MyFeed Personalized Content
6-11 månader
Artikel
Add this post to favorites

Mer om komjölksproteinallergi

Om du misstänker komjölksproteinallergi

3min att läsa Jun 11, 2017

Komjölksproteinallergi är den vanligaste matallergin hos små barn, och den allergi som oftast uppträder först. Uppskattningsvis drabbas 2-3 % av alla barn av komjölksproteinallergi, men de allra flesta växer ifrån den före 5 års ålder.

Vanliga symtom vid komjölksproteinallergi kan vara magsymtom (kolik, lös avföring och kräkningar), hudsymtom (eksem och klåda) eller symtom från andningsvägarna (pip i bröstet). Ammar du måste komjölk även uteslutas ur all din mat, och om barnet äter blandad kost måste komjölk tas bort ur den maten. Sker en förbättring inom någon vecka bör du kontakta sjukvården och utreda om det är en allergi eller inte.

Om barnet får diagnosen komjölksproteinallergi innebär det att alla produkter som innehåller komjölksprotein måste uteslutas. Vissa barn reagerar även på proteiner som går över i bröstmjölken, och då måste mamman undvika mjölkprodukter. Det är viktigt att fortsätta amma om man kan och vill, och om det känns svårt att hitta bra ersättningsprodukter för mjölk bör man be en dietist om hjälp med att gå igenom vad barnet kan äta och vad han eller hon bör undvika. Det är viktigt att man inte bara utesluter mjölkprodukter (mjölk, yoghurt, ost, smör m.m.), då de bidrar med mycket energi och näringsämnen som man behöver, speciellt under amningen! Observera att mjölk från get, får etc. inte tolereras bättre.

Alternativ mjölkersättning

Om barnet får diagnosen komjölksproteinallergi och dricker modersmjölksersättning ska man gå över till en specialnäring som är fri från komjölksprotein. Förstahandsvalet bör vara en fullständigt hydrolyserad specialnäring där proteinerna är så finfördelade att barnet inte reagerar mot dem. Ett fåtal barn är så känsliga att de inte blir helt bra ens med hydrolyserad ersättning och då kan man bli rekommenderad en aminosyrabaserad specialnäring.

Undvik soja

Sojabaserade produkter brukar inte rekommenderas då det i vissa studier framkommit att barn som använder dessa har en ökad risk för att utveckla allergi mot soja senare.

Ta hjälp av BVC och en dietist

När barnet växer och sedan gradvis övergår till vanlig mat kan det vara svårt att veta vad man skall välja. Kontakta BVC för mer information, och be eventuellt att få tala med en dietist som kan vägleda vilka produkter man kan välja som alternativ.

Sinlac - Komplett barngröt fri från komjölksprotein och gluten

Sinlac specialgröt är en komplett barngröt som är fri från komjölksprotein och gluten.

Sinlac kan användas till barn med komjölksproteinallergi, laktosintolerans och glutenintolerans.

Kan ges från 4 månaders ålder efter rekommendation från BVC eller läkare, och passar även högre upp i åldrarna som en del av en god och näringsrik måltid.

Sinlac är baserad på ris och fruktkärnmjöl från Johannesbrödträd.

Sinlac har ett balanserat fettinnehåll och är berikad med järn, kalcium och vitaminer enligt Livsmedelsverkets och EU:s bestämmelser för gröt till barn under 3 år.

Sinlac säljs både på Apotek och i butik.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.