MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 5

När du är gravid i vecka 5 och din bebis just nu bara är stor (eller liten) som en ärta, händer det mycket därinne. Utvecklingen går snabbt och han eller hon växer så det knakar!

3min att läsa Dec 8, 2017

Gravid i vecka 5 - nu börjar hjärnhalvorna & hjärtat utvecklas

Det är svårt att se med blotta ögat, men ditt barns hjärna utvecklas snabbt nu med två hjärnhalvor som växer fram. Även konturerna av din bebis sinnesorgan – ögon, öron, näsa, mun – börjar ta form liksom lung- och matsmältningssystemet. Det händer mycket under graviditetsvecka 5. Det lilla, lilla hjärtat är till och med så pass utvecklat att du skulle kunna höra det på ett ultraljud. Spännande! Så visst rör det på sig, där inne i din livmoder. Sakta men säkert börjat ett nytt litet liv att ta form.

Vad händer i din kropp när du är gravid i vecka 5?

Även om du ”bara” är i femte veckan, känner du själv att något har förändrats. Du har förändrats. Kanske känner du dig mer spänd eller irriterad än vanligt. Anledningen? Hormonerna. De hormonella förändringarna när du är gravid i vecka 5 påverkar inte bara dina känslor utan kan även påverka din kropp rent fysiskt. Större bröst och en viss känning eller smärta i bäckenregionen är vanligt den här veckan. Smärtan i bäckenet beror på det intensifierade blodflödet och brösten, tja, de gör sig redo för att amma (gäller att vara ute i god tid). Allt detta är en del av processen och är helt normalt.

Äta rätt är viktigt även under graviditetsvecka 5

Vi gissar att du inte heller lyckats undgå det beryktade illamåendet på morgonen. Tyvärr känner du inte bara illamåendet på morgonen utan även lite då och då under dagen, detta är vanligt när du är gravid i vecka 5. Det är din kropps reaktion på alla förändringar som sker inom dig – den håller på att vänja sig. Ett nödvändigt ont, så att säga. Som tur är finns det några knep du kan ta till för att må bättre. Först och främst – försök att få i dig lite frukost, även om du mår illa. Hur konstigt det än låter så brukar lite frukost lindra illamåendet, samtidigt som du ger dagen en bra start med viktiga kolhydrater. Ett annat tips är att dela upp dina måltider och ta små mellanmål mellan frukost, lunch och middag. Var inte orolig om du förlorar lite vikt såhär i början av graviditeten på grund av kräkningarna. Det är bara tillfälligt och kommer bli bättre snart. En sista sak som är bra att komma ihåg är att dricka mycket vatten eftersom du gör av med mer vätska än du tror.

Tips till dig som är gravid i vecka 5

Hur du ska kunna veta om du verkligen är gravid? Ett klassiskt första tecken är att mensen uteblir. Du kan även ta ett graviditetstest, som nu när du är gravid i vecka 5 är hyfsat tillförlitligt. Men för att vara helt säker bör du kontakta och bli undersökt av en barnmorska. Ju tidigare desto bättre, då man i ett tidigt stadium lättare kan minska risken för eventuella komplikationer. Din barnmorska kan till exempel se om det befruktade ägget har fäst korrekt i livmoderväggen. Hon fastställer även förväntat födelsedatum, vilket inte bara är kul att veta utan även bra för framtida planering! 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.