världen när du är gravid vecka 29.

3min att läsa Dec 12, 2017

Gravid vecka 29, ögonen öppnas

Ditt barn tar upp allt mer plats i magen och har inte så mycket svängrum kvar därinne. Ögonen har öppnats men näthinnan är fortfarande så gott som inaktiv. Det tar ytterligare någon vecka tills synen har mognat tillräckligt för att bebisen ska kunna urskilja dagsljuset genom magen. Din bebis börjar alltså att se redan om en vecka när du är gravid vecka 29. Han eller hon kommer fortfarande inte ha en fullt utvecklad syn vid födseln men tillräckligt bra för att kunna urskilja ditt ansikte och andra saker inom en halv meter. Fransarna har dock växt sig långa och fina redan! Kul va?

Din kropp

Sparkar och hjärtslag gör dig ganska medveten om att barnet är därinne. Tyvärr visar han eller hon även sin närvaro genom att trycka på dina lungor för fullt och göra dina fötter och händer svullna. Problem med att få på dig skorna? Och ringarna? Ah, denna vätskeansamling. Eftersom det just nu finns så många fler vätskor som cirkulerar i kroppen än vanligt, samlas allt i dina händer och fötter i slutet av dagen. I synnerhet om du har varit igång hela dagen och inte fått en chans att lägga fötterna högt. Vanligtvis minskar svullnaden igen över natten. Skulle svullnaden inte lägga sig eller plötsligt öka, ta kontakt med din barnmorska så att risken för havandeskapsförgiftning kan uteslutas. Det gäller precis som vanligt att du ska ta kontakt med vården om du har några frågor eller du har något som oroar dig, även när du är gravid vecka 29.

Äta rätt när du är gravid vecka 29

Din blodvolym har ökat med runt 1,5 liter sedan graviditetens början. Detta för att säkerställa ett korrekt blodflöde till moderkakan. Medan volymen av plasma ökar med ungefär hälften, ökar antalet röda blodkroppar bara med 30% och det är vanligt att gravida kvinnor utvecklar en så kallad utspädningsanemi. Detta är helt normalt under graviditeten och inget att oroa sig för. Drick mycket vatten för att spä ut den totala blodvolymen och se till att få i dig mat som är rik på järn för att främja produktionen av röda blodkroppar. Allt kommer att ställas åter tillrätta så snart bebisen kommit ut.

Har du tankar kring åderbråck?

Har du ont i benen och är rädd för att få åderbråck? Oroa dig inte. Visst kan det hända, särskilt om du bär på generna för det. Blodvolymen som ökas på grund av hormonella förändringar och livmoderns expansion, kan leda till åderbråck. Men behöver inte göra det. Lindra värken med hjälp av kompressionsstrumpor och att lägga fötterna högt då och då under dagen. Det är även bra att ta en snabb promenad varje dag. Skulle smärtan förvärras kan du prata med din barnmorska. Det gäller precis som vanligt när du är gravid vecka 29, kontakta din barnmorska om du har några funderingar eller känner dig orolig över något.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.