Komjölksproteinallergi
Komjölksproteinallergi börjar tidigt, oftast redan i samband med att barnet avvänjs från bröstmjölk, och med tydliga symtom. De flesta barn reagerar med eksem, magknip och lös avföring. Om man är allergisk mot komjölksprotein måste alla produkter med mjölk i undvikas, inklusive mjölk från får och get.
Eftersom mjölk är ett baslivsmedel som innehåller många näringsämnen är det viktigt att inte utesluta mjölkprodukter utan att ersätta dem med alternativa produkter. Barn som får bröstmjölk kan reagera på mjölkprodukter som mamman äter och ibland måste man som mamma ta bort mjölk ur den egna kosten. Om du misstänker komjölksproteinallergi hos barnet skall du kontakta sjukvården för vidare utredning. Komjölksproteinallergi har en bra prognos och de flesta barn växer ifrån den redan i 3-4-årsåldern.
Äggallergi
Allergi mot ägg är vanligt bland barn. Det allergiframkallande ämnet finns främst i äggvitan och vissa personer kan vara så känsliga att de reagerar på att någon i omgivningen äter ägg eller att ägg tillagas.
Äggallergi växer inte bort lika snabbt, men brukar mildras med åren.
Fiskallergi
Reaktionerna vid fiskallergi är ofta kraftiga och hos en del personer kan enbart lukten av fisk utlösa en allergisk reaktion. Det är viktigt att tänka på om man tillagar fisk på dagis eller i skolor, eller om många äter tillsammans med någon som är allergisk mot fisk.
Fiskallergi är inte lika vanligt som allergi mot ägg, men den kvarstår ofta till vuxen ålder.
Nötallergi
Allergiska reaktioner mot olika slags nötter är vanliga. Redan vid ett par års ålder kan barn ha allergiantikroppar mot nötter. Det tyder på att barnen tidigt har kommit i kontakt med nötter, till exempel via choklad, kakor och andra produkter som kan innehålla nötter.
Många personer (främst äldre barn och vuxna) med björkpollenallergi kan reagera på nötter, på grund av korsallergi.
Mandel och kokosnöt är stenfrukter och muskotnöt är ett frö och således inte släkt med nötter och är sällan något problem för nötallergiker.
Allergi mot frukt och bär – orala allergisyndromet (OAS)
Många personer med björkpollenallergi reagerar allergiskt mot nötter, vissa frukter (till exempel äpplen, päron, persika, körsbär) och vissa grönsaker (rå morot och vid skalning av potatis). Reaktionen brukar kallas orala allergisyndromet (OAS) och ger klåda och obehag i mun och hals. Symtomen går oftast över inom 15-20 minuter.
Det allergiframkallande ämnet sitter nära skalet och förstörs vid upphettning. Skalad och upphettad frukt tåls därför av fler. Äpplemos ger sällan besvär.
Allergi mot baljväxter
Till baljväxterna hör jordnötter, sojabönor, ärter och bönor.
Jordnötsallergi har blivit vanligare bland barn och ungdomar de senaste åren. Det är svårt att säga vad som orsakat en sådan ökning av just denna allergi.
Det finns ingen rekommendation att gravida, ammande mammor och små barn skall undvika jordnötter. Däremot bör man undvika hela nötter och baljväxter till små barn så att de inte sätter i halsen.
Allergi mot spannmålsprodukter
Vete, råg, korn och havre räknas till de vanligaste sädesslagen. Barn kan vara allergiska mot enstaka eller flera sädesslag, som till exempel vete och råg, och då måste livsmedel som innehåller dessa undvikas helt. Allergier mot sädesslag kan försvinna under barnåren.
Glutenintolerans
Glutenintolerans (celiaki) är en mag-tarmsjukdom som innebär att man måste äta helt glutenfri kost. Gluten är protein som finns i våra vanligaste sädesslag vete, råg och korn. Den som fått diagnosen glutenintolerans måste hålla sig till glutenfri kost hela livet, och om det görs brukar de allra flesta bli friska.
Utredningen av glutenintolerans sker inom sjukvården och om man misstänker att ens barn drabbats är det viktigt att inte experimentera själv med kosten innan diagnosen är ställd. Det kan göra det svårare för sjukvårdspersonal att ställa en korrekt diagnos.
Glutenfri mat
En glutenfri kost innebär att man måste undvika mat som innehåller gluten. Det vill säga mat som innehåller vete, korn och råg. Specialodlad havre (ren havre) kan ingå i den glutenfria kosten då studier visat att ren havre inte påverkar tarmslemhinnan. Vanlig havre kan innehålla lite gluten på grund av att det odlats eller lagrats tillsammans med andra sädesslag.
Röda prickar
Reaktioner mot citrusfrukter och jordgubbar är vanliga, men beror sällan på allergi. Ibland kan barnet få röda prickar runt munnen efter att ha ätit clementin eller jordgubbar, men det är oftast helt ofarligt.
Tillsatser
Livsmedelstillsatser (till exempel vitaminer) används för att förbättra näringsvärdet i en produkt, eller för att förbättra livsmedlens hållbarhet, konsistens, färg, smak eller lukt. För att en tillsats ska få användas krävs att den är godkänd av Livsmedelsverket.
Många människor anser att de inte tål tillsatserna i maten. Det är dock ovanligt med överkänslighet mot tillsatser, och endast ett fåtal av dessa (till exempel azofärgämnen och bensoesyra som är ett konserveringsmedel) har visat sig kunna ge överkänslighetsreaktioner.
Related articles