MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 16

Om du kunde kika in och se din växande bebis i magen, skulle du se hur hon eller han suger på tummen, som äntligen hittat till munnen!

3min att läsa Dec 12, 2017

När du är gravid vecka 16 så utvecklas din bebis i rekordfart!

Din bebis näthinnor börjar fungera den här veckan. Men prova inte att exponera din mage för starkt ljus för att se om det kommer en reaktion där inifrån – barnets nervkretsar har inte mognat än och sinnesorganen är fortfarande för sköra för att stimuleras på det sättet. Du behöver inte förändra ditt beteende, gör precis som du brukar så håller sig din bebis nöjd och glad och kan göra sig redo för den fantastiska utveckling som den kommer att ha de kommande veckorna. Om du inte redan har gjort det, kanske du känner din bebis röra sig för första gången den här veckan (eller de kommande veckorna) vilket brukar gör att många känner att det är en otrolig spännande period i graviditeten. Rörelserna är väldigt lätta och kan kännas som fladdrande fjärilsvingar eller små bubblor. Det är både spännande och underbart när det händer. Har du ännu inte känt något? Oroa dig inte, varje barn växer i sin takt. Det är precis som det ska vara, din bebis kommer att börja röra sig i sin takt, när han eller hon är redo för att börja göra det.

Mathållning när du är gravid i vecka 16

Känner du dig extra sugen på någon särskild mat? Det beror inte på näringsbrist, utan på dina hormoner. Du kanske har märkt att viss mat känns annorlunda eller mindre aptitlig, medan annan mat är helt nödvändig! Säg hej till gravidkroppen, utan någon som helst rim och reson. Du är långt från den första eller den sista som får förändrade matvanor under graviditeten. Ät allt du är sugen på, men gör det med måtta. Försök hitta en balans mellan att unna dig och att ta hand om dig själv och din bebis. Ät det som gör att ni båda mår så bra som möjlig. När du är gravid i vecka 16 står du och din bebis inför fantastisk utveckling och det är viktigt att ni båda mår bra!

Näring

A-vitamin är bra när du är gravid, men i lagom mängd. Vad är då lagom? Så länge du äter varierat får du i dig tillräckligt genom kosten. För mycket å andra sidan är inte bra för barnet. Du bör till exempel undvika vissa hudbehandlingar som innehåller A-vitamin. Mjölkprodukter, ägg (särskilt gulan), spenat, sallad, persilja, tomater, morötter och gula frukter som aprikoser och mango, är exempel på mat som mer än väl täcker både ditt och din bebis behov. Du bör undvika lever, även om leverpastej går bra att äta.

Tiden går fort när du är gravid vecka 16, det börjar närma sig

Runt sjätte månaden kan det vara bra för dig och din partner att gå på föreläsningar och informationsträffar inför förlossningen. Särskilt om det är ert första barn eller om det var längesedan sist. Där får ni veta mer om hur förlossningen går till och får tips och råd inför förlossning och eftervård på BB. Bra information, samtidigt som det är ett perfekt tillfälle att lära känna andra blivande föräldrar. Finns det någon bättre att dela de här erfarenheterna med?

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.