MyFeed Personalized Content
6-11 månader
Artikel
Add this post to favorites

Järn - den viktiga mineralen för barn & bebisar

Järn finns i kroppens alla celler. Det finns i blodet i form av hemoglobin, i muskler i form av myoglobin och lagrat i bland annat lever och mjälte som förrådsjärn. En nyfödd baby har cirka 250 mg järn i kroppen och vid vuxen ålder är förrådet ungefär 3–4 gram.

3min att läsa Jun 11, 2017

Barnet föds med ett järnförråd som räcker i cirka 6 månader. Därför är järnbrist mycket ovanligt hos små barn. Bröstmjölk innehåller ganska låg mängd järn men å andra sidan är det lätt för kroppen att ta upp det järnet. Barn som föds för tidigt kan ha ett mindre järnförråd då de inte hunnit bygga upp ett förråd under den kortare graviditeten.

Det kan vara svårt för kroppen att ta upp järn. Därför är järnbrist troligen den vanligaste näringsbristen, framför allt i utvecklingsländer men även i andra delar av världen.

Vilka är tecknen på järnbrist?

Med för lite järn i kroppen kan man bli trött, blek, få sämre ork, sämre immunförsvar och huvudvärk. Kraftig järnbrist ger så kallad järnbristanemi, vilket kraftigt förvärrar dessa symptom.

Vissa små barn kan också ha ett tidigt stadium av järnbrist. Om ett barn får i sig för lite järn kan det bli trött, blekt och lättare få infektioner.

Vad har järn för funktion i kroppen?

Järn ingår i många enzymer och har därmed många olika uppgifter. Den viktigaste är att transportera syre runt i kroppen.

Vilken mat innehåller järn?

Järn finns det mycket av i kött och köttprodukter. Kött, fågel och fisk innehåller dessutom ämnen som stimulerar upptaget av järn i kroppen. Det finns också järn i baljväxter, spannmål, bröd och gröna grönsaker. Nestlés barngrötar och vällingar är berikade med järn.

Hur påverkas järnupptaget av övrigt innehåll i måltiden?

Ungefär 10-15 % av järnet i en måltid tas upp i kroppen. Men mängden kan delvis påverkas av hur måltiden är sammansatt i övrigt.

Upptaget av järn ökas om måltiden innehåller

 • Kött, fisk eller kyckling.
 • C-vitamin i grönsaker, frukt och juice.

Hur mycket järn behöver ett barn?

Rekommendationen i Sverige är att barn över 6 månader behöver 8 mg järn per dag. Denna mängd skall täcka behovet för de allra flesta barn.

Hur mycket av dagsbehovet av järn kan det finnas i olika livsmedel?

En barnportion innehåller ungefär så här mycket av dagsbehovet för 6-12 månaders barn:

 • Broccoli: 3 %
 • Gröna ärtor: 6 %
 • Nötkött 15 %
 • Blodpudding: 100 %
 • Havregrynsgröt: 15 %
 • Industritillverkad barngröt: cirka 35 %

Hur kan man komma upp rekommenderad mängd?

Genom att ge barnen varierad mat enligt tallriksmodellen får de en bra sammansatt måltid ur alla näringsaspekter. Proteinrika livsmedel som till exempel kött, fisk, ägg, eller baljväxter bidrar till öka järninnehållet i måltiden. Men det kan ändå vara svårt att nå upp till rekommenderat intag. Med tanke på växande barns behov av järn rekommenderar Livsmedelsverket och barnläkare att man ger järnberikade grötar och vällningar till små barn.

Tänk på att:

 • Vissa dagar äter man mer och vissa dagar något mindre, men över en veckoperiod kan intaget bli bra ändå.
 • Genom att äta frukt och grönsaker till alla huvudmåltider och gärna även till mellanmål ökar upptaget av järn i måltiden.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.