Gravid vecka 16

Gravid vecka 16

Gravid
Artikel
Dec 12, 2017
3min

Om du kunde kika in och se din växande bebis i magen, skulle du se hur hon eller han suger på tummen, som äntligen hittat till munnen!

När du är gravid vecka 16 så utvecklas din bebis i rekordfart!

Din bebis näthinnor börjar fungera den här veckan. Men prova inte att exponera din mage för starkt ljus för att se om det kommer en reaktion där inifrån – barnets nervkretsar har inte mognat än och sinnesorganen är fortfarande för sköra för att stimuleras på det sättet. Du behöver inte förändra ditt beteende, gör precis som du brukar så håller sig din bebis nöjd och glad och kan göra sig redo för den fantastiska utveckling som den kommer att ha de kommande veckorna. Om du inte redan har gjort det, kanske du känner din bebis röra sig för första gången den här veckan (eller de kommande veckorna) vilket brukar gör att många känner att det är en otrolig spännande period i graviditeten. Rörelserna är väldigt lätta och kan kännas som fladdrande fjärilsvingar eller små bubblor. Det är både spännande och underbart när det händer. Har du ännu inte känt något? Oroa dig inte, varje barn växer i sin takt. Det är precis som det ska vara, din bebis kommer att börja röra sig i sin takt, när han eller hon är redo för att börja göra det.

Mathållning när du är gravid i vecka 16

Känner du dig extra sugen på någon särskild mat? Det beror inte på näringsbrist, utan på dina hormoner. Du kanske har märkt att viss mat känns annorlunda eller mindre aptitlig, medan annan mat är helt nödvändig! Säg hej till gravidkroppen, utan någon som helst rim och reson. Du är långt från den första eller den sista som får förändrade matvanor under graviditeten. Ät allt du är sugen på, men gör det med måtta. Försök hitta en balans mellan att unna dig och att ta hand om dig själv och din bebis. Ät det som gör att ni båda mår så bra som möjlig. När du är gravid i vecka 16 står du och din bebis inför fantastisk utveckling och det är viktigt att ni båda mår bra!

Näring

A-vitamin är bra när du är gravid, men i lagom mängd. Vad är då lagom? Så länge du äter varierat får du i dig tillräckligt genom kosten. För mycket å andra sidan är inte bra för barnet. Du bör till exempel undvika vissa hudbehandlingar som innehåller A-vitamin. Mjölkprodukter, ägg (särskilt gulan), spenat, sallad, persilja, tomater, morötter och gula frukter som aprikoser och mango, är exempel på mat som mer än väl täcker både ditt och din bebis behov. Du bör undvika lever, även om leverpastej går bra att äta.

Tiden går fort när du är gravid vecka 16, det börjar närma sig

Runt sjätte månaden kan det vara bra för dig och din partner att gå på föreläsningar och informationsträffar inför förlossningen. Särskilt om det är ert första barn eller om det var längesedan sist. Där får ni veta mer om hur förlossningen går till och får tips och råd inför förlossning och eftervård på BB. Bra information, samtidigt som det är ett perfekt tillfälle att lära känna andra blivande föräldrar. Finns det någon bättre att dela de här erfarenheterna med?

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

View details Graviditeten
De första 1000 dagarna börjar redan i magen
Artikel
Gravid

Graviditeten

De första 1000 dagarna börjar redan i magen

2min att läsa

Related articles

View details Gravid vecka 10
Artikel
Gravid vecka 10

Gravid vecka 10

Redan vecka 10! ”Bara” 29 veckor kvar tills du får träffa din lilla bebis som växer till sig i magen.

3min att läsa

View details Gravid vecka 34
Artikel
Gravid vecka 34

Gravid vecka 34

Nu börjar saker och ting att bli klara därinne. Förlossningen närmar sig och din bebis är nu runt 45 cm lång och väger hela 2,2 kg!

3min att läsa

View details Gravid vecka 12
Artikel
Gravid vecka 12

Gravid vecka 12

Grattis! Du har kommit till slutet av din första trimester. Du är nu gravid i vecka 12, och barnet utvecklas mer och mer.

2min att läsa

View details Gravid vecka 28
Artikel
Gravid vecka 28

Gravid vecka 28

När du är gravid vecka 28 är din bebis runt 38 cm från topp till tå och väger redan runt 1,2 kg – en tredjedel av födelsevikten. 

3min att läsa

View details Gravid vecka 36
Artikel
Gravid vecka 36

Gravid vecka 36

Din bebis är redan runt 47 cm lång och väger 2,7 kg! Från och med nu kommer han eller hon lägga på sig runt 220 gram i veckan.

4min att läsa

View details Är jag redo att föda? Tecken på förlossning
Artikel
tecken på förlossning

Är jag redo att föda? Tecken på förlossning

Du tror troligtvis det kommer vara uppenbart när förlossningen startar, men det är inte alltid som det verkar i filmer. Här är några tecken att hålla utkik efter på att förlossningen är igång.

1min att läsa

View details Gravid vecka 31
Artikel
Gravid vecka 31

Gravid vecka 31

Nu närmar sig dagen D. När du är gravid vecka 31 börjar din lilla bebis vända sig rätt i magen. Smart unge! Fast det visste du redan.

3min att läsa

View details Gravid vecka 38
Artikel
Gravid vecka 38

Gravid vecka 38

Två veckor kvar! Ja det är sant, snart kommer du och din lilla bebis i magen få bekanta er med varandra.

3min att läsa

View details Frågor att ställa vid 18-veckors kontroll
Artikel
5-12 veckors skanning

Frågor att ställa vid 18-veckors kontroll

Äntligen är det dags för 18-veckors  ultraljud! Denna graviditetsundersökning är  viktig. Det kan också vara väldigt känslomässigt, så det hjälper att ha en lista med frågor förberedda.

1min att läsa

View details Gravid vecka 20
Artikel
Gravid vecka 20

Gravid vecka 20

Det är så mycket som händer i din mage nu att du kan komma att behöva vila bara du läst om det! Du har genomgått en stor del av graviditeten men har en bit kvar till slutsträckan.

4min att läsa

View details Gravid vecka 40
Artikel
Gravid vecka 40

Gravid vecka 40

Nu är det dags! Har det inte redan skett så kommer din bebis förmodligen att komma ut inom de närmaste dagarna.

3min att läsa

View details Gravid vecka 15
Artikel
Beräkna ditt barns ögonfärg

Gravid vecka 15

Även om det är några månader kvar tills din bebis får känna alla lukter i världen utanför, är luktsinnet färdigutvecklat nu.

3min att läsa

View details Gravid vecka 22
Artikel
Gravid vecka 22

Gravid vecka 22

Om du kunde kika in, skulle du se hur din bebis suger på tummen. Nu är sugreflexen fulländad och tack vare den vet barn hur de ammar redan från födseln.

3min att läsa

View details Sectio: Vad du behöver tänka på
Artikel
vad man ska tänka på

Sectio: Vad du behöver tänka på

Hur du föder ditt barn till världen är ett mycket personligt beslut, med olika faktorer som spelar roll. Här är några saker att tänka på om kejsarsnitt, även känt som sectio.

1min att läsa

View details Illamående och gravid - Vad ska man göra?
Artikel
Illamående och gravid - Vad ska man göra?

Illamående och gravid - Vad ska man göra?

Det kan tyckas konstigt att illamående är så vanligt under graviditeten. Historiskt kan det ha varit en hjälp för kvinnan att undvika mat som inte var bra för henne eller fostret.

4min att läsa

View details Gravid vecka 18
Artikel
Gravid vecka 18

Gravid vecka 18

Det är många milstolpar som nås denna vecka! Allt från nervceller som multipliceras tusen gånger om till små fingeravtryck som skapas.

2min att läsa

View details Gravid vecka 24
Artikel
Gravid vecka 24

Gravid vecka 24

Har du känt barnet reagera på ljud och känslor än? Detta brukar börja hända nu i slutet av andra trimestern, så gör dig redo!

4min att läsa

View details Gravid vecka 5
Artikel
Gravid vecka 5

Gravid vecka 5

När du är gravid i vecka 5 och din bebis just nu bara är stor (eller liten) som en ärta, händer det mycket därinne. Utvecklingen går snabbt och han eller hon växer så det knakar!

3min att läsa

View details Gravid vecka 26
Artikel
Gravid vecka 26

Gravid vecka 26

Tadaa - barnet har öppnat sina ögon! Även om det är ett tag kvar till din bebis får se omvärlden med sina egna ögon så är det en stor händelse! 

3min att läsa

Bli medlem i Klubben & få massor av förmåner!

icon_b

Innehåll til dig

Följ din graviditet och ditt barns utveckling genom innehåll, tips och råd

icon_a

Fråga våra experter

Skicka in dina frågor så fort ditt barn fyllt sex månader.

coupons

Kuponger

Få produktkuponger så fort ditt barn fyllt sex månader.